9 Октомври, 2019 06:31 6 417 12

Мрачно предзнаменование за Световното по футбол в Катар

  • катар-
  • световно първенство-
  • футбол

Световното първенство по лека атлетика в Доха е пример за това, че когато всичко се подчинява на парите, спортът губи душата си

Мрачно предзнаменование за Световното по футбол в Катар - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световното първенство по лека атлетика в Катар е пример за това, че когато всичко се подчинява на парите, спортът губи душата си. Можем да си представим какво ни очаква на Световното по футбол през 2022, пише Йоша Вебер.

На професионалните спортисти не им е лесно: те живеят от своите постижения и трябва да правят всичко необходимо, за да постигат добри резултати: тренират в пек и студ, на дъжд, сняг и при градушка, подчиняват всичко на крайната си цел и се подлагат на лишения. В случая говорим за малък елит от хора, които са свикнали да търпят болка, без да се оплакват много. Затова когато те започнат да критикуват, значи наистина има сериозен повод.

"Това световно първенство по лека атлетика е истинска катастрофа", чухме да казва френският състезател по десетобой Кевин Майер, а Волха Мазуронак - бегачка от Беларус - определи поведението на Международната асоциация по лека атлетика IAAF като „непочтително“. Оттеглилият се германски дискохвъргач Роберт Хартинг пък нарече „ненормални“ условията в Катар. Италианската участничка в маратонското бягане Сара Досена, която по време на състезанието припадна от горещина, намира само едно определение за онова, на което е била подложена – „бе ужасяващо“, коментира тя. Да се присъди световното първенство на Катар беше грешка. Предизвестен провал.

Неприятни сцени

Много експерти предупреждаваха за въздействието на горещината върху атлетите, но никой в IAAF не се заинтересува от това. Докато спортистки припадаха по време на маратонското бягане и трябваше да бъдат изнасяни с инвалидни колички, първа грижа на организаторите на състезанията беше операторите да не показват нищо от неприятните сцени. Светът просто не трябваше да ги види. А президентът на Международната асоциация Себастиан Коу успокояваше, че ще бъде осигурена повече минерална вода.

Каква подигравка само! А и екологично безумие: с помощта на скъпа техника въздухът на стадиона в Доха беше постоянно охлаждан, но понеже говорим за непокрит напълно стадион, отвън постоянно проникваше горещ въздух. Огромните количества безсмислено произведен въглероден двуокис на състезанията в Доха ще влязат в историята на световните първенства по лека атлетика.

Най-лошото бе това, че спортният спектакъл не интересуваше никого. Половината от местата на трибуните останаха прикрити с пъстроцветни плакати. Половината от видимите места пък останаха незаети. Някои от състезанията се провеждаха пред почти празни трибуни. При това се говори, че Катар дори е плащал на строителните работници от обектите, за да отидат на стадиона.

Политически изолираната страна от години се опитва да си прави реклама чрез спорта. Строят се нови стадиони, откриват се тренировъчни бази, води се битка за домакинства на различни спортни прояви, спортисти биват натурализирани. Всичко това с една цел: да се популяризира Катар пред глобалната публика. Разбира се, че арабските страни също имат право да се борят за домакинство на спортни състезания - няма нищо нередно в това да искаш да приемеш спортния елит у дома. Но когато решаващ се оказва един-единствен аргумент – парите - спортът очевидно има сериозен проблем.

Опетнен спорт

Спортът неизбежно се оказва опетнен, щом на спортистите им се налага да взимат таблетки срещу горещината и колабират по стадиони, изградени с нечовешкия труд на хиляди безогледно експлоатирани чужди работници. Опетнени са най-вече спортните функционери, които дадоха домакинството на Катар, макар американската и испанската кандидатури да бяха по-добри. Очевидно обаче Катар е предложил повече пари. А това, че бившият президент на IAAF Ламин Диак междувременно се намира под домашен арест във Франция, не може да измие това петно. Защото това е само един от много примери за това как спортът продава душата си. Друг пример е следващото световно първенство по футбол, на което Катар ще бъде домакин през 2022 година. Видяното в Доха сега е само увертюра към онова, което ни очаква след 3 години. Което не пречи на емирството вече да се готви да кандидатства и за домакинство на Олимпиада.

Проблемът е в това, че отдавна международните спортни съюзи работят на пазарен принцип: големите спортни събития трябва да носят повече прираст и печалба. А всичко останало е второстепенно. Затова копиехвъргачът Йоханес Фетер предлага при избора на домакини на големи спортни прояви, като това Световно по лека атлетика, думата да имат също и атлетите. Това би било много правилно. Ако повече хора имат право на глас, и ако изборът стане по-прозрачен, и спортът ще има един проблем по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    21 4 Отговор
    Ще има големи истории с Катар, те са от крайните ислямисти от развитите арабски държави. При една ниска посещаемост пак 1млн фенове основно от националисти ще са там + 2млн катарско население ще е видите какви купони ще стават. Катар няма физически ресурс да озъпти толкова хора!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хасан ал кюмюр ал файда

    23 1 Отговор
    Мисля че са много подходящи думите, Хубава работа АМА !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 браво

    14 1 Отговор
    до 3
    Пиша само да те поздравя за ника ха ха ха ха и наистина се смях от сърце сутринта успешен ден на теб и на всички колеги от форума и на екипа на Факти ха ха ха !!!!!
  • 6 ФАКТ

    20 2 Отговор
    При строителството на стадионите за световното по футбол са загинали повече работници, отколкото футболисти ще играят на тях. Зверската експлоатация и робско третиране на чуждите строители (то катарски няма) са причината да се отправи неведнъж апел към ФИФА световното да не се проведе в Катар. Чувай х.... йо. Всичко е пари.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Брадвата

    6 0 Отговор
    Нямаше да го преживея, ако се бяхме класирали.. Добре че няма такъв шанс, деева. Не са почнали квалификациите още, ама резултатът е - както винаги
  • 9 Торбалан

    10 0 Отговор
    Личи си, че, статията не е писана от бг. "журналист".
  • 10 Старото ремарке,, игор,,.!

    7 0 Отговор
    Катар, не Катар, доста спортисти работиха за тяхната държава, пък и бяха добре заплатени и те..!Коя подобна държава не е ислямизирана..!?
  • 11 VikiLexusNX Варна

    4 1 Отговор
    Голямо реване. Световното по футбол няма нищо общо с леката атлетика в Катар! Първо леката атлетика беше от 1 до 4 октомври когато в Катар е 42 градуса! А световното по Футбол в Катар през 2022 година - ще бъде за първи път от 9 декември до 10 януари! Температурите към средата на декември в Катар падат до 23-24 градуса по обед и нощем на 16 градуса!
  • 12 Големи спортисти

    1 0 Отговор
    Големи спортисти, няма що. Щом не могат да си преценят силите, за да завършат един маратон или да хвърлят едно копие.

    На крива ракета, космоса и пречи.
    Или на български преведено: На калпав х.., космите му пречат.