Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 17:09 2 601 50

Българският 10 ноември и новата роля на Доган и Пеевски

  • дпс-
  • 10 ноември-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • политика-
  • българия-
  • социализъм-
  • бсп-
  • герб

Тъкмо преди 10 ноември се видя, че не друг, а ДПС с Доган и Пеевски ще крепят България от правилната страна на геополитическата карта. Каква ирония!

Българският 10 ноември и новата роля на Доган и Пеевски - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Еми Барух:

Два дни преди датата 10 ноември се събуждаме с новината, че Ахмед Доган се връща. Всъщност той никога не си е тръгвал. Той е винаги “тук” и иронично ни напомня, че 10 ноември е просто 314-ят ден в годината.

Една символна дата

В официалната историография обаче 10 ноември е символна дата за България, “гранична” по някакъв начин. На този ден през 1989 г. пада Тодор Живков. Предния ден пада Берлинската стена. Две падания, които промениха битността в социалистическото общежитие. Не веднага, естествено, но обитателите потеглиха бавно извън блатото. Българският Десети ноември има много бащи. Има и много мащехи. За наследеното кръвосмешение години наред се водеха спорове. Тези спорове не вълнуват децата. Опитите за ретроспекция и анализ на миналото срещат: “Не ни занимавайте, тогава сме били в началното училище…”. Извадена от историята, “датата” все пак служи за някакъв маркер: има смисъл да се отблъснем от него и да погледнем назад в опит за равносметка, да демаскираме играчите и да се опитаме да продължим, без да объркаме посоката.

Днес е 34-ят сезон в сериала на българския постсоц преход

На Десети ноември 1989 Ахмед Доган е на 35, в 65-а аудитория на Софийския университет се появява като “Меди” и все още с ореола на човек, лежал в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. Когато месец и половина по-късно стана учредител и председател на Движението за права и свободи, малко от хората бяха запознати с агентурната му дейност към Държавна сигурност и с агентурния му псевдоним “Сава”.

През всичките 33 сезона на българския преход именно той чертаеше пунктираната линия на нестабилно равновесие, около която се подреждаха констелациите на сменящите се политически елити. Арогантно и ефикасно. Докато пишех този текст, се опитах да събера фактите за намесата на лидера на ДПС в реконструкциите на обществото. Започнах да сърфирам в интернет и си дадох сметка, че ще изгубя и себе си, и читателите, ако потъна в списъка на политическите ходове и социално-инженерните упражнения на Ахмед Доган. А тези, които през 1989 година са били в началното училище, ще се отегчат и ще спрат дотук.

Ролята на Пеевски и санкциите по "Магнитски"

Прескачам сложната геометрия на формированието ДПС - “бацилът, който, където влезе, не излиза”, за да стигна до Делян Пеевски - привилегированото протеже на лидера му Ахмед Доган. Най-богатият български депутат беше санкциониран по глобалния закон „Магнитски“. Със собствени санкции срещу него в началото на годината се присъедини и Великобритания. Не бива да забравяме този факт, защото санкциите са индикация за системен проблем в България, който българските институции нямат волята да решат. Освен всичко останало, и защото влиянието на санкционираните в тях не е пренебрежимо малко.

Според ДПС - “детето Пеевски” е невинно. Той е наклеветен и цялата мощ на партията и на нейния ментор са насочени срещу изчистване на името му. Но не само. С новата роля на Делян Пеевски очевидно се цели нова порция власт, която в моментната колеблива и нестабилна политическа конфигурация се превръща във важен актив при взимането на важни решения. ДПС се завръща като балансьор на управлението - любимата роля на Доган. През 1989 година Делян Пеевски е осемгодишен. 34 години по-късно най-вероятно ще стане председател на ДПС. Това би било безпрецедентно решение за етническия състав на неговите избиратели. Но пренебрегвайки традицията, Доган залага на по-важни стратегически цели: На Делян Пеевски - една фигура с голяма икономическа власт - е възложено да скрие някои съмнителни структури и дълбоките икономически зависимости на хора, домогнали се до ръководни позиции. Олигархът вече упражнява сериозно политическо влияние: той беше допуснат да определя дневния ред на държавата и дори да поставя ултиматум за гласуването на местните избори.

Каква е опасността

Има ли смисъл да си задаваме въпроса: Не е ли застрашена самата тъкан на “политическото” от неговата голяма публична активност? От гледна точка на евроатлантическата принадлежност на страната обаче, иначе казано - от гледна точка на външнополитическия имидж на ДПС, тази публична активност цели да внуши на санкциониращите институции, че именно санкционираният от тях персонаж ще гарантира партията-балансьор да крепи България от правилната страна на геополитическата карта.

Каква ирония!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    35 1 Отговор
    Новата роля на Доган - гребе от старата каца , само сменя лъжиците , като се захабят !!!
  • 2 Точа за убийците на МОЧА

    14 7 Отговор
    Вресльовците пак заработват центове.
  • 3 Русофил

    9 4 Отговор
    Някои големи нямаха късмета да оцелеят в техните роли като: бай Тошо, Желю,
    Каримански, Жоро Илиев, Илия Павлов, Кюлев, Трактора, Галев и много други.
  • 4 ТаУмВзе

    14 4 Отговор
    Овче Зле и Хитлер е рутил Паметници!
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    34 години преход 🤔🤔🤔
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор
    2089г
    СТО ГОДИНИ ПРЕХОД ❗
  • 7 ха ха

    20 3 Отговор
    Детенцето с меченцето в ръце настъпи мотиката още с нелегалния износ на цигари за арабския свят. След това Черепа го магнитчиха и най-вероятно е издал още информация за да стане силно уязвимо от магнитни полета заедно с шайката около него. Не мога да си представя, че Западните служби ще пропуснат възможността да накарат Пеевски да пее. Наред с това и шайката около него. Затова с Доганя станаха баш демократи. И нищо лошо няма да се случи. Ще си заработят блокираните пари в петорен размер.
  • 8 Фибата

    5 4 Отговор
    Не, Еми! Не, Барух! Просто умнокрасивите нападнаха грешния човек и либералното скимтене тепърва започва, понеже би трябвало да сте от един отбор! Не ли?

    Коментиран от #37

  • 9 Коч Ина

    13 3 Отговор
    глупакът е осъден да страда от глупостта си. А ние сме не просто глупави, ние сме шампиони по глупост в Европа. И те така, все на опашката, докато не остане от нас само неприятен спомен

    Коментиран от #39

  • 10 Къде е Областна Управителка?

    4 8 Отговор
    Нали щеше да бута МОЧА?

    Коментиран от #13

  • 11 Оградиха МОЧА с желязна ограда.

    9 8 Отговор
    Направиха резерват за комунисти.
    Ще водят туристи да гледат пациентите.
  • 12 Характерна черта ни е сбърканата логика!

    9 12 Отговор
    Добре е младите хора да знаят защо държавата ни е в това положение! През 1989 г. руснаците яко ни прецакаха като ни казаха за 24 часа: " Айде, чао, оправяйте се“! Поне да бяха измислили 5-10 годишен плавен преход !!! И трагедията започна! Цялата ни промишленост и селско стопанство работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе, защото пазарите изчезнаха изведнъж. Хиляди селски стопанства и заводи затвориха врати! Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!

    Коментиран от #41, #44, #45

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Държавата на мишките

    9 14 Отговор
    1. Не смеят да изгонят Митрофанава, заради поредните заплахи на Толстой към България!
    2. Не смеят да бутнат дори една МОЧА!
    3. Не смеят да арестуват един национален предател като Костя Шлюхин!

    Коментиран от #29

  • 15 Така така

    5 1 Отговор
    ДВ не съм ви чел поредният пасквил, но съм сигурен , че е пасквил вие друго неможете да създадете. Да не ви подпалят райхстагата отново ще е в резон със подстрекаването да се бутат паметници на българска територия
  • 16 Уважаеми гражданье и селянье!

    6 8 Отговор
    Те тези наши политици ни докараха 400 000 руски генерали и полковници с имоти по морето!
    Чакат, кога путин ще обяви „Референдум“!

    Коментиран от #49

  • 17 Путинофил

    7 7 Отговор
    От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета.
  • 18 Русороб

    9 7 Отговор
    Роба обича на колене да целува ръка на господаря си.
    Затова има толкова много русофили в България!

    Коментиран от #42

  • 19 мхааа

    3 1 Отговор
    Не ирония това си е живТАШАК...
  • 20 Простак

    8 5 Отговор
    Мислех, че по прост народ от нашия няма! Оказа се, че има и по прост! Затова сме „братушки“ с руснаците!
  • 21 Чутовно племе

    8 6 Отговор
    Русофилистици, ама не искат да ходят в Расия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТрампЛин

    5 5 Отговор
    Бутай смело!!!
  • 24 Милен

    4 0 Отговор
    Въй отдъхнах си, че сокола се "завръща" на голямата политическа сцена, все пак се е доказал, че "най-добре" може да разпределя порциите 😂😂😂😂
  • 25 Тома

    4 0 Отговор
    Амет е винаги тук и седи отзат на всички които до сега управляваха държавата.
  • 26 факт

    7 3 Отговор
    България е страна загубила войната с СССР и антихитлеристката коалиция
  • 27 007

    8 7 Отговор
    Бутайте веднага и изгонване на всички рушляци путлерофашисти и българските им слуги!!! 🇧🇬🇺🇲🇪🇺🇺🇦🇧🇬
  • 28 ДОЛУ

    8 5 Отговор
    МОЧАТА
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ха ааа

    3 2 Отговор
    БУТАЙЙЙ
  • 31 Първи закон на Боко :

    2 5 Отговор
    Колкото и да е странно, Доган е по - голям патриот от Боко, Киро Тракториста и С. Паси.
  • 32 Първи закон на Боко :

    7 5 Отговор
    С. Паси открито показа, че мрази българите и Православието.
  • 33 !!!?

    12 0 Отговор
    Уникално шише за ДеПеСе !!!?

  • 34 Първи закон на Боко :

    1 1 Отговор
    Къръдъъ официално подаде оставка на 7 ноември.
    Всички знаем какъв празник е 7 ноември.


    Доган е близък с кгб.
    Каръдъъ е свързан с Ердоган.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Барух Йалмъзоглу

    2 0 Отговор
    Цаката е да си банкер на мюсюлманите.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 хибридизация

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коч Ина":

    А вие понеже сте много "умни" - цъфтите и ухаете...
  • 40 Гост

    6 0 Отговор
    Тази структура раздели народът ни. Допреди появата й българите християни и мюсюлмани си работеха заедно.
  • 41 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Характерна черта ни е сбърканата логика!":

    Не руснаците, моето момче! Синовете на комунистите се върнаха от западните университети, подплатени с новите си приятели от Уолстрийт, лакоми да крадат блага и суровини от недостъпната им дотогава наша родина.
  • 42 Руснаци няма тук от 34 години

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Русороб":

    Преди това беше актуално да си антикомунист и да говориш против СССР сега е същото като да се правиш на национален революционер и да говориш против турските поробители.
  • 43 Украинска холера са управляващите БЕЗРОД

    6 1 Отговор
    Доган и свинята после ще бутнат и паметника на Шипка!
  • 44 Украинска холера са управляващите БЕЗРОД

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Характерна черта ни е сбърканата логика!":

    Верно е , но не казваш кой? БЕЛЯЗАНИЯ, БЕЛЯЗАНИЯ КОЙТО УНИЩОЖИ СССР И ПОЧТИ УНИЩОЖИ РУСИЯ! ГОРБАЧОВ! СЕГА РУСНАЦИТЕ ЦЕЛУВАТ РУЦЕТЕ НА ПУТИН КОЙТО ГИ ИЗМЪКНА ОТ БЛАТОТО НА РАЗГРАБВАНЕТО!
  • 45 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Характерна черта ни е сбърканата логика!":

    Разбира се руснаците с.аха в гащите ни.И лично Путин е виновен,защото не опази Берлинската стена ,а оттам и избягаха тези три милиона българи.
  • 46 да да

    3 1 Отговор
    Да махлат двойното гражданство ?!Какво ще стане! ....И на избори -друго ще стане!...
  • 47 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Какво може да е замислил доган с това реформаторство,каква е крайната цел,защото такова раздвижване не е случайно.По време съвпада с началото на войната в Газа,значи може да има нещо общо по линията на исляма и по турска линия,а още и от главното действащо лице в страната--посланика.Доган е станал един смахнат отшелник,чалдисал се е в неговата обител и може да му е хрумнало като за последно да направи страхотни бели на българския народ.Като например откъсване на територии във вид на автономии и последващото им предаване на Турция,мирно и кротко.А за целта е желателно шешкин да стане премиер,да прокара местни допитвания и да се позове на ефимерни демократични принципи.
  • 48 Симеонов

    0 0 Отговор
    Eми Барух или вече забравя, или умишлено изопачава фактите. На 10 ноември Доган е все още в затвора и не може да се "появява в 65-та аудитория на СУ". Освободен е едва на 22 декември.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.