Професорът, оперирал Люси Иларионов: Здравеопазването ви се подобрява всеки ден

20 Февруари, 2018 15:23
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5832
Автор: Светослава Ингилизова

Това, което знам от пациентите, които идват при мен, е, че все още здравеопазването в България не е на достатъчно високо ниво, но пък има тенденция всеки ден да се подобрява. Много е важно участието на частния сектор в здравната система. Това заяви в студиото на ФАКТИ проф. д-р Гьокхан Яджъ по повод големия брой българи, които се лекуват в Турция. Той е в София, за да се срещне с пациенти, които се нуждаят от хирургическо лечение на наднормено тегло и диабет тип 2.

Той посочи, че една от главните причини и фактори здравеопазването в Турция да се развие е навлизането на частния сектор и конкуренцията, която се предизвиква.

Кои са главните причини за затлъстяването, какво представлява оперативното лечение на затлъстяването и диабет тип 2, всеки диагностициран ли може да се подложи на такава операция и за още много полезна информация гледайте разговора с д-р Яджъ:


Проф. Д-р Гьокхан Яджъ е завършил Военномедицински факултет Гюлхане. Бил е научен сътрудник в Университет Мадисон, Уисконсин, САЩ - Отделение по трансплантация. През 2005 г. е обявен за почетен член на престижния университет. През 2010-а завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи, Страсбург - Франция, Програма за бариатрична и метаболитна хирургия. Яджъ специализира и в Медицински център АСАН, Южна Корея по Програма за Трансплантация на черен дроб жив донор.

Лекарят от престижната турска болница Гювен Анкара е специалист по Обща и Онкологична хирургия, трансплантации на органи, метаболитна и бариатрична хирургия. В болница Гювен Анкара през 2015-2016 година са оперирани над 400 пациента с наднормено тегло. 100% от оперираните са свалили излишните килограми.

При 80% от хората страдащи от диабет тип 2 се забелязва и проблем с наднорменото тегло. Всички въпроси свързани с тези проблеми могат да бъдат отправени към турския специалист на отворени врати в София на 22 февруари.

Д-р Яджъ е водещ отделението по Бариатрична и метаболитна хирургия на Гювен Анкара. Той е специалистът, който преди повече от две години оперира режисьорът Люси Иларионов, отслабнал драстично след интервенцията. Иларионов освен наднормено тегло имаше и диабет, кръвната му захар беше стигнала над 17, но в следствие на операцията успя да се нормализира и да премахне болестта.