19 Май, 2020 20:26 2 963 5

На 91-годишна възраст почина легенда на българския спорт

  • константин жалов-
  • лека атлетика

Погребението на един от най-уважаваните треньори, преподаватели и учени в областта на леката атлетика ще се състои на 22 май

На 91-годишна възраст почина легенда на българския спорт - 1

На 17 май след дълго боледуване на 91-годишна възраст почина професор Константин Жалов, съобщиха от семейството му.

Погребението на един от най-уважаваните треньори, преподаватели и учени в областта на леката атлетика ще се състои на 22 май (петък) от 13:00 часа на Централните софийски гробища.

Жалов е роден на 31 май 1928 година в София. Животът му бе изцяло свързан с българския спорт и леката атлетика. Като ученик и студент е член на националния отбор на България в дисциплината овчарски скок.

През 1952 година Константин завършва ВИФ „Георги Димитров“ и е назначен за асистент. Постепенно израства в преподавателската професия като доцент (1972) и професор (1988). Ръководи катедра „Лека атлетика“ и е бил декан на Треньорския факултет във ВИФ. Има над 260 научни публикации. Професор Жалов води семинари и лекции по целия свят като свободно говори няколко езика. В периода 1990-1993 е заместник-председател на Българска федерация лека атлетика.

Успоредно с преподавателската дейност той има успешна треньорска кариера, в която неговите възпитаници поставят 58 национални рекорда. Той бе водещ и на емблематичното телевизионно предаване „Бързи, смели, сръчни“.

Заслугите към спорта са оценени от много институции. През 2008-а година получава от БФЛА „Знак за заслуги за развитието на леката атлетика“, а държавата го удостоява с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен през 2013-а година. За 90-годишината си през 2018-а е отличен и от Министерството на младежта и спорта, както и от Европейската атлетическа асоциация.

В последните години професор Жалов издаде няколко книги за успехите на българските атлети и, въпреки напредналата си възраст и здравословни проблеми, не губеше прословутото си чувство за хумор.

На 91-годишна възраст почина легенда на българския спорт


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Женен с деца

    1 4 Отговор
    Тцтц... Ковид.. Жалко за дядото

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Аз съм

    9 1 Отговор
    Не беше водещ а съдия в предаването.Мир на душата му.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.