Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 14:05 1 930 5

Толкова им е акълът в БФС

  • бфс-
  • футбол-
  • школи-
  • чужденци-
  • футболисти-
  • клубове

Не чужденците, а връзкарщината и посредствеността са големият проблем на БГ футбол

Толкова им е акълът в БФС - 1
Снимка: БГНЕС

Започваме без заобиколки, защото по всичко личи, че поредната операция за замазване на очите на футболната общественост и търсене на оправдания вече е в ход. Малко за разнообразие, този път "мозъците" изтласкаха напред ново лице, което да ни обяснява как българският футбол щял да просперира. Излиза, че според част от хората в БФС и професор Лъчезар Димитров чужденците са големия проблем в родния футбол.

Толкова им е акълът, че дори не могат да седнат и да се разберат каква информация да поднесат пред медиите. Невиждана излагация! Обявиха официално, че от треньорската колегия са внесли предложение да се забрани вратари с паспорти извън ЕС да играят в България, но треньорите заявиха, че е лъжа, тъй като нямат нищо общо с това предложение. На следващ етап пък се подготвяло ограничителните мерки да бъдат приети и за полеви играчи от държави извън Европейския съюз.

Уважаеми господа, не чужденците, а безразличието, връзкарщината и посредствеността провалят българския футбол и нашите юноши. В Англия, Испания и Франция също залагат на легионери. Привличат най-добрите чужденци, но въпреки това има място и за местни момчета. Това е, защото са разбрали, че е необходимо да полагат усилия и да обръщат специално внимание на подрастващото поколение. Никой не налага забрани, просто са стигнали до извода, че школите трябва да функционират правилно, за да бъдат продуктивни. И там може да си търсят оправдания, за да замазват очите на хората. Не го правят, защото футболът няма нищо да спечели.

С малки изключения, как пък хората от БФС не проявиха смелост и публично не назоваха истинските проблеми на българския футбол? Вместо да замазват очите на хората с необмислени и безумни решения. Разбира се, на гърба на клубовете. Толкова ли е трудно да следваме добрите практики в Европа?

Какво ще се случи като изгоним чужденците? Това ще промени ли нещо, освен че нивото на родния шампионат ще стане още по-ниско? Браво, страхотно решение! Дайте да убием и малкото конкуренция, за да може нашите футболисти да играят. Нека им се поднасят титулярните места в клубовете на тепсия, пък ще видим докъде ще го докараме с този подход. Бъдете сигурни, че няма нормален клуб в света, който би се отказал от своя рожба, за сметка на чужденец. Стига да е по-добър или поне на неговото ниво. Само че преди това трябва много работа с юношите, за да може, когато един млад футболист попадне в представителния отбор, да е конкурентноспособен.

Няма ли да е по-разумно ръководните фактори в БФС да погледнат какво се случва в школите на клубовете и националните гарнитури? Там да насочат цялата си енергия. Но никой не може да ги пипне, тъй като твърдят, че това са частни клубове и не може да се месят в налаганата политика. Колко удобно. Налагат забрани от канцелариите, излегнали се в удобните кресла, но когато настъпи време да се свърши нещо полезно, винаги обясняват как не може да стане.

Връзкарщината и некомпетентността преобладават в повечето школи, но за сметка на това търговията върви с пълна сила. Въпросът е защо децата, или по-точно родителите, плащат такси, екипи и лагери. И какво се случва с талантливите деца, на които родителите им не могат да отделят по 2-3 хиляди лева годишно за подготовка? Вместо Лъчезар Димитров да се занимава с глупости, нека се поинтересува как и какви треньори се назначават в школите.

Разбира се, има и малко изключения, но като цяло картината е плачевна. Треньори работят за почти без пари и се чудят как по-бързо да се изнесат след тренировка, тъй като трябва да заработят допълнително на друго място. По този начин ли ще продължаваме? Защо "капацитетите" не се поинтересуват как се назначават треньори в националните гарнитури и как се осъществява подборът?

Кой ги обучава тези наставници и колко пъти са били изпратени на специализация в чужбина. Дори и да се случи, се пращат определени хора, които обикновено стоят по офисите и дори не познават децата. Когато трябва да видят свят, те са на преден план. Да се наблегне на това по колко юношески гарнитури тренират по едно и също време на един терен, тъй като той е единствен. Ето тук трябва да се търсят проблемите.

Защо вместо да налага забрани, БФС не отдели част от 20-милионния си годишен бюджет, за да се наемат методисти, които да помагат на клубовете за развитието на младите таланти? Може да стимулира и клубовете, които налагат собствени кадри и постигат определени резултати. Ако всичко това се направи, българският футбол ще започне да ражда качествени футболисти и всичко ще си дойде на мястото по естествен начин. При това положение няма да имаме нужда от толкова легионери.

И за финал - от футболната централа непрестанно призовават клубовете да залагат на млади играчи. Ок, няма лошо, но защо Красимир Балъков не прави същото и в националния отбор? Повечето младежки национали играят редовно в клубовете си, но не получават шанс в представителния тим на България. Там са едни и същи герои, които са до болка познати.

Бисер Тошев/gong.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 0 Отговор
    Абсолютно точна и вярна статия! Право куме, в очи!
  • 2 Kurto

    5 0 Отговор
    На бг тъп-ка все другите му пречат, той е просто невинен и некадърен и може само с връзки - абе нежна душа опакована в грозотия
  • 3 антрашпиц

    4 0 Отговор
    Каквато държавата,такъв и спорта.Междо другото:Приготвихте ли се за две загуби на предстоящите мачове ?
  • 4 ТЪП НАРОД

    4 0 Отговор
    .....статията е точна и мн вярна..,но само след самото заглавие може и да се даде конкретен отговор -- толкова е акъла на народа,да търпи,да си седи на д-то и нищо никога да не прави...,докато си кесим на столовете винаги ще е така,никой няма да се трогне от подобни статии,защото БФС е едно котило от бездушни,безродни,алчни и долни твари ....
  • 5 Марци

    4 0 Отговор
    Макар и да одобрявам идеята, не смятам, че ще има полза. Просто забраната ще бъде заобиколена много елементарно.Който иска да си задържи такъв футболист, ще му извади Български паспорт.А що си отнася до класата на родни и чужди футболисти ще дам един пример.Моя любим отбор подвизаващ се по това време в б група отсрани шампиона Лудогорец за купата с местни момчета.Година по-късно вече в а група и с цяла дузина екзотични наемници от африка и къде ли не загуби и двата си мача от същия този Лудогорец с по 0:5!Оставям на вас да прецените къде е класата.