Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 13:21 3 571 2

Испания: Близо 20% от купувачите са чужденци

  • испания-
  • чужденци-
  • покупка-
  • инвестиция

Най-много купуват англичаните

Испания: Близо 20% от купувачите са чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

За първите шест месеца на текущата година чужденци са купили 53 359 недвижими имота в Испания. Това е 18.7% от всички реализирани в сектора сделки за разглеждания период. По данни на Камарата на нотариусите, броят на сделките с чужденци през първото полугодие е превишил с 20 000 сделки този от предкризисната 2007-а.

Британците са купили най-много имоти в южната европейска държава – 7613, което е ръст от 8.8% спрямо януари-юни 2017 г. Делът им сред чужденците е достигнал 14%. Вторите по брой реализирани сделки са с граждани на Франция. На трета и четвърта позиция са съответно германците и румънците.

Общо 66.7% от чуждестранните купувачи на имоти в Испания са от държави членки на ЕС. Останалите 33.3% са от Мароко (6.9%), Китай (4.2%) и Русия (3.2%).

Най-голям ръст в търсенето от страна на чужденци, съпоставяйки първото полугодие на текущата година със същия период на миналата, има сред мароканците – 28.8%. Следват ирландците – 24.7% и датчаните, чийто брой купувачи се е увеличил с 18.2%. Най-голям спад има сред швейцарците 8%.

Статистиката показва, че чужденците се интересуват най-много от крайбрежни имоти. Продажбата на ваканционни жилища на Канарските острови, Коста Бланка, Коста дел Сол и Каталуния растат. Що се отнася до регионите, то лидер по продажби на чуждестранни инвеститори е Валенсия. Там се е реализирала всяка трета сделка с чужденци. Второто място е за Андалусия, а на трета позиция е Каталуния. Мадрид остава на четвърто място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    20 4 Отговор
    Исапнците живеят най добре от целия свят.Живеят почти колкото японците, нямат високи данъци.Като цяло всичко е развито.Заплатите са от 1500 евро и цените са като в Бълагрия.Един мъж може да изхранва семейство от 4 души с тия 1500 евро.Храната им много хубава.
  • 2 Еспаньол

    7 11 Отговор
    Вземаш ги ако си легален и с регистрация иначе ядеш на дедо ти папурката