Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 09:45 869 0

Калин Каменов: Трябва да има логика, когато се инвестира

  • калин каменов-
  • инвестира-
  • безработица

Проблемът с младежката безработица ще се бори с проекти и закон за доброволчеството

Г-н Каменов, по данни от проведено проучване стана ясно, че близо 67% от младежите имат прекалено много свободно време и те не правят нищо през него?

Да, младежката ни безработица е една от най-високите в Европа. Наскоро направихме това национално проучване, което доказа, че голяма част от младежите имат прекалено много свободно време и те не правят нищо през него, не са ангажирани, не членуват в организации, не са съпричастни на каузи. Една много малка част от тях всъщност са заети с някаква обществена дейност.

Как може да се борим с този належащ проблем?

Начинът да се стимулират може да е чрез програма, която ние в момента изпълняваме. Тя се нарича Национална програма за младежта, стартирала е през 2011 г. и ще приключи в края на годината. Ние трябва да направим подробен анализ на тази програма, за да разберем колко полезна е била тя на младите хора. Ако се установи, че е била използвана основно за забавни дейности и развлечения, то тогава е необходима промяна. Трябва да направим така, че новата програма да е с положителен ефект и да има конкретни резултати – млади хора да стартират първа работа, първо обучение, да получат сертификати или оферта за краткосрочна работа в чужбина, да получат необходимата медицинска подкрепа или възможност за участие в проект и като бенефициент, и като страна.

В момента има толкова много различни оперативни програми, които ще стартират, и аз смятам, че ние като младежко министерство чрез нашите информационни центрове трябва да направим така, че да обединим около нас социални работници, трудови и здравни медиатори, неправителствени организации, местна власт, областни управители, така че да изнесем проектите, където има нужда от тях.

Програмите трябва да бъдат мобилни и да са насочени към тези, за които са били създадени. Това ще бъде приоритет за мен като зам.-министър. Ще се опитвам по време на срещите си из страната да обяснявам на младите хора, че това са смислени неща, които трябва да се реализират. Когато е ясно,че има проблем, ние трябва да обърнем сериозно внимание първо на него и тогава на всичко останало, ако искаме да има ефект от работата ни.

Кои организации трябва да участват активно за подобряване не негативните тенденции касаещи българската младеж?

Единственият начин да се осъществи промяната е съвместна дейност на правителствените организации и НПО-тата както в столицата, така и по места. Трябва да се държи комуникация през целия процес и не просто да бъде отчитана дейност, а резултатите да се изразяват количествено, в брой младежи, на които наистина е помогнато.

А относно спортовете. Каква е ситуацията с развитието на програма, ангажираща младежите в различни спортни дейности?


Необходимо е да се инвестира в децата още от най-крехка възраст. Ако ние искаме да имаме добри спортисти, важно е да ги подготвяме от най-малки. За да се случи това обаче, трябва да има и къде. По последна информация, с която разполага министерството, близо 600 училища в страната нямат спортни салони, а ако имат, то те са в плачевно състояние. За да се промени ситуацията, е необходима сериозна инвестиционна програма за години напред, тъй като това не е задача, която може да бъде решена за кратък срок. В момента готвим анализ къде е най-належащо да се направят ремонти, за да започнем да търсим финансиране.

Ако се строи някъде зала,съоръжение, площадка, която ще бъде ползвана от няколко човека, не би било справедливо спрямо онези граждани от други общини, които са повече и имат по-голяма потребност да ги ползват

Какво е намерениетоп Ви спрямо доброволците? ММС изготвя за първи път у нас Закон за доброволчеството?

Да, този закон е много важен за нас. ММС се разпознава като страна по него и изразяваме позиция, че той е необходим най-малкото за младежките организации. От разговорите последните месеци със стотици неправителствени организации в страната чух заявено желание да има държавна подкрепа за този закон.

Най-малкото като ресорен заместник-министър по младежки политики прецених, че няма какво да чакаме. Ние ще помогнем за осъществяване на координацията при обсъждането с другите неправителствени организации, така че да се чуе всяко едно мнение, преди законът да влезе в пленарна зала. Аз смятам, че това е изключително важно и така трябва да се случва, особено що се касае до закон, който е с обществена значимост. На мнение съм, че нещата могат да станат много бързо. Това е сравнително малък закон, има само 26 члена в него.

Вярно ли е, че България е на последно място по ски съоръжения в ЕС?

За съжаление, да. Страната ни изостава значително в сферата на планинския туризъм. Назад сме по показатели с общо 32 ски зони и 110 лифта. Това е крайно недостатъчно, за да сме наистина конкурентноспособни.Действиятани трябва да бъдат насочени към стартиране на промени в нормативните актове, модернизиране на съществуващите съоръжения и дългосрочно планиране, без да нарушаваме националнотои европейското законодателство.

Обновяването на материалната ще е решавашо?

До голяма степен. Сегашните ски писти трябва да гарантират безопасност. А голяма част от тях са материално остарели. Трябва да намерим компромисен вариант да се облагороди инфраструктурата в планините така, че да отговори на нуждите на местните хора и да посрещне очакванията на всички туристи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА