Италия се разсърди на ЕС, съкращава вноските

25 Август, 2018 12:40
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1743
Автор: Денис Джамбазов

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо потвърди, че Италия ще съкрати вноските си в бюджета на ЕС, след като на минисреща на върха в Брюксел не бе намерено решение за съдбата на мигрантите, блокирани на кораба "Дичоти".

"ЕС отново реши да обърне гръб на Италия", написа Ди Майо на страницата си във Фейсбук и добави, че страната му няма друг избор, освен "едностранно да предприеме компенсаторна мярка". Готови сме да намалим сумите, които даваме на ЕС, уточни той.

Напрежението между Рим и блока се увеличи заради отказа на италианските власти да приемат кораб с мигранти. Новото италианско правителство има ясна стратегия спрямо бежанците. Рим не иска страната да приема нелегални имигранти, а тази политика бе в основата на предизборната кампания на няколко партии в Италия.

Италия е третият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС (след Германия и Франция), което означава, че тя дава повече, отколкото получава. По данни на Европейската комисия през 2016 година Италия е внесла в бюджета на ЕС близо 14 милиарда евро, а е получила 11,6 милиарда чрез различни програми, предадоха световните агенции.