Тема: Украйна

24 Октомври, 2024 19:01 2 181 26

Владимир Путин повишава цената на мира в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • олаф шолц

Вашингтон и Берлин се надяват, че един компромисен мир, при който Украйна отстъпва територии на Русия, но получава членство в НАТО и ЕС, ще бъде приемлив за Киев и ще доведе до по-малко унизителен край на този скъп и опасен конфликт

Владимир Путин повишава цената на мира в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скъпоструващият конфликт в Украйна продължава от години и сега подкрепящият Киев Запад по-скоро ще търси, отколкото да предлага начини за излизане от него, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Когато германският президент Франк-Валтер Щайнмайер награди Джо Байдън с Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия в двореца Белвю в Берлин миналата седмица, това беше момент на реабилитация за изпадналия в затруднение американски президент. Преди това само един американец е бил удостоен с такава висока награда - Джордж Буш-старши, който подкрепи обединението на Германия в края на Студената война въпреки възраженията на Русия, Великобритания и Франция, отбелязва вестникът.

В сравнение с неговия съперник Доналд Тръмп списъкът на постигнатото по време на мандата му може да изглежда добре. Но Байдън отдавна се е превърнал в човек, който отлага вземането на важни решения, и той е отговорен за това, че Украйна губи от Русия, пише "Велт".

Посещението на Джо Байдън в Европа в края на президентския му мандат е момент за равносметка на времето, прекарано от него в Белия дом. Тя изглеждат по-добре, отколкото за неговия предшественик Доналд Тръмп.

Байдън укрепи трансатлантическите отношения, развалени от бившия републикански президент, а също така потвърди, че САЩ ще спазват ангажиментите си към НАТО. Ако обаче предшественикът на Байдън – Тръмп, който мразеше Европа, искаше да разруши НАТО и поддържаше приятелски отношения с Путин – бъде изваден от уравнението, резултатът е значително по-лош, подчертава "Велт".

Ако в началото на конфликта в Украйна правителството на Байдън беше движеща сила в западния алианс и успя да предотврати поражението на Киев на ранен етап, то сега ръководителят на Белия дом се премести в лагера на протакащите - при Шолц - и се превърна в една от най-ефективните "спирачки“. В крайна сметка именно заради американското вето Киев все още не може да използва оръжия с далечен обсег на действие срещу военни обекти на руска територия. Отслабването на западната подкрепа като цяло е причината украинската армия бавно да губи сили на фронта, коментира "Велт".

Байдън се остави да бъде сплашен от Путин. Страхът му от ескалация на конфликта го превърна в президент, който е изгубил от поглед това, което наистина е заложено на карта в Украйна. По този начин Байдън може да остане в историята като президента, който не само загуби Афганистан, оставяйки го на талибаните, но е и отчасти отговорен за поражението на Украйна от Русия - с Олаф Шолц и Еманюел Макрон като доброволни помощници в това, което ще бъде геополитическа катастрофа за Запада, отбелязва "Велт".

Байдън разглежда американско-германското партньорство като основа на трансатлантическия съюз, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Днес, когато Западът е изправен пред предизвикателствата на една активна и много агресивна група от авторитарни, тоталитарни и ревизионистични държави, Байдън смята, че американско-германското партньорство ще бъде в основата на съюза на демокрациите, обединени в желанието си да защитят съществуващия световен ред.

Според Байдън администрацията на Тръмп не е успяла да осъзнае централната роля на този съюз, което е довело до опустошителни последици в целия свят. Възстановяването на съюза между Вашингтон и Берлин е ключова част от стратегията на Байдън за утвърждаване на американското лидерство.

На церемонията Щайнмайер не каза, че 32 месеца след началото на военните действия Русия печели, въпреки че несъмнено е наясно с това, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Въпреки драконовските санкции, затруднената икономика, корупцията в правителството, лошо обучените войници и офицерски корпус, армията на Путин напредва стъпка по стъпка, изтласквайки назад въоръжените сили на Украйна, а руските въздушни удари унищожават енергийната инфраструктура на страната.

Междувременно проруските партии стават все по-силни в цялата бивша Източна Германия, а в Америка все по-силно се чуват многобройни гласове, които настояват за прекратяване на американската помощ за Украйна, изтъква "Уолстрийт джърнъл".

Екипът на Байдън, германският канцлер Олаф Шолц и техните колеги от Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъдат похвалени за това, че мобилизираха подкрепата си за Украйна и предотвратиха нейния разпад в първите месеци на бойните действия. Без западната помощ по-голямата част от Украйна, ако не и цялата страна, днес щеше да бъде окупирана от руснаците, посочва вестникът. Въпреки това съюзниците от НАТО не успяха да дадат отпор на руската агресия в собствения си заден двор, а това ясно сигнализира на останалия свят, че алиансът е слаб. Китай и Северна Корея вече не се притесняват от западните заплахи и засилват подкрепата си за Путин и неговата военна операция, отбелязва вестникът.

В началото на конфликта Вашингтон и Берлин вярваха, че Путин ще бъде победен. Санкциите трябваше да подкопаят икономиката му, а общественото недоволство щеше да расте с напредването на бойните действия. Западното оборудване трябваше да даде на Украйна достатъчно предимство на бойното поле, за да блокира руското настъпление, и в крайна сметка Путин просто нямаше как да не се преклони пред Запада в търсене на изход от този опустошителен конфликт.

Сега повечето западни наблюдатели смятат, че Путин държи страната си в желязна хватка. Икономиката на Русия е преминала на военна основа и се е адаптирала към новата обстановка, а задълбочаващите се партньорства със Северна Корея, Китай и Иран му помагат да се сдобие с големи количества оръжия, оборудване и дори, както се твърди, със севернокорейски наемници. Киев е попаднал в капана на войната на изтощение, в която е изправен пред по-силен противник. А на Запада му предстои още дълго да оказва на Украйна финансова и скъпоструваща военна помощ, пише "Уолстрийт джърнъл".

Сега екипите на Шолц и Байдън искат да получат от Путин предложения за изход от ситуацията. Вашингтон и Берлин се надяват, че един компромисен мир, при който Украйна отстъпва територии на Русия, но получава членство в НАТО и ЕС, ще бъде приемлив за Киев и ще доведе до по-малко унизителен край на този скъп и опасен конфликт.

За съжаление Путин няма да предложи лесен изход. Усещайки, че Западът е уморен, а Украйна е отслабена, той със сигурност ще поиска много висока цена за мира. Той вероятно ще има много сериозни териториални искания. И няма да позволи на Украйна да се присъедини към НАТО.

Путин иска три неща от този въоръжен конфликт: колкото се може повече украинска територия и население, руско право на вето върху външната и икономическата политика на следвоенните остатъци от Украйна и значително отслабване на НАТО и ЕС. Цената на тези желания е висока, но всеки ден на бойни действия приближава Путин все повече към постигането на тези три цели.

Това е жестоката истина, която нито екипът на Байдън, нито екипът на Шолц искат да видят. Те нямат реалистичен отговор на това развитие. Награждаването на Байдън с орден за заслуги е добре, но той се готви да напусне поста си, а партньорството между Германия и САЩ се проваля на най-важния си изпит от времето на президента Буш-старши, заключава "Уолстрийт джърнъл".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    56 5 Отговор
    Хайде да си припомним, колко Войни и колко Милиона цивилни е затрило краварчето по света, за да сее демокрацийка и да краде петрол и други нещица а!

    Коментиран от #18, #21

  • 3 Русофилчо

    35 4 Отговор
    Каква цена бе, ако Путин стигне Лисабон и гепи всички евробанки по пътя?

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ШАХМАТИСТ

    39 2 Отговор
    Естествения интелект победи.

    Коментиран от #17

  • 6 Рвжимът на запад

    51 2 Отговор
    Забрана на медии, политически партии, мисли и мнения... западът падна под нивото на Северна корея.
  • 7 Буха ха

    48 2 Отговор
    Раздават си ордени и медали, избраха Зельо за мъж на годината, оркестърът свири, Титаник потъва
  • 8 ти да видиш

    42 3 Отговор
    Първото предложение на руснаците винаги е най-доброто! Наглоcaкcoнските атлантици не си научиха урока, пълни де би ли!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Отстрани

    28 4 Отговор
    Цената на мира в Украйна е наистина висока , а Западът няма пари да я плати, защото е фалирал отвсякъде и тя е непосилна за него. Западът опря до бедни държави като България които да плащат и помагат за безумните приумици на западните си началници.
  • 12 СМЕШНИ УКРУФАШАГИ

    21 2 Отговор
    БЪРЗАТ ДА ДИГНАТ БЕЛИЯ БАЙРАК. БАЙ ХИТЛЮ СЕ БИ ДО ПОСЛЕДНО ПО МЪЖКИ
  • 13 Ами

    25 2 Отговор
    Колективният запад затъна в блатото, което бе приготвил за Русия по три причини : алчност, гордост и предрасъдаци.
    Многоплюсният свят е факт. И желаещите да се присъединят към него се увеличават.
    Светът вече се е променил. Управляващите елити на запад трябва да го осъзнаят.

    Коментиран от #20

  • 14 И кое е чудно?

    18 4 Отговор
    НАТО и ЕС искат отслабване на Русия. Защо тогава Русия да не иска отслабване на НАТО и ЕС?
  • 15 Джоли Роджър ☠☠☠

    23 1 Отговор
    Запада бил (свободен ) и (демократичен) свят...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Това е няй смешния виц....
  • 16 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    21 3 Отговор
    Украйна ще получи покана и членство в ЕС, но за НАТО... Русия няма да разреши.
    Европа, включително и ние, ще плащаме много години
    за възстановяване на разбитата държава на тАпите укри, подвели се по акъла на ФАЩ...

    Коментиран от #19

  • 17 ха ха

    1 14 Отговор

    До коментар #5 от "ШАХМАТИСТ":

    КГБ и интелект! Това ще да е нов оксиморон. Путя може и да не е, ама тези след него ще лазят на колене пред Запада. Интересно, дали за трети път ще спасят Русия от глад и разпад...
  • 18 Zахарова

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Нали знаеш,че сиДебил
  • 19 ха ха

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    Папагалиш глупавата руска опорка за тъпите укри повели се по САЩ. Украйна има почти толкова население навън, колкото и в Украйна. Те сигурно са слепи за да не виждат накъде да вървят. Много добре знаеха и цената на присъединяване към ЕС. Беше им ясно, че е много висока, да не кажа непосилна... И за европейците беше ясно, че е много трудно икономиката на Украйна да зеленяса. И въпреки това, хората опитваха да търсят решение. Накрая се появи Путя Късий, който се взе на сериозно и предостави империята на Китай. Руснаците още не са разбрали за сделката, но и това ще стане. Добре, че Западът държи още китайските банки за топките да не могат да финансират войната на Путя... Има още много да видим.
  • 20 Zахарова

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    Нали знаеш,че сиДебил
  • 21 Не разбрах

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Вярно ли излиза, че по време на пандемията запада е напечатал и си е раздал почти 9 трилиона долара?
    Сега разбираме защо цените са толкова високи,
    а заплатите в България едва пъплят...

    Коментиран от #24

  • 22 Среднощен

    2 3 Отговор
    МИР трябва да Има
  • 23 Преговори за мир...

    6 1 Отговор
    ...йок! Най-ниският чин оцелял офицер от 404 накрая ще подпише капитулацията на празен бял лист и ще напусне стаята, а от зеленски ще остане само един палец!
  • 24 ТаУмВзе

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Не разбрах":

    Вече изобще не печатат, щото няма Злато да покрие хартията. Бичат дигитални кинти и врътки. То за тва 2008 пазарите се сринаха, щото Пари-Стоки Пари-Прим изчезна за нема и 10 часа. Тия на Уолстрийт масавото скачаха от небостъргачине, щото за секунди се оказаха със Милиарди вътре. Натам имотния балон се спука от Ипотеките, които нема как да се погасят щото всичко на краварчето му е на Кредит. За тва БРИКС ще избучат друг вид Валута измежду си, за да не се Прецата злокобно. Проблемът при нова валута е, че Борсите няма да я приемат. Натам е непредсказуемо, как ще реагират борсите и пазарите.
  • 25 Англосакси

    3 1 Отговор
    Украйна не е окупирана. Германия е окупирана от 140 000 армия на Сащ. Русия се оттегли, но Сащ не. Фашистите от Сащ губят навсякъде. Сащиянците обедняват и спът под мостовете.
  • 26 Кики

    0 0 Отговор
    Какво трябваше да направи Байдън? Да ескалира войната и не се знаеше какво може да стане.