Тема: Украйна

25 Октомври, 2024 21:01 2 229 40

Как Северна Корея променя войната на Русия срещу Украйна

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин

Това, че Русия и Северна Корея си сътрудничат, не е нещо ново, през юни лидерите на двете държави се споразумяха за взаимна подкрепа в областта на сигурността

Как Северна Корея променя войната на Русия срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко севернокорейски войници има в Русия и какво правят там? Засега не е известно, но "сделката" между Пхенян и Москва създава безпокойство в световен мащаб.

Още новини от Украйна

Това, че Русия и Северна Корея си сътрудничат, не е нещо ново. През юни лидерите на двете държави се споразумяха за взаимна подкрепа в областта на сигурността. Смята се и, че Северна Корея доставя оръжия за руската война в Украйна. А тайните служби на Киев съобщиха, че контингент от Северна Корея е пристигнал в окупираните територии на Украйна още през 2023-а година.

3000 севернокорейски войници в Русия?

Сега обаче южнокорейското разузнаване оповести, че Пхенян иска да предостави до 12 000 войници за войната на Русия срещу Украйна, от които 3000 вече са пристигнали. Според информацията от Сеул те са получили руски униформи, за да прикрият самоличността си. Екипът за проверка на фактите на ДВ успя да потвърди, че кадрите, предоставени от южнокорейската разузнавателна служба, показват места в Източния военен окръг на Русия. До момента нито Русия, нито Северна Корея са потвърдили това официално.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол на свой ред заяви, че страната му няма да наблюдава безучастно случващото се. Той определи изпращането на севернокорейски войници в Русия като провокация, която застрашава глобалната сигурност. Южна Корея вече обмисля конкретни мерки, с които да реагира - дипломатически и икономически. За първи път се говори и за доставката на оръжия за Украйна, пише ARD.

В момента има малко конкретна информация и много спекулации, казва пред ДВ Нико Ланге, старши научен сътрудник в Мюнхенската конференция по сигурността. "Но няма съмнение, че севернокорейците са в Русия за обучение. И също така няма никакво съмнение, че от известно време насам - а именно наскоро след посещението на Владимир Путин в Пхенян - строителни части на севернокорейските въоръжени сили действат в окупираните територии в Украйна." В същото време Ланге предупреждава: "Не бива автоматично да се прави заключението, че 12 000 севернокорейски войници се сражават заедно с руснаците в окопите в Украйна. Засега не виждаме такова нещо".

Украйна иска още западна помощ срещу новия алианс на Путин

Въпреки всичко това е тревожно развитие за Украйна. Киев се притеснява за по-нататъшната подкрепа: т.нар. "план за победа" на президента Володимир Зеленски не успя да предизвика търсения ефект. А Украйна трябва да се опасява и от това, че на президентските избори в САЩ в началото на ноември ще спечели Доналд Тръмп, който иска да намали военната помощ и неотдавна дори обвини Зеленски за нахлуването на Русия.

Самият Зеленски даде да се разбере през уикенда, че партньорите на Киев трябва да реагират на "ясните доказателства": "Ако светът сега мълчи и ако скоро видим севернокорейски войници на фронта, това няма да е от полза за никого в света и само ще удължи войната", подчерта украинският президент.

Как ще реагират САЩ е от огромно значение - все пак Вашингтон е не просто най-важният поддръжник на Украйна, но и ключов съюзник на Южна Корея. Освен това САЩ са първата държава от НАТО, която заговори за "доказателства” за присъствието на севернокорейски военни в Русия. "Ако те смятат да се включат във войната на страната на Русия, то това ще е много, много сериозен проблем", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Този проблем обаче ще трябва да бъде разрешен от следващия американски президент, който и да е той, смята експертът Ланге. "В момента не виждам големите държави в Европа да се обединяват, за да разработят обща стратегия. Какво искаме да постигнем в Украйна? Какво правим срещу Русия и нейните поддръжници? И как да действаме заедно? Но именно това е необходимо", казва Ланге. Фактът, че Европа все още не е реагирала на предполагаемото разполагане на севернокорейски войски, е "фатален пропуск", посочва Родерих Кизеветер (ХДС), експерт по външна политика на най-голямата опозиционна партия в Германия.

Сътрудничеството надали ще е дълготрайно

Андрей Ланков, професор по история и международни отношения в университета Кукмин в Сеул, коментира пред ДВ, че Русия може само да спечели от привличането на севернокорейците, защото това ще ѝ позволи да избегне нова мобилизация. "Войната като цяло е популярна в Русия, но само ако повечето хора не участват в бойните действия и войната не засяга ежедневието им", подчертава Ланков. Според него в Русия има все по-малко мъже, готови да поставят живота си на карта, дори и заради предлаганите финансови облаги.

В замяна Северна Корея иска пари и технологии. "Войниците на договор в руската армия получават по 2000 долара на месец плюс еднократен бонус, който може да достигне до 20 000 долара. Пхенян би се радвал да получи поне половината от тази сума за всеки изпратен войник", казва Ланков. Модерните технологии също са желани: "При други обстоятелства Русия никога не би била склонна да споделя технологии с нестабилна страна като Северна Корея, но сега няма друг избор." Експертът обаче смята, че сътрудничеството няма да е дълготрайно. След края на войната в Украйна отношенията ще се върнат на предишното си ниво, тъй като тогава Северна Корея вече няма да представлява икономически интерес за Москва.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 7 Отговор
    Щом соросоидчетата кризират за една рота северно корейски джуджета е ПЕРФЕ! Хахаха

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Никак

    20 7 Отговор
    Ще пазят малко Курска област, дорде Руснаците срутят Донбаския фронт и после чак до Днепър
  • 3 ваа

    13 27 Отговор
    Ти представяш ли си преди три години някой да ти беше казал, че Русия не само няма да превземе Киев, ами дори и Донбас няма да успее, а вместо това ще загуби територии и ще се принуда да вика Северна Корея да я спасява от Украйна?

    Коментиран от #4, #24

  • 4 ТаУмВзе

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "ваа":

    Я прочети кво е Мементично Оръжие и не се излагай бре! Важи и за другите палави, които се изрезвате срещу Русия!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахахаха

    8 17 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Това само ще ускори решението за удари по руска територия, и ще докара повече оръжие от Южна Корея. Да идват.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    6 20 Отговор
    12 000 "буряти" не могат да променят абсолютно нищо. 120 000, вече е друго нещо. Но, това няма как да стане. Да не говорим, че активно заети на фронта са около 150 -180 000 украински военни. ВСУ разполага с резерв от над половин милион, които са в бойните части в тила и по границата с Беларус. Общо ВСУ са над един милион в момента. Затова няма да има видим ефект в Курск от появата на Северно корейците. Надеждата на Путин е, те да са по-ефективни войници от пропадналите крепостни и разни индийци, непалци и африканци, които изпраща насила на фронта. Но, както се разбра, вчера първите 18 "интернационалисти", дезертираха от фронтовата линия в Курска област и сега ще ги правят "щурмоваци". Ефекта от "кучеядците" се очертава да е "положително- отрицателен".

    Коментиран от #17, #19

  • 8 мдаааа

    13 2 Отговор
    Президентът Владимир Путин заяви, че когато му дойде времето, Русия и Северна Корея ще вземат решение как да се задейства предоставянето на военна помощ, предвидено в двустранното споразумение между Москва и Пхенян, предаде Р0йтepс.
    "Когато трябва да решим нещо, ще вземем решение ... но наше суверенно решение е дали ще го приложим, дали няма да го правим, дали имаме нужда от него“, каза той в интервю за "Р0ccия-1".
  • 9 ТаУмВзе

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    При удар по Русия, Черната ръка и чао планетка! Хахах Има си логично обосновано обяснение защо сте Тръкнати до такава степен.

    Коментиран от #12

  • 10 Хахахаха

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    И само незнам, путлера кога ще спре? Когато докара войната до трета световна ли?

    Коментиран от #20

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 11 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Следващата жертва на ротшилдите ще е северна кореа.ротшилдите мамеха Китай в капана ,но Китайците са умни играчи!
  • 12 Хахахаха

    2 11 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    А Си дали ще поиска да се жертва за Донбас?

    Коментиран от #14

  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 2 Отговор
    Стигнах до Дойче зеле и "екипа им за проверка на фактите"…
    Е няма такава глупост....
  • 14 ТаУмВзе

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Другарят Си е китаец, не кореец. Хахахх Палави сте си!

    Коментиран от #18

  • 15 Ееее нема лабава

    10 5 Отговор
    Корейците се наемат само да държат кирките и лопатките с които воюват рашките... ами както НАТО праща оператори на техниката и оръжието с което снабдяват укрите....
  • 16 елате хиляди младежи ....

    16 1 Отговор
    А колко араби и африканци чакат и негодуват че не ги допускат до фронта . Яко са набрали на бившите си "колонизатори" и искат да се бият на страната на Русия .
  • 17 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "ТКЗС "Светло Бъдеще"":

    Най-големите "резерви" на всушанките са под земята със забити отгоре жълтосини знамена! Снимки и клипове в интернет бол - стига да искаш да гледаш... Твоето са глупости и фантасмагории!

    Коментиран от #25

  • 18 Хахахаха

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    Като е китаец, дали ще иска да загине в ядрена война, заради путлера и Донбаса му? Не мислиш ли, че съюзниците на путлера ще го пречукат, само да видят че стяга ядрено оръжие? Или мислиш, че китайците или другите му съюзници ще се жертват? Наивни сте копейки, за това и кокошенко ви лъже, както си иска.

    Коментиран от #21

  • 19 РПУ Оня Свят

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТКЗС "Светло Бъдеще"":

    Г-жа Зеленска писа миналата седмица че в Украйна има 3 милиона инвалида . Ако важи правилото на един убит двама инвалида - то загиналите украинци са милион и половина .

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТаУмВзе

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Превъртехте Флипера срещу Русия! Когато ви Питам ква ви е проблемацията със Русия си траете като Бити гугутки. Хахаха

    Коментиран от #26

  • 22 реру

    3 0 Отговор
    Нещата и мераците се виждаха много отдавна...

  • 23 Гост

    6 2 Отговор
    Щом нат0вски в0йници могат да ходят в Украйна да гледат и да се учат на в0йна, значи и корейски войници могат.
  • 24 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "ваа":

    За 60 дни лутане на всу ис курските бостани, р0снаците са превзели 5,5 пъти повече територия в 0крайна, отколкото за цяла една година.

    Коментиран от #40

  • 25 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Да, бе. Вярвай си. Затова войната продължава повече от две години и половина, ВСУ са на руска територия, а "великата русия" внася севернокорейци да освобождават Курска област.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Яница Иванова

    1 0 Отговор
    Казвам се Яница Иванова и Президентът Владимир Путин заяви, че когато му дойде времето, Русия и Северна Корея ще вземат решение как да се задейства предоставянето на военна помощ, предвидено в двустранното споразумение между Москва и Пхенян, предаде Ройтepс.
    "Когато трябва да решим нещо, ще вземем решение . Телефонът ми е 0895433105 , имам Вайбър и който иска може да ми пише да обсъдим темата , пишете ми.
  • 28 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "РПУ Оня Свят":

    Не важи. Ивалидите са предимно от руските бомбардировки срещу граждански обекти. А, това, че "втората в света" понесе огромни загуби е без всякакво съмнение. Вноса на северно корейци е показателен. Украинските загуби са в пъти по-малки. В противен случай, войната отдаван да е приключила и руснаците да са в Киев.

    Коментиран от #29, #31, #32

  • 29 Яница Иванова

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "ТКЗС "Светло Бъдеще"":

    Да прав сте
  • 30 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "ТКЗС "Светло Бъдеще"":

    Шматар0к, тази война не е предвидена да приключи бързо. Ще е бавна и продължителна. Така се опразват нат0вски складове. Руснаците от самото начало не казват колко ще продължи, а че ще продължи до постигане на целите. Колкото до Курск - само ти ли не разбра, че това беше диверсия, за да се превземат по-бързо донбаските територии? 5,5 пъти повече територия са превзели руснаците в Донбас, само за 60 дни, отколкото са превзели за цялата минала година. И това е благодарение на диверсията Курск. А, щом на 0крайна и помагат 50 нации, изобщо не търси сметка за рускокорейските спогодби.

    Коментиран от #35, #36

  • 31 Яница Иванова

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "ТКЗС "Светло Бъдеще"":

    Можем да коментираме темата и по телефона с Вайбър, 0895433105

    Коментиран от #38

  • 32 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ТКЗС "Светло Бъдеще"":

    Целият този медиен рев заради това, че руснаците губели много, а украинците почти никак, ли е? Не ги разбираш тия работи. Следи си островът на петте лева. Там си по-голям капацитет.

    Коментиран от #37

  • 33 Прозорецът е отворен!

    3 0 Отговор
    Целта на тази масирана корейска дезинформация е подготовка за оправдаване на включването на държавите с двустранни договори с украинците с жива сила във войната...
    Гови ли сте за умиране и разрушения?
  • 34 Лъжата на Deutsche Welle

    3 0 Отговор
    Е очевидна! Русия няма нужда от чужди войници, ежедневно се записват по над хиляда доброволци. Получават и адекватна подготовка.

    А укрите ги мобилизират от улицата насилствено, една седмица казарма и пушечно то месо отива на фронта. Преживяемост 3-4 дена.

    С подобни лъжи укрите щяха да насят "стратегическо поражение на Русия на бойното поле"! Сега се мълчи по въпроса. Лъжите щяха да са комични, ако не допринасяха за трагедията на Укрия.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Браво "стратег"! Седни си , две.
  • 37 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Е, ти защото ги "разбираш", "великата шахматна мисъл", на Многоходовчико" от Кремъл- я ни обясни на нас "неразбиращите", защо не приключи СВО-то за "три дни", а се наложи да измрат стотици хиляди крепостни, да евакуират от Курска област 200 000 крепостни, и да внасят северно корейци, да я освобождават тази руска област. Може би Путин е садист, който си мрази народа, а не само украинците?
  • 38 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Яница Иванова":

    Продаде ли "Пежото"?
  • 39 Безаналогов

    0 1 Отговор
    Нищо не променя освен , че Путин се навежда пред него.... Дори и Беларус не прати войвици ... правете си извода
  • 40 Мозък

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Ко взе Русия за Близо 3 години ,а? Осмен груз 200