Last news in Fakti

3 Юни, 2020 18:18 1 526 1

Тенисът ще се завърне, но с големи промени

  • тенис-
  • завръщане-
  • промени-
  • календар-
  • сезон-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • us open

На 15-ти юни ще обявят съдбата на сезон 2020

Тенисът ще се завърне, но с големи промени - 1
Снимка: БГНЕС

Докато големите футболни първенства обявиха подновяването си, то в най-популярния индивидуален спорт тенисът доиграването на сезона все още е под въпрос. Всички водещи организации обаче подготвят безпрецедентни мерки и промени в календара, за да могат да осигурят на играчи и фенове още тенис през 2020-а година.

Сезонът бе спрян в началото на март броени дни преди началото на Мастърса в Индиън Уелс като много турнири, включително Уимбълдън, бяха изцяло отменени, а други като тези в Рим и Мадрид се надяват все пак да се проведат на по-късна дата. Ролан Гарос пък взе решение за изместване на турнира за септември след US Open.

За момента всичко е под въпрос, но все пак има конкретни планове, които да повишат шанса тенис все пак да има. Големият проблем е свързан с това, че състезатели плюс треньори и други служебни лица, трябва да се съберат на едно място, идвайки от различни държави.

Заради това от Американската тенис федерация работят по вариант, при който силният турнир в Синсинати да се проведе на кортовете на US Open в Ню Йорк. Надпреварата е заложена между 17 и 23 август, докато квалификациите на турнира от Големия шлем стартират на 24 август.

Подобна промяна би позволила състезателите да се съберат на една локация в САЩ в рамките на четири седмици и да бъдат възможно най-много изолирани. Всичко това минава и през доста необичайни за тях промени. Тенисистите ще пътуват с чартърни полети, организирани от USTА, ще трябва да вземат със себе си максимум един треньор, а още преди заминаване ще трябва да се подложат и на тест за Covid-19.

На място пък ще следват ежедневни прегледи, използването на един и същ хотел и много други строги здравословни мерки. Сигурно е, че турнирите ще се проведат без публика.

Ако се проведе, US Open ще се лиши от турнирите при подрастващите и при легендите, под въпрос е и турнирът при състезателите с инвалидни колички. Любопитна промяна ще е позволяването на треньорски указания от трибуните – нещо, което ще увеличи интереса сред телевизионните зрители.

Голямото желание е след US Open да се проведе турне на клей, включващо надпреварите в Мадрид и Рим преди Ролан Гарос. За целта се говори за промяна във формата със схеми от 48 тенисисти за двата турнира и старт от втори кръг за първите 16. Това би позволило и евентуално застъпване на турнирите, за да могат да се проведат в сгъстен цикъл.

В следващите дни от ATP ще имат онлайн конференция с всички състезатели, а 15 юни е датата, която се счита за финална за обявяване на съдбата на тенис сезон 2020.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    0 0 Отговор
    УСТА:Серена Уйлямс има ли сгъстен цикъл?