15 Октомври, 2019 18:47 1 661 4

Специалист: Искането на Борисов не е вмешателство в управлението на БФС

  • радостин василев-
  • адвокат-
  • бфс-
  • бойко борисов-
  • красен кралев-
  • футбол

Истината е, че Българският футболен съюз от десетилетие на практика унищожава българския футбол и това беше просто върха, черешката на тортата

Специалист: Искането на Борисов не е вмешателство в управлението на БФС - 1
Снимка: БГНЕС

Адвокат Радостин Василев - специалист по спортно право, заяви пред bTV, че коментарите на премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев не са намеса в управлението на Българския футболен съюз. Двамата поискаха оставка на шефа на централата ни Борислав Михайлов. В крайна сметка той си я подаде, слагайки край на своето 14-годишно властване. Според Василев БФС от десетилетие унищожава футбола в страната, а снощната загуба с 0:6 от Англия - най-тежката ни в София, е била просто "черешката на тортата".

“Аз се запознах с изказването на министър Кралев, а после и с това на премиера. Имам мнение, което е свързано с практиката, която имам от спортната материя, с която работя. Искането на оставка от страна на премиера и на министъра на спорта не е вмешателство на държавата в автономността на сектора "Футбол“. Чл. 19 от Устава на УЕФА определя кое е вмешателство. Вмешателство е директно на орган на управление на федерацията, разберете Изпълком, директно назначаване на Президент на Българския футболен съюз, дори и за определен кратък период. Това е вмешателство”.

"Такива действия по искане на оставка са действия, които, особено в лицето на държавата, която е лицензирала спортната федерация, Българският футболен съюз, са напълно очаквани и в никакъв случай не влизат в хипотезата на вмешателство и няма да има никакви последици за България... Това е морален акт, който президентът на Българския футболен съюз може да избере да се съобрази с него или да не се съобрази с него”.

"Истината е, че Българският футболен съюз от десетилетие на практика унищожава българския футбол и това беше просто върха, черешката на тортата. Може би вече търпението на държавните институции е изчерпано”.

"Ако държавата, което се случва в някои африкански държави, назначи силово президент на Българския футболен съюз, то тогава се касае за вмешателство... Ако държавата назначи членове на Изпълкома без да се направи демократичен избор, независим, то това е вмешателство. Естествено, държавата, която лицензира футболния съюз, може да търси отговорност не само заради проявата на расизъм, но и изразходването на средства. Може да прави ревизии”.

"Не забравяйте, че Българският футболен съюз е дружество с нестопанска цел, което подлежи на контрол по силата на всички закони и всички институции в България. Те не се различават по никакъв начин от другите сдружения с нестопанска цел. Министерството на спорта има право да контролира Българския футболен съюз както по харчене на средства, които са осигурени от държавата от всички данъкоплатци целево и законосъобразно, така и по действия, които държавата може да вкара прокуратурата във Футболния съюз за извършени престъпления, което също НЕ е вмешателство. И аз съветвам държавата да го направи това нещо”.

"Доколкото разбрах, въобще не са заради спортно-техническата част и всеки губи. Едва ли ние сме първите, които ще паднат 0:6 от Англия, но това, което се случи, е резултат и на липсата на контрол, липсата на каквато и да е организация във футболния съюз”.

"Българският футболен съюз може да сезира, когото сметне за необходимо. Това, което до момента е извършено от държавата, не е вмешателство. Единственото нещо, което може да бъде постигнато чрез сезирането на ФИФА, е да се навреди на имиджа на България, който в момента е изключително накърнен поради тези расистки скандали, които се случиха на мача вчера”.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    1 4 Отговор
    Ако назначи силово е вмешателство. А ако не си подаде оставка какво става тогава?

    Коментиран от #4

  • 2 Диамантената ръка

    2 3 Отговор
    А ако го изберат пак...?
  • 3 Behemoth

    2 2 Отговор
    А не са бе ..то малко като със самолетите стана... хаххахх...
  • 4 Питънка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "???":

    Нали за това е ревизията изащитата на радев не може да го спаси освен това ще има наказание от централата може да стане като с англия преди