Last news in Fakti

31 Юли, 2020 11:35 1 823 0

Стефан Велев: Имах предложения, но приоритет ми беше Илиан Илиев и Черно море

  • стефан велев-
  • илиан илиев-
  • черно море-
  • футбол

Както се казва, с треньора си знаем и кътните зъби - бяхме в Берое, Левски, а после и в Локомотив Пловдив

Стефан Велев: Имах предложения, но приоритет ми беше Илиан Илиев и Черно море - 1
Снимка: ПФК Черно море

В началото на месеца от Черно море обявиха завръщането в България на халфа Стефан Велев. След два сезона в румънския Сепси (56 мача, 1 гол) 31-годишният полузащитник отново избра да работи с Илиан Илиев. Преди да поеме в посока Сепси, Велев спечели Купата на България със Славия срещу един от бившите си отбори - Левски, пише "Тема Спорт".

Стефане, как се чувстваш в Черно море, здравословно всичко наред ли е покрай ситуацията на "Тича"?
- Благодаря, добре съм. Засега всичко е нормално. Най-важното е, че здравословно всичко е наред. С повечето от момчетата в отбора се познавам, но постепенно навлизам в обстановката. Много от тях бяха под карантина и се връщат по двама, по трима към заниманията. Тепърва ще се сработваме. Работим здраво и чакаме новия сезон. Надявам се да сме добре подготвени, макар че трудно се прави такава подготовка едва ли не от днес за утре. Специално за треньорския щаб.

Бързо ли се разбра с Черно море и имаше ли и други варианти пред себе си?
- Да, имах, включително и от България. Дори можех да остана в стария ми отбор Сепси. Първоначално говорихме за кратко удължаване на договора ми, но впоследствие с напредване на времето ми предложиха контракт за още една година. Но прецених, че с оглед ситуацията за мен и моето е семейство е най-добре да се приберем. А и многократно съм работил с Илиан Илиев и това надделя за избора ми да дойда във Варна. Приоритет ми беше Черно море.

С Илиан Илиев ще работиш в четвърти отбор...
- Както се казва, с него си знаем и кътните зъби. Бяхме в Берое, Левски, а после и в Локомотив Пловдив.

Какво ще гони Черно море през новия сезон?
- Много е рано и трудно при сегашната динамична обстановка да се правят прогнози. Има много фактори с този вирус. Дано всичко да е нормално и да няма спирания. Но това, което си поставяме като задача и ние в съблекалнята, е влизане в първата шестица.

Смяташ ли, че ако не бяха проблемите със заразените играчи. Черно море имаше сили да пребори Ботев (Пловдив) и Славия за място в Лига Европа?
- Дори и преди да знам, че ще дойда в Черно море, съм гледал доста мачове на отбора. Тимът игра много силни и имаше качествени двубои. За съжаление загуби доста точки след равенства, в които заслужаваше да спечели. Аз бях убеден, че, ако отборът бе с всички футболисти, имаше огромен шанс да играе в Лига Европа. Но всичко вече е минало. Не може да върнем нищо, затова трябва да гледаме само в бъдещото представяне.

Като изключим Илиан Илиев, ситуацията с коронавируса ли бе другата причина да напуснеш Румъния?
- По-скоро не. Да, надделя, но не е основно. Друго е семейството ти да е в България, да си до него. Знаеш каква е обстановката в страната. Всичко е много по-лесно като цяло, отколкото в чужбина. Така че факторите са много. Но със сигурност, ако нямах това предложение от Черно море, може би нямаше да се върна в България. Но в крайна сметка така е трябвало да бъде. Аз съм доволен от избора си.

На кой роден отбор би оприличил Сепси и каква е оценката ти за нивото на футбола в Румъния, като игра и организация, спрямо България?
- Трудно е да правя съпоставка с роден отбор, но определено е тим, който може да играе в Топ 6 на Румъния, а това не е никак малко. През тази година имаше малко сътресения в клуба. Смениха се треньори, доста футболисти ни напуснаха, други дойдоха. Това повлия да не сме в Топ 6. В момента за съжаление се бори да оцелее, да остане в групата. Но доколкото дочух, може да няма изпадащи в Румъния. Аз бях две години там. Първата нивото бе по-високо, отколкото втората. Разликата се усещаше. Не мога да кажа, че румънското първенство е много по-силно от българското като игра. Може би една идея само. Има доста сериозни отбори. Иначе са по-добре по отношения на условията.

Построиха се доста нови стадиони там инвестира се сериозно в базите. В това отношение са доста по-добре от нас. Финансово как са нещата?
- Повечето клубове там са финансово по-добре. На нашия специално му помага и унгарското правителство и е един от най-коректните в Румъния. Но има и такива, които изпитват немалко проблеми и не се плаща на време.

Следиш ли ситуацията в Левски, където изкара два сезона, и смяташ ли, че това бе от успешните ти престои в кариерата?
- Да, запознат съм със случващото се в Левски. Аз следя ситуацията във всички свои бивши отбори. Определено това, което става на "Герена", не е добро. Но да се надяваме, че всичко ще се оправи възможно най-бързо. Всички знаем какво означава Левски за българския футбол. Аз съм човек, който винаги се самокритикува. За мен лично играех много силно тогава в Левски. Просто получих контузия и след нея може би не ми се гласува пълно доверие от някои хора

Но не съжалявам за периода на "Герена". Научих доста, докоснах се до един голям клуб. В крайна сметка това е опит. Причините да се стигне до сегашното състояние на Левски не са от три месеца или година. Това се е натрупвало с години. Сега вече рефлектира върху клуба и е доста трудно да се справят, но дано да няма по-сериозни проблеми. Помним преди време какво се случи, когато ЦСКА ги нямаше, какво беше. Не е същото в Първа лига без тези отбори.

Ще успее ли някой най-после да спре Лудогорец?
- Лудогорец е хегемон и трудно може да бъде спрян, но рано или късно и това ще се случи. Не зная дали ще е този сезон, който започва или следващия, или след три години, но серията им ще свърши. Просто трябва много работа в останалите отбори, за да ги догонят някак. А в Разград доказаха, че се работи правилно, и затова имат такова постоянство.

Връщането в България дава ли ти надежди за повиквателна за националния отбор, на когото предстои през есента участие в Лигата на нациите, а през пролетта и бараж за европейското първенство?
- Всеки един футболист ще се радва, ако го викнат в националния отбор. На мен обаче ми е малко странно... Може пък като съм си тук, да има повече наблюдение върху мен, да ме видят. Защото явно, като играеш в чужбина и нямат такъв поглед върху нещата. Явно е по-трудно да те викнат в националния отбор от чужбина. Ще видим, времето ще покаже. Аз ще работя на максимума, както винаги съм го правил, и ако решат, че ще съм полезен на отбора, винаги ще е отзова на повиквателна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА