Last news in Fakti

26 Юни, 2015 06:30 2 748 1

Джетските имат бъдеще в България

  • кристиян киров-
  • джетски-
  • състезание-
  • спорт-
  • пламък-
  • несебър-
  • бъдеще-
  • българия-
  • джетските-
  • джет

Община Несебър ще посрещне Балканския шампионат през септември

Джетските имат бъдеще в България - 1
Снимки: Racing.jetski.bg

Спортът джетски има бъдеще в България, „пламъкът“ се поддържа. Това заяви в интервю за Факти.бг Кристиян Киров – единственият българин, участвал на световно първенство по джетски.

В Тайланд състезателят на „Съни бийч джетски рейсинг“ завърши на 13-о място. Община Несебър по всяка вероятност ще бъде домакин на кръг от балканския шампионат, което ще даде огромен тласък за популяризирането на този спорт в България.

От колко време се занимавате с джетски?

Аз се занимавам с джетове от много отдавна, но като спорт и състезания отскоро. Състезателно карах джет за първи път в края на лятото на 2013 година. Дебютите ми бяха през миналата година на състезанията в България и след това на световното в Тайланд.

Джетове карам от дете, но като хоби. Бизнесът ми е свързан с това, обичам много джетовете. Хобито ми стана спорт.

Като спорт той не е толкова популярен у нас. Има ли бъдеще спортът джетски в България?

Смело мога да кажа, че има бъдеще, защото е в нашите ръце и ние сме достатъчно амбицирани да направим нещо. Имаме възможността, видяхме и в чужбина как се развива спорта. Крачка към това е и предстоящия кръг от балканския шампионат, който се опитваме съвместно с Балканската федерация по джетски да организираме в Несебър. Направихме среща с кмета на града г-н Николай Димитров, който прие идеята отворено. Едно такова мероприятие е мащабно откъм организация и има нужда от помощта на спонсори, общини и деятели.

Има ли условия в България за този спорт?

Условията у нас са перфектни. През миналата година в България бяха организирани четири състезания. За съжаление не се проведоха по правилата на Световната федерация по джетски. Поради ред причини все още не можем да покрием техните нормативи. Но все пак имаме огромен ентусиазъм, поддържаме „пламъка“. Всички хора, обичащи джетове, могат да се изявят по този начин и да се даде начало на този спорт в страната ни.

Условията откъм море, вода са перфектни. Нашите плажове са страхотни. Нямаме проблеми от тази гледна точка, просто трябва да се популяризира спорта. От година на година виждам все повече хора да идват като зрители и като участници, което е супер и ме радва много.

Скъп ли е този спорт и какво трябва да знае един човек, ако е решил да се занимава с джетски?

Не съм чул да има евтин спорт, особено мотоспорт. Ако някой иска да започне да се състезава в България, на любителско ниво, трябва да знае, че нещата не са толкова страшни.

Почти всеки, който има някаква възможност и желание, може да отдели пари да си купи по-нормален джет от порядъка на няколко хиляди лева и още толкова да похарчи, за да го подготви за състезание. Самото участие в състезанията не е толкова скъпо като другите мотоспортове. При нас няма разходи на гуми, разходите за гориво са по-малки.

Ако иска да стане състезател на световно ниво и да е конкурентен на първите в света, нещата вече са много скъпи.

Мога да ви дам един фрапиращ пример – елитът в този спорт (това, което видях в Тайланд) кара джетове за по 50 – 100 хиляди евро и идват с по 6-7 такива джета на състезанието. За нашите разбирания това е огромен разход. Но те са с големи възможности и сериозни спонсори зад гърба си. Този спорт в света съществува от повече от 30 години. В България през последните няколко години шепа ентусиасти се мъчим да го въведем в нашата страна. Ще успеем, лека-полека. Ако се състои това балканско състезание, ще бъде страхотен старт за професионалния спорт у нас.

Какви са вашите лични планове и цели за предстоящите месеци?

Цели имаме. Нашият проблем е, че не сме професионални състезатели. Правим всичко от любов към този спорт. Тази година аз лично смятам да участвам и на балканското, и на световното първенство, защото през миналата година (в класа, в който карам) видях, че шансовете са реални.

Аз имах технически проблеми, които ми попречиха да докарам на България медал или по-добро класиране. Мисля, че с нашите възможности можем да се борим да влезем в челната тройка или петица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анна

    0 0 Отговор
    Много красив е хози спорт!