Шведските националисти объркаха сметките на другите

10 Септември, 2018 08:18
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2027
Автор: Денис Джамбазов

Шведската крайна десница постигна добър резултат на провелите се в Швеция парламентарни избори. Националистите „Шведски демократи“ (SP) събраха 18%, като на предишните избори имаха 12.9%, предаде Би Би Си.

Управляващите в скандинавската страна социалдемократи печелят незначителна преднина пред Алианса в център-дясно. И двете политически движения печелят близо 40%. Трета е антиимигрантската партия, която отбеляза значителен ръст на фона на ширещото се недоволство от приема на бежанци.

Шведският премиер социалдемократ Стефан Льовен заяви, че ще остане на поста през следващите седмици и призова за сътрудничество между политическите сили, след като вчерашните парламентарни избори не излъчиха ясно мнозинство и поставиха крайната десница в позицията на арбитър в силно фрагментиран политически пейзаж.

Според шведската избирателна комисия социалдемократите печелят 40.6%, докато Алиансът – 40.3%. Управляващата коалиция на Льовен е съставена от партията на социалдемократите, както и от „зелените“. В парламента тя е подкрепена от левицата.