Last news in Fakti

23 Декември, 2018 19:14 4 558 57

Когато учехме по Коледа, а най-големият празник беше Нова година

  • коледа-
  • нова година-
  • социализъм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

25 декември си бе един най-обикновен учебен или работен ден и очакванията ни бяха насочени към големия празник, който поглъщаше в себе си всичко – Нова година

„Коледата невъзможна“. Заглавие на популярен филм, който неизбежно присъства поне в няколко телевизионни програми около коледните празници. Защото носи атмосферата на очакването и сбъдването. Е, казват, че и всяка Коледа не може да мине без „Сам в къщи“ – цялата поредица и още рояк други филми, които оцветяват празничните дни. „Коледата невъзможна“ е романтично произведение на изкуството. Но ние, живелите в „рая“ на соца, дълги години бяхме участници в едно друго произведение – Коледата забранена.

Тогава декемврийските дни се точеха къси и сиви, като главно преминаваха под знака на вестникарските заглавия за преизпълнени годишни планове. Бяхме хлапета, учехме на три срока, първият завършваше на 30 декември и точно около 24-25 декември ни спукваха от изпитване за оформяне на срочните оценки. Коледа ли! Какво е това? Даже не знаех защо, когато се прибирах изгладнял от училище и тренировки, на трапезата на 24 декември се „мотаеха“ някакъв боб, постни сарми и разни такива недолюбвани от гладни тийнейджъри манджи. Тогава по съветски образец знаехме Нова година, Дядо Мраз, който още в детската градина идваше със Снежанка и раздаваше подаръци на добрите деца. Които са слушкали и папкали.

През 60-те години не само Коледа не съществуваше, но и Нова година минаваше някак по тъмно, тихомълком. Неофициално, но категорично, бе обявена за семеен празник, хората – по къщите, семейно или с приятели, трапеза, забавната програма на единствената телевизия, в която по-късно се появиха балетът на телевизията на ГДР и програмата на същата телевизия „Шарено котле“, със своя твърде странен за нас хумор. Нашенецът наблягаше на пържолите и на Парцалев, Калоянчев, Мутафова. Затова в онези времена твърде странно изглеждаше един заснежен двор на столичния булевард „Черни връх“, в който към 20 декември жива елха грейваше с безброй пъстроцветни светлинки. По-късно и на други места се появи новогодишна украса, но тогава тази беше непознато явление. Къщата беше на прочутия илюзионист Мистър Сенко и той всяка година превръщаше двора си в коледна приказка. Нямаше как това да не боде очите на правоверните другари, защото изглеждаше твърде „американско”“ но Сенко беше всепризнат и не смееха да го закачат. Тогава символът не на Коледа, а на Нова година бяха
бананите и портокалите.

Писателят Георги Господинов е събрал в книга спомени на всякакви хора под заглавие „Аз живях в социализма“. Кой си спомня за пионерската организация, кой за комсомолските „поръчения“, но всички до един – за новогодишните банани. Пускаха ги в два или три магазина, наречени „показни“ и там се извиваха безкрайни опашки. Тъй като даваха само по два килограма, цели семейства се редяха, но се правеха, че не се познават, за да може всеки да се добере до заветния плод. Бананите ставаха дори обект на бандитски посегателства. Купили хората, но имало и зелени, оставили ги на масата да узреят, влезли крадци, прибрали каквото могат и най-вече – задигнали бананите от масата. Случаят е истински!

Сякаш Вождът и „човек от народа“, който се прегръщаше и целуваше с всякакви африкански „революционни“ лидери, а Ненчо Хранов от „Работническо дело“ припкаше след него из Мозамбик и пишеше възторжени заглавия „От Рувуми до Мапуто – вива Фрелимо!“, не можеше да внесе няколко кораба банани и да ги има поне през зимата, когато им е сезонът у нас? Явно „концепцията“ е била – ако хората имат банани, ще вземат още нещо да поискат.

През 70-те и 80-те години декемврийската тъмнина се поразсея и въпреки че Коледа продължаваше да не съществува, на централни места в столицата и в големите градове се появиха нещо като места за народно веселие. В София първо на площад „Славейков“, а след това затваряха и булевард „Стамболийски“. В импровизирани шатри замирисваше на кебапчета, а от бъчви се лееше наливно вино. Скапано, но евтино. Явно работеше теорията за „социалните отдушници“ на един тогавашен секретар на ЦК на БКП, който и сега още дава акъл по вестниците, а потомството му се опитва да се върне в политиката. Колкото и носталгиците да въздишат, че тогава нямало престъпност точно новогодишният базар на „Стамболийски“ стана обект на „престъпно посегателство“ в истинския смисъл на думата. За по-голяма „автентичност“ докарваха от ТКЗС-та в Драгалевци и Бистрица живи овчици и ги затваряха в импровизирани кошари, да изглежда „по-битово“.

Добре, че някой идеолог не се е сетил за раждането на Исус в яслата, та да ги заклейми. Но и тогава се намерили предприемчиви хора, пристигнали с една молотовка“, заявили, че са от ветеринарните власти и вдигнали овцете. Явно за личен новогодишен курбан, та милицията бра ядове баш преди Нова година.

В тези по-късни години, без да се споменава думата Коледа, към 20 декември в учрежденските среди настъпваше оживление в очакване на традиционния новогодишен банкет. Колежките задължително се пускаха на обяд, за да отидат на фризьор и да са красиви вечерта. Останалото е показано и в доста филми от онова време, като „Маневри на петия етаж“ – конфети, финтифлюшки, осигурено от културномасовика забавление, водка, традиционната пържола, малко клюки, малко учрежденски флирт.

Накрая годината свършваше и се сядаше на празничната трапеза, за която падаше голямо тичане и блъскане, защото липсваха не само банани и портокали. Беше героизъм да се уредиш с прилично месо, а да намериш луканка, се искаха хъс, изобретателност и най-вече връзки с другарите от търговията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 офффф

    64 40 Отговор
    Офффффф и тоз импотентен журналяк ,роден през 90-те,се изпацъка.

    Коментиран от #32

  • 2 Обективен

    58 40 Отговор
    Малоумна статия
  • 3 Преброяване на бесните язовци

    42 36 Отговор
    Първите двама коментиращи и те явно са от породата "върл атеист до 89-та" и "силно набожен православен християнин" след това. Смешници.
  • 4 гост шофер

    96 2 Отговор
    Който не го е живял не може да бъде обективен!!!!!
  • 5 веселяк

    81 8 Отговор
    Когато учихме по Коледа дядо Мраз си имаше Снежанка-руса, синеока. Сега дядо Коледа си има елена Рудолф, кви ги вършат нямам представа. И сега разни дебили си кичат по колите червени носове и рога. Айде за рогата може и да съм в грешка, може да са истински на "фишьорите"!
  • 6 NikNay

    73 18 Отговор
    Личи си че автора на статията е градско балконско мушкато поливано с лимонада. При нас на село винаги сме си празнували
    Коледа а банани и портокали не ни вълнуваха.
  • 7 Batushka

    90 12 Отговор
    Беше супер ...по две прасета колихме ...никакъв измислен еврейски дрогар шизофреник...с бензиновите лампи пърлим прасето после стържим...после пак пърлим пак стържим ....режем ухото и ядем ...после свинско със зеле....пържен дроб....и хората се събираха за Коледа щот се колят прасета бе...
  • 8 Свидетел 18 години на сожа

    73 23 Отговор
    Луканка си имаше, ай ся и хич не беше лошо. Сега много хора гладуват и студуват, по соца нямаше такова нещо.

    Коментиран от #23

  • 9 Ученик

    16 37 Отговор
    Каква "Коледа", бе sotsbg.com? На 24 декември вечерта "бъднуваме", т.е. оставаме будни в очакване на раждането на Спасителя, а на 25 декември празнуваме Рождество Христово. Каква е тая мания, която комунистите ни натресоха в края на 1989 година? На 1 януари посрещаме свети Василий - "василевса", т.е. Царя на всички светии. Комунистите тотално ни размътиха мозъците.
  • 10 Borislav Popov

    71 15 Отговор
    60 -те години Франция например - колко телевизионни програми е имала ? Аман от такива сравнения ! А и нашите новогодишни програми си бяха много хубави. Препоръчвам и сега "Криворазбраната цивилизация " и "Българи от старо време"!
  • 11 охо бохо

    52 9 Отговор
    Супер години бяха ! Старите ни обясняваха защо тази вечер ще ядем един куп постни неща, но пък следващите дни....леле !

    Коментиран от #12

  • 12 Вдигнете Знамената Високо

    17 32 Отговор

    До коментар #11 от "охо бохо":

    Ама не знаеше за 40 дни пости преди това, нали? Щото вилнелите 45 г в родината ни сатанисти- комунисти, не ти разрешаваха да знаеш, не ти разрешаваха да си кръстиш детето, да прочетеш Възкресение Господне и дори са взривява ли храмове! По това ли жалиш?

    Коментиран от #13, #30, #31

  • 13 Borislav Popov

    30 14 Отговор

    До коментар #12 от "Вдигнете Знамената Високо":

    А фашистите са избивали деца и са рязали глави. Пример за това са избитите деца в Ястребино.
  • 14 Вдигнете Знамената Високо

    14 21 Отговор
    7, а вие комунистите сатанисти, защо посегнахте на храма "Св. Неделя" бе богохулници? А и много често в тоя сайт ми се налага са попълвам код в полето 666!
  • 15 Край

    36 6 Отговор
    Е аз къде съм бил като така страдалчески сте яли малкото банани, малко луканка, малко пържоли и лошо вино сте пили. Що ли не помня такива танталови мъки.
    Вярно че сега има пенливо вино по 1.80 лв. за бутилка с етикет, станиол, тел и тапа и бутилка. А кажете ми какво има в бутилката.
    Аман от дисиденти - 30 г. след 10 ноември.

    А относно религията. А вижте колко църкви са построени и реставрирани при комунизма и колко сега. Ще останете учудени.

    Коментиран от #18

  • 16 jambazina

    26 7 Отговор
    Празника се казва Рождество, а плюскаческото му название е Коледа. Елхите, топчетата, дебелия старец и безсмислените подаръци си ги имаше и по соца, има ги и сега.

    Коментиран от #17

  • 17 Вдигнете Знамената Високо

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "jambazina":

    Даването на подаръци идва още от поклонението на влъхвите, които са донесли дарове на Младенеца!
  • 18 Вдигнете Знамената Високо

    13 12 Отговор

    До коментар #15 от "Край":

    А партийните секретари, които стояха на входовете и записваха кой ходи на черква?

    Коментиран от #43

  • 19 M1 Yamaha

    26 4 Отговор
    Имаше и Бъдни Вечер,авторчееееее...

    Коментиран от #41

  • 20 Вдигнете Знамената Високо

    12 12 Отговор
    Взривената вяра................След Октомврийската революция в Русия от 1917 г. започват репресии срещу Руската православна църква и нейните свещенослужители, много от храмовете ѝ са разрушени. Подобна съдба сполетява и църквата Христос Спасител. През юни 1931 година лично Сталин дава разпореждане църквата да бъде разрушена, тъй като на мястото ѝ трябвало да се изгради Дворецът на Съветите. Сградата е била замислена в типичния сталинистки стил като постамент, на който да бъде поставена огромна статуя на Ленин. Така на 5 декември 1931 г. катедралата е взривена с динамит.

    Строителството на
  • 21 Хохохо

    19 4 Отговор
    И герб ги нямаше хохохо
  • 22 Вдигнете Знамената Високо

    13 12 Отговор
    Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП), които взривяват покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

    Коментиран от #29, #49

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 16 Отговор

    До коментар #8 от "Свидетел 18 години на сожа":

    Малко сте избързал, ОЩЕ СМЕ ЖИВИ ТЕЗИ КОИТО ПОМНИМ ТОВА:
    -опашки от тъмни зори ЗА САЛАМ, в провинциалните градове.
    - задължителните ДВЕ ЕДНОМЕСЕЧНИ комсомолско-измекярски БРИГАДИ- ангария, ЛЯТНА И ЕСЕННА за всички учащи. Т.н……,а изкупна цена на житото от селяните-кооператорите беше едва 0,05-0,06 лв/кг.
    - сложения през нощта срещу Гергьовден нелегален плакат, „БЕЗ ТОДОР ЖИВКОВ МОЖЕМ, БЕЗ АГНЕШКО НЕМОЖЕМ” в софийските хали.
    - полупразните магазини на „ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУК”.
    -за плачевното състояние в промишлеността, която изоставаше бавно и необратимо под мъдрото ръководство на „РАБФАКОВЦИ”, не е нужно да споменавам.

    Коментиран от #27

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 13 Отговор
    Чета някои коментари и се чудя! Забравихме ли вече 1990г? Как партийните велможи по предприятията изхвърлиха на улицата СТОТИЦИ ХИЛЯДИ? Тълпите пред бюрата за регистриране на безработни?
    А сюрреалистичната ВИДЕНОВА ЗИМА? Една от грешките на прехода от СОЦИАЛИЗЪМЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщини!

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Помнещ

    11 11 Отговор
    Виц от соца:" Абе знаеш ли, че пуснали кафе? В кой магазин? Ами срещу магазина за агнешко." Тогава в 80- те нито кафе, нито агнешко.
  • 27 NikNay

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ние на село си копаехме, садяхме, пасяхме и после бране,дране,буркани, туршии,суджуци, вино и ракия.
  • 28 стоян георгиев

    10 4 Отговор
    ние на коледа колехме прасето.дядо събираше тримата си сина и нас децата ,колехме три прасета и цял ден се разправяхме с тях.имаше пръжки от осмянката,червено вино и лакърдии.praveha se sudzhuci,kyrvavici,slagashe se slanina i t.n.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Lolo

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Вдигнете Знамената Високо":

    Най хубавото нещо което са направили по това време.
  • 31 Lolo

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Вдигнете Знамената Високо":

    Най хубавото нещо което са направили по това време.
  • 32 676

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "офффф":

    Въобще не мисля, че е писано от журналист
  • 33 Вдигнете Знамената Високо

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Комуниста се "превъзпитава" само както румънците "превъзпитаха" Елена и Николае Чаушеску! А колеги от екипажите на корабите, разказваха, как през 1991 а година, видели как полските екипажи бесели помполитите по радарните мачти на корабите!
  • 34 Вдигнете Знамената Високо

    6 9 Отговор

    До коментар #29 от "Пешо":

    Петре, точно за това е темата, дали да се празнува християнската Коледа, или атеистката нова година! Вие комунистите- антихристи, искахте да изтръгне те всичко християнско от българите! Е не ви се получи! Навремето карлика на Сталин - Хрушчов казал "Аз ще ви покажа последния жив християнин!" А вселенския патриарх му отговорил_Яз ще ви покажа последния жив комунист!"
  • 35 Вдигнете Знамената Високо

    11 7 Отговор
    Председателят на колхозен държи реч пред простите мужици колхозници от Зауралието- Когато построим комунизма, ще има всичко- ще потекат реки от мляко, мед и масло! Даже за всеки колхозник ще има по един реактивен самолет! Става Иван Иваньч и пита председателя- Всичко това хубаво, ама защо ще ни е нужен самолета? Как защо- казва председателя- ами представете си дорогой Иваньч- чули сте, че в Москва са пуснали салам в магазините и вие- хоп на самолета и първи на опашката!
  • 36 Чичо Митко

    15 5 Отговор
    И все пак беше хубаво !
  • 37 Вдигнете Знамената Високо

    6 10 Отговор
    Преди малко гледах един руски филм за Куба! "Живот на купони и 30 долара на месец!" Прекрасен филм , много добре обрисува до какво "цветущо" състояние са докарали комунистите кубинския народ! Комунисти, това ли искате?

    Коментиран от #39, #44

  • 38 деди мраз

    12 5 Отговор
    коледата е католически празник а не е християнски
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 1234

    14 3 Отговор
    Това което е написано ДО НЯКЪДЕ Е ВЯРНО! Но това,че е нямало месо ...? не е много истина,защото по това време почти във всеки двор се колеха прасета,и имаше месо в изобилие и то по сегашните евро измислици ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ. А това,че някои хора са предпочитали луканки вместо месо което сами да си приготвите за храна ,говори,че сте били от вида ,,граждани",които и сега се срамувате от хората които живеят в провинцията,НО въпреки това не пропускате да отидете на село при баба и дядо и да се снабдите с месо.Така,че и тогава и сега който търси намира,зависи само от ентусиазма с който търсиш.
  • 41 гост

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "M1 Yamaha":

    И не празнувахме измислени празници като хеулин и св.валентин

    Коментиран от #51

  • 42 Полекичка

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: точно около 24-25 декември ни спукваха от изпитване за оформяне на срочните оценки. Айде по-полека, изобщо не беше така, всички гледаха да приключат по-рано, последната седмица си беше общо взето висене и празнични мероприятия. И това го знам от личен опит, учил съм в София, в централно училище.
  • 43 Боне крайненеца

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Вдигнете Знамената Високо":

    А точно тия партийни секретари след 10 . 10 .89 . бяха първи в храмовете!

    Коментиран от #45

  • 44 ЗайоБайо

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Вдигнете Знамената Високо":

    Добре си заредил ла*номета. Ние също помним и то не само лошото. Аз не помня тогава да е имало пенсионери да ровят в боклука за празни бутилки. Сега те даже си имат райони и се бият ако единия тършува в кофата на другия

    Коментиран от #46, #50

  • 45 стоян

    1 5 Отговор

    До коментар #43 от "Боне крайненеца":

    За да си опрощават греховете направени през комунизъма
  • 46 ваз

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "ЗайоБайо":

    Пенсионерите ровят по кофите защото шиб**ите комунисти обраха парите и фалираха държавата няколко пъти!
  • 47 гост

    2 1 Отговор
    Когато учехме ваканцията беше от 31.12. до 15.01. , коледата беше на 7 януари и в семейството винаги сме я празнували, както и в почти всички семейства въпреки, че не бяхме религиозни.
  • 48 Свети Сталин

    1 1 Отговор
    Покаите се щото като умрете ше е късно муахахахахах от Сталиновия съд спасение нема ицето може и да ви прости нали бил милостив ама Свети Сталин не муахахаххахаха всеки трябва да има портрет дома на Свети Сталин и всеки час да пада на колене и да се моли на бащицата муахахаха
  • 49 Фатих Мехмед

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Вдигнете Знамената Високо":

    Наи големия терористичен акт го направи лески ефенди и шаиката му да скачат против изконната султанска власт
  • 50 Вдигнете Знамената Високо

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "ЗайоБайо":

    Като сайте внасяли по 1 лев месечно за осигуровки, а през 1990 другарите ограбиха фонд работна заплата, как да бъде иначе? "Червени куфарчета", не - ние раздавахме цели заводи!" - Луканов, малко преди да му "гледат на кафе"!
  • 51 Вдигнете Знамената Високо

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Сега си свободен, може да празнуваш каквото си искаш, освен 20 април (въпреки, че на тази дата по стар стил, избухва априлското въстание) ! Аз празнувам и двете събития на тази дата! А на Св. Трифон също празнувам, въпреки че не пия алкохол!
  • 52 Ники Пича

    1 2 Отговор
    Боже, боже защо позволи на тези запъртъци комунистически да съсипват България 45 години, трябваше по рано да си ги прибереш.
  • 53 Съгласен съм

    2 2 Отговор
    Да, така беше. Помня го още това време. Промиваха ни мозъците много здраво. Имахме в квартала един комшия бивш полковник - политкомисар. Когато се прибираха гастербайтарите - турци от Германия с невижданите за нас луксозни автомобили, натоварени и разчекнати по осите от багаж и пътници, казваше така:
    -- Жена, жена, виж ма, загниващият капитализъм минава покрай нас и ние му копаем гроба! :)
    Беше много ядосан, че цял живот са го лъгали и той от своя страна беше лъгал. Просто защото не знаеше и той като нас за Голямата Лъжа. Същите тези хора, които ни говориха за загниващия капитализъм, първи се качиха на същите тези луксозни автомобили с оправданието "То сега нали е демокрация". :(
    Вярно е написана статията. Не е малоумна. Хората от моето поколение са живата история на тази Голяма Лъжа.

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Съгласен съм":

    Така е написаното е точно както си беше през този мизерен комунистически период за България. Хубавото сега е че това никога няма да се повтори.
  • 55 Вдигнете Знамената Високо

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Съгласен съм":

    Бащата на вуйна ми- заклет комунист, беше партиен секретар на кметство в Бургас! За награда го изпратили на екскурзия до Ксанти, заедно с жена му- баба Стефанка! Като се върнали, той спорил с баща ми за капитализма- На, Ваньо (баща ми) , хората си купуват само по половин килограм месо, пари нямат! Баба Стефанка го скастрила - Абе мъжо, те си купуват по половин килограм месо, щото знаят, че след 2 дена пак ще има!

    Коментиран от #57

  • 56 бях малък

    1 0 Отговор
    най-хубавата част от моя живот (
  • 57 НИ СЪ НАЯДЪХТЕ НЕ СЪ НАПИХТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Вдигнете Знамената Високо":

    НЯКОИ ТУКА НЕ ЗНАЯТ ОКОЛО ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО ШЕКЕРА/ ЗАХАРТА/ Е СТРААААШНО ДЕФИЦИТНО НЕЩО КАКТО И СВЪРЗАНИТЕ С ЕЯ ПРОДУКТИ.НО ТОГАВА НАРОДА Е БИЛ КОРАВ И НЕ СА Е ОПЛАКВАЛ КЪТ НЯКОИ ПИОНЕРЧЕТА СЪС ЗНАМЕНА.