Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 13:30 1 217 0

Калин Каменов: Проблемът "NEETs" е завладял българската младеж

  • needs-
  • калин каменов-
  • българската младеж
Калин Каменов: Проблемът "NEETs" е завладял българската младеж - 1
Снимка: Факти.бг

На специална пресконференция, заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов представи тревожни данни, свързани с развитието на младите хора в България, , както и мерки за решаване на проблема.

На брифинга бе коментиран доклада на Института за социални изследвания и маркетинг за ефекта от прилагането на младежките политики у нас.

Данните от проучването сочат, че българските младежи са на първо място в Европа по показателя NEETs – не правят нищо в свободното си време, не търсят възможности за придобиване на нови умения и знания или за професионална реализация. Повечето от тях не познават програмите за квалификация и преквалификация, за старт в кариерата или бизнеса и никога не са ползвали услугите на Бюрата по труда.

Проверки на Министерството на младежта и спорта показват още, че много от неправителствените организации, които усвояват европейски средства за провеждане на информационни кампании и консултации, не стигат до целевите групи и често не водят до конкретни резултати. Все по-често се появяват и организации, които печелят проекти, свързани с прилагането на младежките политики, но впоследствие се оказва, че не развиват дейността, за която са били финансирани.

33% от анкетираните споделят, че живеят трудно, но 51% от тях не работят, 62% никога не са ползвали услугите на Бюрата по труда, а едва 4 % са започнали собствен бизнес.

Проучването посочва още, че се засилва евроскептицизма сред младите хора, а повечето не се интересуват от политическия и обществен живот на страната. 28% обявяват, че ще гласуват на предстоящите местни избори, а 10 % твърдят, че са готови да продадат гласа си. Ниско е и доверието в институциите. 80% от анкетираните смятат, че местната администрация не обръща внимание на техните проблеми, едва 32 % вярват че в България може да се забогатее по честен начин.

Липсата на инициативност също е сериозен проблем след българските младежи. 98% не са членували в никакви организации, а само 7.5% са се занимавали с доброволчески дейности.

На въпрос на Факти.бг относно това кои организации трябва да участват активно за подобряване не негативните тенденции касаещи българската младеж, министър Каменов отговори така:

"Проблемът наистина е много сериозен и единственият начин да се осъществи промяната е съвместна дейност на правителствените организации и НПО-тата както в столицата, така и по места. Трябва да се държи комуникация през целия процес и не просто да бъде отчитана дейност, а резултатите да се изразяват количествено, в брой младежи на които наистина е помогнато".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА