Last news in Fakti

11 Април, 2020 21:27 2 510 11

Роберт Кубица: Намалете теглото на болидите, ако искате по-голямо шоу

  • роберт кубица-
  • формула 1-
  • болиди-
  • тегло

Съвсем неотдавна и Себастиан Фетел се изказа против прекомерно голямото тегло на болидите

Роберт Кубица: Намалете теглото на болидите, ако искате по-голямо шоу - 1
Роберт Кубица; снимка: Уилямс

Роберт Кубица стана поредният пилот, който изрази мнение, че автомобилите във Формула 1 са станали прекалено тежки и това не помага за по-интересни състезания, предава Clubs1.bg.

Полякът, който сега е трети пилот в Алфа Ромео, а до миналия сезон бе титуляр в Уилямс, изрази своята позиция в Инстаграм в „разговор” с шефа на Пирели в Гран при Марио Изола. Съвсем неотдавна и Себастиан Фетел се изказа против прекомерно голямото тегло на болидите и заяви, че те са станали твърде тромави и инертни.

Според последните разпоредби на правилата, колите във Формула 1 са с минимално тегло от 746 кг. Само преди няколко години те бяха със стотина килограма по-леки. Последното увеличение бе заради добавянето на втори дебитомер в задвижващите системи.

„Определено бих намалил теглото на колата. Мисля, че това би имало повече от едно предимство, и то в различни области”, твърди Кубица, който се готвеше да участва и в немския шампионат за туристически автомобили (DTM) през тази година. „На първо място автомобилите ще бъдат по-приятни за управление, по-динамични и ще дадат шанс да си върнете загубена позиция. Те ще са по-малко инертни, когато ги пързаляте. Това означава, че колата ще е по-лесна за хващане и ще даде възможност за много по-агресивно каране.”

Според Кубица по-леките болиди ще дадат по-добри възможности още в стратегиите и използването на гумите.

„Олекотяването ще помогне, защото ще намали упражняваните върху тях сили и ще са повече от притискане”, продължава Роберт. „Автомобилите са много по-големи сега и значително по-тежки, отколкото бяха преди 10 години. Това води до много по-голям стрес в гумите. По-леки болиди ще улеснят живота на гумите и ще дадат възможност за далеч по-агресивни атаки. Мисля, че това ще е най-ефективният начин за подобряване на шоуто. В същото време ще даде шанс на пилотите за повече възможности и атаки, което ще е по-добре за шоуто.”


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    10 0 Отговор
    За инертността е прав, 124-ка тръгне ли, става лошо, същото важи и за бмв, с което масово се катастрофира! Тежка кола понякога и системите не могат да върнат в пътя!
  • 2 Дидо

    1 22 Отговор
    Маааа.... той кой беше тоя,че да дава акъл на конструкторите ????? Всеки старт е последен или отпада и няма нито едно първо място .... съвсем спокойно може да седна и аз в тоя болид и да я върша тая работа и аз ...!!!

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 3 Бачо Киро

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дидо":

    Стига дрънка глупости, човекът е прав. Фетел и той викаш ме мой да кара... Абе що не са викнали теб се питам аз...

    Коментиран от #4

  • 4 Дидо

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    За Фетел не съм казал нищо , ама ако ме бяха викнали мене на мястото на Кубица нямаше да е по различно....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дидо":

    Беше си много добър пилот преди да катастрофа по време на рали. Едва му спасиха ръката. Беше неуспешно връщането му отново, но му направиха добър жест. Мъжко момче.
  • 7 Джим

    2 0 Отговор
    Ами да, да разкарат и електрическите простотии от болидите (за това си има формула Е), да върнат нормалните двигатели 8-12 цилиндъра, и най-вече да върнат зареждането с гориво, е тогава шоуто е гарантирано

    Коментиран от #8

  • 8 РЕАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джим":

    Прав си. Допитването до зрителите показа, че точно това искат, но си правят оглушки шефовете на Формула 1 . После плачат, че интереса намалява. Гледах веднъж на живо и Електрическата Формула и една жена каза, че сякаш се състезават прахосмукачки.
  • 9 Жайме

    0 0 Отговор
    Кубица-Тръбица в „разговор” с шефа на "Пирели" в "Гран при"- Марио Изола е прав. Само преди няколко години колите бяха с над стотина килограма по-леки. Бяха тежки около 520 кг.
  • 10 Аз пък бих върнал

    2 0 Отговор
    Добрите стари 12 цилиндрови болиди,по тон тежащи,те тава беше шоу.
  • 11 габровец от варна

    4 0 Отговор
    Шоуто беше докъм 2005г.Оттам нататък взе лека-полека да заглупява.