Last news in Fakti

15 Декември, 2023 17:25, обновена 13 Януари, 2024 08:01 11 189 30

Д-р Мария Матеева-Казакова: Порочно управляват европейски средства

  • д-р мария матеева-казакова-
  • средства-
  • институции-
  • еразъм

Директорът на Института за Изследвания, Анализи и Стратегии алармира с жалба редица институции, омбудсманът разглежда случая

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Директорът на Института за Изследвания, Анализи и Стратегии д-р Мария Матеева-Казакова алармира с жалба до редица институции за "порочно управление на европейски средства" от Центъра за развитие на човешките ресурси, управляващ приложението на програма „Еразъм“ в България.

Жалбата е адресирана до министъра на образованието, националния омбудсман, Министерството на финансите, Агенция „Одит на средствата от ЕС", Европейския омбудсман, European anti-fraud office (OLAF), Pia AHRENKILDE-HANSEN, Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture (EAC), Roberto CARLINI, Director European Education and Culture Executive Agency (EACEA)

Предлагаме ви пълния текст на жалбата:

Обръщам се към Вас с желание да подам сигнал за поредица от практики, които аргументирано могат да се определят като порочно управление на европейски средства от Центъра за развитие на човешките ресурси, управляващ приложението на програма „Еразъм“ в България. Повод за жалбата е подадено проектно предложение Language training for job search for Ukrainian refugees in Bulgarian and Romanian (levels A1 and A2) 2023-1-BG01-KA210-ADU-000158605. Проектът цели изработване на програма и план от висококвалифицирани университетски специалисти за обучение по български и румънски език на украински бежанци в България и Румъния с цел успешната им адаптация за интеграция на пазара на труда.

Бихме искали да подчертаем следните тревожни слабости в начина на управление на средствата по програма "Еразъм" от Центъра за развитие на човешките ресурси.

Липса на експертен потенциал от страна на оценителите, които изработват фактологично манипулирани оценки

Пропуски в подготовката на оценителите водят до това да изработват оценки на базата на грешни твърдения, че предложените програми и планове вече съществуват, без да могат да посочат никакви референции към тях. След последвалите многократни опити за обжалване, ЦРЧР не успя да посочи доказателства за съществуването на такива програми и планове и изработи следващи оценки, които не отговарят на критериите за независимост и опитват да прикрият извършената неправомерност с тенденциозно оценяване на други елементи от проекта, които преди това бяха оценени позитивно.

Липса на прозрачност за процедурите за обжалване - не съществува публичен източник за това каква е процедурата за обжалване на проекти, прилага се по усмотрение на ЦРЧР

Според ръководството на ЦРЧР обжалването се урежда от Регламент (ЕС) 2021/817 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2021 година за създаване на „Еразъм+“ – програма на Съюза в областта на образованието и обучението, младежта и спорта, който регламентира общите принципи на функциониране на програмата, както и от Вътрешния нормативен документ - Процедура за селекция и договаряне.

В посочения Регламент обаче не се упоменават конкретните механизми за обжалване на проекти. В друг важен документ, Ръководство за програма Еразъм, има много кратка обща информация по темата, която не покрива процедурите на отделните национални органи.

По същество, процедурата за обжалване се урежда от вътрешния нормативен документ - Процедура за селекция и договаряне. Той обаче не е достъпен публично и обжалването се осъществява на волунтаристки принцип от вътрешни за ЦРЧР експерти, чиято безпристрастност няма как да бъде проверена, както и от сочени като външни експерти, без да се дава яснота как се избират, как се гарантира независимостта им и какви са критериите за компетентността им по конкретната тема.

Наблюдава се тенденциозно формулиране на тези от повторни оценители, които видимо съставят заключения на базата на предварително зададено искане от страна на ЦРЧР, което едностранчиво отсъжда само в интерес на ЦРЧР - допълнително намаляване на точки по всеки елемент.

При поисканото от нас повторно оценяване на подадено проектно предложение, без яснота за това как са подбрани и как е гарантирана независимостта на оценителите, получихме нов доклад, който едностранчиво отсъжда само в полза на ЦРЧР за намаляване на точките по всеки един критерий. Освен това направените заключения оборват информация, обменена в кореспонденция с ЦРЧР, която не би трябвало да е достояние на арбитражно независимо жури.

Нарушаване на достъпа да своевременна дигитализирана информация и съблюдаване на целите за устойчиво развитие на ЕС

Комуникацията с бенефициентите се осъществява изцяло на хартия, което забавя скоростта на информационен обмен и възможността за реакция от страна на кандидатите. Освен това значително завишава употребата на хартия, което изцяло противоречи на мерките, необходими за постигане на целите от страна на ЕС в областта на устойчивото развитие.

Неспазване на принципите на свободна конкуренция в рамките на ЕС

Центърът е въвел правила, нарушаващи принципите на свободна конкуренция в ЕС, фаворизиращи само банкови институции, работещи на територията на България. От всеки един кандидат се изисква отварянето на банкова сметка в българска банка. Средства от спечелени проекти също се превеждат само по банкови сметки в банки на територията на България.

Не без значение за това, че компетентните органи и обществеността трябва да бъдат алармирани е и лошото ниво на владеене на английски език от оценителите ( например във финалната оценка на външните оценители от 9/10/23). Това възпрепятства разбирането от страна на експертите на проектите, които би трябвало да оценяват. Освен това говори и за неуважение към процеса на работа и усещане за липса на институционален и граждански контрол над механизмите за разпределение на средствата по програма „Еразъм“.

С тази жалба настояваме да бъде изискано:

1 Преразглеждане на подаденото от нас проектно предложение Language training for job search for Ukrainian refugees in Bulgarian and Romanian (levels A1 and A2) 2023-1-BG01-KA210-ADU-000158605

2. Провеждането на одит на Центъра за Развитие на Човешките Ресурси

Важно е да се подчертае, че през 2018 г. и 2021 г. директорите на Центъра са сменяни заради сходни оплаквания от сериозни злоупотреби в процеса на работа.

С уважение:

Д-р Мария Матеева - Казакова, Директор Research, Analysis and Strategy Institute

"Като Ви благодаря за доверието в институцията на омбудсмана, бих искала да посоча, че разглеждам с внимание и съпричастност всеки поставен пред мен въпрос. Във връзка с описаното от Вас се обърнах към министъра на образованието и науката с препоръка за проверка по случая, а при констатиране на нередности – за предприемане на мерки за отстраняването им. Посочих с отговора да бъдете запозната и Вие".

Това пише в отговор на д-р Мария Матеева Казакова омбудсманът Диана Ковачева.

"Ако за в бъдеще е налице случай на нарушени Ваши права, залегнали в законодателството на страната и международните договори, който е от нормативно установената компетентност на омбудсмана, не се колебайте да се обърнете отново към мен за предприемане на действия, съобразно предоставените ми правомощия", пише общественият защитник.

Д-р Мария Матеева-Казакова защитава дисертацията си по политология в Сорбоната (Париж II ) във Франция с титла "почетна" и поздравления от журито. Дългогодишен наблюдател на процесите в България за списанието Est-Europa, което се издава във Франция. Бивш журналист и политически съветник в Европейския парламент, както и консултант в Центъра за стратегии и оценки в Лондон. Директор на Института за Изследвания, Анализи и Стратегии. Ч лен е на борда на Green European Journal, издаван в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00001

    16 0 Отговор
    Усвоителите на финансови средства са на всеки метър в България А в България жалбата и е адресирана до Усвоителите/Крадците на държвани пари. Заключението на Усвоителите и нейната съдебна система ще е че на нея и се привиждат тези неща.Кражби няма, няма нищо направено да се покаже срешу изчезналите пари, и не се знае къде са парите, значи извършителя е неизвестен.

    Коментиран от #10

  • 2 Едно мнение

    12 3 Отговор
    За европейските средства
    Действително получаваме такива понякога
    Но какъв е баланс
    Ние имаме своята вноска в този бюджет европейският
    За да ги получим ние се отказахме от нашата тежка машиностроителна индустрия
    Отказахме се от химическата си индустрия
    Отказахме се от стотици малки предприятия в малките населени места
    Практически се отказахме от развитието на енергетиката
    Отказахме се и от крупното
    земеделие
    Ако сложим на кантара всичко това знаете ли какво ще се получи
    Повече от ясно е практически ние финансираме Европейския съюз а не обратното
  • 3 Мнение

    19 5 Отговор
    По време на демокрацията
    Си нарязахме самолетите
    Нарязахме танковете
    Нарязахме ракетите нарязахме реакторите
    Нарязахме заводите
    Нарязахме те кезесе-тата
    Съборихме селата
    Съборихме болниците
    Съборихме училищата и детските градини
    Отворихме чужди магазини и чужди военни бази
    Отворихме чужди заводи
    Продадохме си богатствата
    Продадохме електроцентралите
    Продаваме земята си
    Изгонихме народа си
    Изгонихме приятелите си
    Изгонихме роднините си
    Продадохме дедите си
    Продадохме родителите си
    Продадохме децата си
    Предаваме валутата си
    Продаваме вярата си
    Продаваме езика си
  • 4 Министър корумпиран 💵🤵‍♂️💵👈🏼💯

    16 0 Отговор
    Евро средствата не отива там където трябва да отидат Асе крадат и то без спиране
  • 5 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 1 Отговор
    Те тая откри топлата вода.

    Коментиран от #7

  • 6 От тия

    8 0 Отговор
    Гузни, нахални, оглеждащи се, прекалено побратими и посестрими! Ко да става?!
  • 7 От тия

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Какво е виновна? По-добре късно, отколкото никога! То как да се оправиш с тях, все от някъде е започнала! То не може всеки път да им се разминава!
  • 8 българка

    16 0 Отговор
    Назначените на определени места в различни институции калинки са обикновено некомпетентни и работата им не е да управляват, а да усвояват европейски средства по изгоден за тях начин! Чистене трябва, основно чистене!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Типичен пример

    9 0 Отговор
    Това е типичен пример на млад предприемач който много скоро ще се откаже да предприема каквото и да било в тази страна.
    Много некадърен народ се е загнездил на сладки службички , а кодекса на труда го пази стане ги изгуби.
    Комуно-социалистическа история.
    Крайно време е тази държава да започне масово да създава държавни фирми.
    Така ще има работа за всички.
    От ученическата скамейка , та чак до пенсия.

    Коментиран от #18

  • 14 Терминал 2

    4 0 Отговор
    И тя ще замине.
    Всичкия свестен народ замина.
  • 15 С измами

    4 0 Отговор
    и грабежи !
  • 16 Госあ

    5 2 Отговор
    Порочно се насочват и разпределят самите европейски средства. Резултатите са единствено зависимост и облагодетелстване на олигархични кръгове. ЕС е враг на България
  • 17 потърпевш

    9 2 Отговор
    Много корупция в територията,няма оправия.Скоро ме ужилиха 5 бона под масата за едно разрешитело.Иначе нямало как......било сложно......рискували.......Е поне стана бързо....Кофтито е че пари изкарани с труд ги лапат разни канцеларски плъхове.
  • 18 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Типичен пример":

    За 30 години демокрация се унищожиха всички школи. Нямаме никакъв шанс. Поне доматите да започнем да си отглеждаме сами…Иначе, единствено с Китай и Русия имаме някакви шансове да възстановим нещичко…

    Коментиран от #23

  • 19 любимото ми е

    7 0 Отговор
    да се дават луди пари за “управление на проектите”, с които някой служители си докарват яко кинти. Другото са безсмислените ОП за доставка на най-скъпите (най-ниска цена) активи, които след това си седят по шкафовете/складовете и не се ползват. Има дори случай за закупуване на автомобил, който за 5 години е изминал само 3500 км. по един от фондовете
  • 20 Умен по цялата глава

    10 1 Отговор
    След кратка справка намираме регистрацията на частна фирма нарекла се Институт за Изследвания,Анализи и Стратегии с капитал 100( сто) лева от Мария Матеева- Казакова,обявила се и за Директор на своята фирма наречена Институт..
  • 21 Перо

    2 1 Отговор
    Защо прилагат джендърски програми в БГ за интегриране на украински бежанци? Те са временно пребиваващи и ако свърши войната, трябва веднага да бъдат експулсирани в Украйна! Те не са преселници!!! За нашето образование няма перспективни програми, а за някакви временно пребиваващи трябва да мислим!
  • 22 ЦЕННОСТИ

    6 1 Отговор
    ПОРОЧНО е да си продадеш живота на сорос.
  • 23 Мхм

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Никой не ти е виновен чеситъп
  • 24 ежко

    6 2 Отговор
    Института за Изследвания, Анализи и Стратегии бил Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД). т.е. НПО с оборот 1000 лева и 100% собственост на директора си Д-р Мария Матеева - Казакова.
    Що ни пробутвате мненията на такива "институти"?
  • 25 Мнение

    3 1 Отговор
    Тази е защитила докторантура на тема „Популизмите в България“. Все едно на тема "Разговори в кръчмата на село Горно нанадолнище. Става за министър-председател или поне председател на Народното събрание.
  • 26 каскет

    1 1 Отговор
    Тримата от сглобката вчера които се поздравяваха с евро зеленски Шарлатанина киро,сикаджииската мутра и шиши подлогата на сокола са крад--те на България

    Коментиран от #27

  • 27 Ти да видиш

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "каскет":

    Еее,напиши и некой комунопитек! Нещо за куфарите напиши!
  • 28 безпартиен

    1 1 Отговор
    На където и да се огледа човек все институти с директори,служители и като цяло с неизвестен брой!Най голямата тайна е от къде се финансират,кой плаща,за какви пари на човек става дума!Ако някой знае какви са разходите на такъв "институт" и с какво е полезен на държавата и народа?
  • 29 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Доктрке и ти кво напрай по въпроса? Или ни просветляваш?
  • 30 Ти да видиш

    0 0 Отговор
    Д-р Матеева-Казакова,аз от къде да знам че,не сте член на клуб SS?