5 Юли, 2020 18:54 2 137 3

Формула 1 едно се завърна - Ботас спечели състезанието в Австрия

  • ботас-
  • формула 1-
  • хамилтън-
  • льоклер-
  • норис-
  • mercedes

Люис Хамилтън остана едва четвърти

Финландският пилот на Mercedes Валтери Ботас успя да завоюва победата в Гран При на Австрия - първото състезание за календарния сезон във Формула 1, който беше отложен с близо четири месеца заради пандемията от COVID-19. 

Ботас тръгна от полпозишън и не сдаде позицията си до края на състезанието. Втори завърши пилотът на Ferrari Шарл Льоклер, който се изкачи от седмата позиция след геройско каране, а трети завърши Ландо Норис. Световният шампион Люис Хамилтън остана едва четвърти, след като получи 5-секундно наказание в края на надпреварата. 

На старта на пистата "Ред Бул Ринг" Ботас предложи стабилно каране, като се движеше пред Макс Верстапен и Александър Албън. Хамилтън бързо успя да се изкачи до четвърта позиция. Първият истински интересен момент дойде в 14-ата обиколка, когато колата на Верстапен рязко загуби мощност и той беше принуден да се прибере в бокса. От това се възползва Хамилтън, който влезе в топ 3. 

Следващите няколко обиколки имаше още две отпадания, съответно на Даниел Рикиардо и Кевин Магнусен - заради повреди в болидите им. 

В 31-ата обиколка, след прибирането на колата за сигурност, излязла поради инцидента с Магнусен, Себастиан Фетел закачи Ландо Норис и се завъртя, пропадайки от осмата позиция до 15-ата в класирането. През това време Хамилтън успя да изпревари Албън, за да заеме второто място и да подгони Валтери Ботас. 

Инцидентите в дебютното състезание за сезон 2020 обаче не спираха, като малко след средата на надпреварата Ромейн Грожан и Алекс Ръсел бяха поредните жертви на технически недостатъци. В 55-ата обиколка беше ред и за Кими Райконен да преустанови участието си в състезанието, след като предна дясна гума се откачи и той остана в зоната за сигурността. Това доведе до поредно излизане на колата на сигурността. 

В 61-aта обиколка, след поредното прибиране на колата на сигурността, Алекс Албън опита да атакува второто място на Хамилтън. Англичанинът се защитаваше добре първоначално, но в крайна сметка се стигна до контакт между двамата, след което Албън излезе от трасето и загуби позиции. Впоследствие Хамилтън беше наказан с 5 секунди заради непозволената маневра. От това се възползваха Льоклер и пилотът на McLaren Ландо Норис, които в крайна сметка намериха място на подиума, завършвайки втори и трети зад крайния победител Ботас. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мавара иска повече пари,

    20 6 Отговор
    а четвърти го раздава.
    Ненаял се негъра алчен.
  • 2 Хи хи хи

    7 9 Отговор
    Много добро състезание днес. Има и добри новини от Формула 2 Мик Шумахер е завършил на 11 място днес и има огромен шанс да се яви на черен кон още тази година във Формула 1.

    Коментиран от #3

  • 3 Аууууу

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хи хи хи":

    Никакъв шанс няма за тази година! Миналия сезон се представи посредствено, и тази така започва! Може изобщо и да не влезе във F1, има едното име на баща си, но не и качествата му! Ще си остане вечната надежда!