Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 11:31 15 958 46

Българска алпинистка разкри причината за смъртта на Атанас Скатов (ВИДЕО)

  • атанас скатов-
  • к2-
  • планина-
  • алпинизъм-
  • алпинист-
  • карина сълова

Сълова е изненадана от липсата на допълнителна осигуровка, която обикновено се прави при такива трудни изкачвания

Българска алпинистка разкри причината за смъртта на Атанас Скатов (ВИДЕО) - 1

Планината, която иска да те убие. Така наричат втория по височина връх на планетата. К2 е място, където рядко стават чудеса. Въпреки това Атанас Скатов вярваше в тях.

„Не може да се говори за старо въже. Те са опънати от шерпите, които изкачиха върха преди 2 седмици. Най-вероятно се касае за човешка грешка, предизвикана от умора”, смята Карина Сълова – алпинист и лекар на височинни експедиции.

Тя заяви, че зимните изкачвания са изключително трудни, а К2 е връх, който носи славата си на най-тежкия. Сълова е изненадана от липсата на допълнителна осигуровка, която обикновено се прави при такива трудни изкачвания, предава Нова телевизия.

„Като лекар, аз смятам, че трябва да си изкачвал и други осемхилядници при зимни условия, за да се подготвиш”, обясни Сълова.

Атанас Скатов загина при опит да изкачи втория най-висок връх в света К2. Той имаше зад гърба си 10 осемхилядника и стана първият българин, изкачил континенталните първенци.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И квоо

    52 21 Отговор
    Е искала да каже по въпроса супер специалистката. Нищо, нали. Просто сега е момента за малко медийно внимание и както другите световно известни бг бели мишки произведеното е нула. Или може би тази докторка е присъствала тайно там в момента на прехвърлянето на жумарите и е забелязала липсата на опит у човека изкачил по този начин почти всички върхове.

    Коментиран от #17

  • 3 Отворко

    172 2 Отговор
    Планината ,която иска да те убие! ГЛУПОСТИ.Планината просто си стои там и нищо не иска.Хората искат да си играят със смърта ,като изкачват планината.Уви,не винаги се получава..
  • 4 СЕЛЯНИН

    45 4 Отговор
    Трябва да изкачиш няколко 8 хилядници.... "да се поСготвиш" ))
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Е б. Ти

    106 11 Отговор
    Шерпите го качили при зимни условия и даже сложили въжетата.
    Кому е нужно някакви не живеещи в тези планини хора да се мъчат да правят невъзможни за тях неща.
    ЗАЩО ИМ ДАВАТ ПАРИ ДА СЕ САМОУБИВАТ?
    АКО ТРЯБВАТ СНИМКИ ОТ. ВЪРХА ШЕРПИТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ
  • 7 Мдаа

    57 2 Отговор
    За съжаление когато изкачването стане рутинно занимание , вероятността за грешки се увеличава. Така е с всички дейности, не само в алпинизма.
  • 8 веган

    82 1 Отговор
    На височина над 5000 метра има 2 сезона: зима и люта зима. За такива условия трябват калории. Още трима търсят в момента.
  • 9 Поне

    67 11 Отговор
    Аман от инфантилни субекти. Сган от цял свят се тълпи по 8-хилядниците и оставя след себе си тонове боклук. Явно това се е превърнало в скъп туризъм за шашавели. Поне да си плащат за боклука и да не товарят финансово държавите от които довтасват.

    Коментиран от #45

  • 10 Наистина

    44 7 Отговор
    ЛОГИЧНО Е НА ТАКИВА ВИСОЧИНИ ДА ИМА ДВОЙНО ЗАКОПЧАВАНЕ И ПОДСИГУРЯВАНЕ, ЗА ДА НЯМА ПОВЕЧЕ ПОДОБНА НЕЛЕПА СМЪРТ. БОГ СА ГО ПРОСТИ ! СМЕЛО МОМЧЕ!!
  • 11 ТТТ

    82 12 Отговор
    Това алпинизма не го разбирам катериш се катериш се и стигаш там където нямаш никак ва работа

    Коментиран от #19

  • 12 Верно ли?

    98 9 Отговор
    Значи целото село шерпи е изкачило върха,за да им опъне въжетата наготово белите люде да се изкатерят,а пък те мрът като мухи.Иначе,големо геройство!А за шерпите нищо в историята.Амчи те са баш алпинистите,бря!!!
  • 13 Мдааааа

    51 8 Отговор
    Тия шерпи да не се катерят като мравките,един въз друг?Как може първия перо да се катери без грам въже нагоре,пък на белим човек да му е трудно с готово спуснати въжета?
  • 14 Криеш името си страхливец

    24 3 Отговор
    Изглежда за много човеци е удоволствие да си направят "тръпка на трътката". Този оргазъм е смъртоносен понякога.
  • 15 любител

    39 7 Отговор
    аз пък се чудя от къде пари да си правят лагери по 2-3 месеца .после от един връх на друг после на острови и пак въртележката.

    Коментиран от #28

  • 16 Зайо

    37 10 Отговор
    Скатов е достоен за уважение , наистина да изкачиш Еверест и К2 и да се върнеш жив и здрав е много трудно . Едно изкачване струва около 90 000 долара на човек с всички такси , освен това рискуваш живота си 50 на 50 или ще се върнеш жив или не , даже по-скоро по-голяма вероятно има човек да загине от колкото да се върне жив, защото там температурите са от минус 20 до минус 65 , рискът е прекалено голям . А и да го качиш , нищо става по медиите 5 дни и тва е . Разбирам да печелят големи пари като спортистите в големите спортове , футбол , хокой на лед , ръгби , баскетбол формула 1 , бокс и т.н хората които са топа в тези спортове играят за милиони и освен това животът им не е в такава пряка опасност . Наистина голямо постижение е да се изкачиш на Еверест или на К2 или на друг такъв връх , но какво от това не стига , че плащат около 90 000 долара на човек ами и си рискуват живота . Аз разбирам да си рискуваш живота ако изкачиш Еверест да ти дадат 5 милиона поне да знаеш за какво си рискувал освен големият адреналин да има и някво възнаграждение . Има 1000 долара бонус само за организатора при успешно изкачване .

    Коментиран от #27

  • 17 GHOST 1

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "И квоо":

    УМНИКО ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАШ ПРОУЧИ КОЯ Е ДОКТОР СЪЛОВА
  • 18 1520

    14 3 Отговор
    от цялата работа шерпите печелят
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 5 Отговор

    До коментар #11 от "ТТТ":

    От дивана в хола трудно можеш да "разбереш алпинизма"......
  • 20 дедо

    18 3 Отговор
    допълнителна осигуровка това е метър въже с бърза връзка тежи 160 грама при това че си режат етикетите на дрехите за олекотяване нататък мислете сами
  • 21 онзи

    20 5 Отговор
    Дядо ми е казал: алпинист ,водолаз и космонавт - никога

    Коментиран от #29

  • 22 шопендар

    15 4 Отговор
    всеки човек трябва да си знае възможностите,а този е решил да си начеше егото на всяка цена.не го правете герой,заради глупоста му.той сам го е казал,ако не го направя сега,никога няма да го направя.резултата го знаем.
  • 23 Хммм

    33 4 Отговор
    Тази експедиция организорана пт същата фирма за приключения, както и непалската е абсолютен провал. Сумати измръзнали бъдещи инвалиди, 5 жертви, тотална хаос, скандали, кражби на бутилки кислород, сбиване на лагер 3, след което Скатов пада 1800 м, пред очите на всички. Луда работа.

    Коментиран от #30

  • 24 Мда

    14 4 Отговор
    Причината е липсата на мозък
  • 25 Пенсионер

    20 9 Отговор
    Парите които са похарчени за тази безсмислена авантюра повечето от които са държавни и общински можеха да отидат за подобряване на мизерните условия в старческите домове. Същото се отнася и за десетките милиони за безсмислената ни станция на ледения континент където някои хитреци вече се пенсионираха с тях.

    Коментиран от #26, #32

  • 26 Буха ха

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "Пенсионер":

    Ако алпинистите харчат техни пари или си мамират частни спонсори, нямам отношение, но ако харчат държавни/общински пари съм решително против.
  • 27 Някой

    24 9 Отговор

    До коментар #16 от "Зайо":

    Очевидно не разбираш манталитета на алпинистите, те не правят това за пари! Алпинизмът не е просто спорт или хоби, а начин на живот и житейска философия. За тях свободата, във всичките ѝ измерения, е смисълът на живота им. Алпинизмът им дава точно това! Постоянно да изпитваш духа си и предела на физическите си и волеви възможности, живот на ръба.... Звучи налудничаво, но това е техен осъзнат избор, който трябва да уважаваме! Много опасна мечта, често завършваща трагично, за мнозина от нас непонятна... Но това не ни дава право да ги осъждаме. Това е! Който го разбира ги подкрепя, останалите нека да замълчат.

    Коментиран от #31, #40

  • 28 Уточнение

    8 6 Отговор

    До коментар #15 от "любител":

    От собствени средства и спонсори, бъди спокоен, теб лично не са те ощетили с нещо....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Учуден

    11 17 Отговор

    До коментар #23 от "Хммм":

    Ти на колоко експедиции си бил? Колко върха си изкачил? Какъв е смисълът на жалкия ти живот? Трупането на материални "блага", хапването, пийването и прекарването добре не те правят човек и личност, колкото по-рано го осъзнаеш, толкова по-добре!
  • 31 Хонда

    14 4 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Не съм съгласен. Ако заменим “алпининист” с ‘ откачен моторист” в това което си написал, това бях аз преди години. Дойде момент обаче в който създадох семейство и грижата за тях се превърна в приоритет номер 1, вече на карам като луд само заради тръпката.

    Коментиран от #33

  • 32 Реалист

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Пенсионер":

    Не си наясно въобще с финансовата страна на подобни начинания, така че, просто се скрий!
  • 33 Някой

    15 7 Отговор

    До коментар #31 от "Хонда":

    Е, и? Разумът при много хора надделява, но спираш да мечтаеш и ставаш '"нормален", каквото и да значи това малоумно клише. Един много умен човек е казал преди 130 години по този повод: "Разумът е предателски удар върху човешкият интелект!" Нима Левски и Ботев не са осъзнавали с какво се захващат и че животът им ще бъде пожертван? Не са се отказали да следват мечтите си докрай и затова всеки от нас ги носи в сърцето и мислите си днес и така ще бъде завинаги, докато има българи на тази земя.... Историята и прогресът са приоритет само на смелите и силните духом, въпреки че в очите на посредствената маса съвременници те са просто будали...
  • 34 Patton

    1 1 Отговор
    Още един си замина !п
  • 35 Дядо Гъдю

    11 3 Отговор
    Смъртта в планината и смъртта на стълбите пред болницата е еднаква.Планината е личен избор,стълбите са избор на държавната машина.Светла памет на Атанас Скатов.Разликата е,че хората обожествяват планините съвсем доброволно,а държавните представители изискват хората да ги боготворят.
  • 36 свидетел

    6 4 Отговор
    каквото си искаха, вече го доказаха, но по трудния начин. без пържоли и луканка планина се не катери !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Не ме интересува

    0 1 Отговор
    Ако има как и 0 звезди ще дам за такава статия. На кой му пука за позицията на "ромите" за каквото и да било. Да си ходят обратно в Индия и Пакистан и там да изразяват позиция.
  • 39 Луз Ъ Ри

    5 7 Отговор
    Ако си беше останал в Германия, нямаше да страда от лузърски комплекси за никому ненужна показност. Дали ви прави впечатление колко алпинисти имаме на глава от населението в сравнение с други държави. Всичко идва от липсата на успех в БГ и тези хора търсят своя криворазбран успех в безумни начинания.
    Покорили били връх = успех,
    Върхът ги покорил = неуспех= смърт.
    Едно начинание, при което неуспехът винаги ти коства живота. Или всъщност - лузърска смърт
  • 40 Кумчо Вълчо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Безумно прав си , много е трудно за някои хора поне да се опитат да ги разберат.
  • 41 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Като обикновен шаран от блатото РБ, аз се възхищавам на волята, упоритостта и уменията на алпинистите - независимо, кои са и къде се катерят. И разбирам, че е по лесно да се изкачиш, отколкото да слезеш!
    Финансовата страна на едно такова начинание ми е безкрайно тъмна. И тук вероятно има доста "върхове" за изкачване.
    От друга страна, не мога да проумея мотивите / освен ако не са финансови/, които карат човек да се забива в снеговете , студа, липсата на кислород там, горе над 4-5 хиляди метра височина.
    Помня, че месец-два след смърта на Й.Сталин, двама - Хилари и Тенсинг се изкачиха за първи път на Еверест/ Чомолунгма/. Тогава бе висок 8888 метра - после развалиха магическото число и казаха, че бил с 40 метра по-нисък. С една дума - вече никой не може да се изкачи на 8888 метра височина. И защо се напъват и се трепят другите ми е непонатно !!!
    Бог да го прости А.Скатов. Ако не го открият ....с Проданов ще са съседи.......
  • 42 бай Киро

    6 3 Отговор
    Имам един на който отговор не намирам.Кой плаща масрафите за подобни експедиций защото това са ужасно много пари за обикновенни хора като мен?
  • 43 Георги

    4 0 Отговор
    Скатов е със защитена докторска дисертация в Германия.Един много честен и готин човек.Плюене до болка (от завист) от хора, които "всичко знаят и могат". Направи много за самочувстието на българина и показа, че когато имаш желание може и по-късно (напр. в спорта) да имаш успех. В някой чужди сайтове, коментират,че в зима да се сменят въжета не е добре (по принцип лятото се прави), че тяхното закрепване е възможно да не е стабилно, и не е бил в близка връзка с шерпа.Бог да го прости! Светлина по пътя!
  • 44 Кинтъшдис

    3 1 Отговор
    Ако бяха бутнали малко кинти шерпите щяха да го качат на гръб! Аз се готвя да кача Еверест и събирам кинти за 4 шерпа, 3ма да ме носят и един да носи раницата. Този туризъм вече се обезсмисли - другата година ще излитаме с Мъск на луната да поразкършим.
  • 45 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Поне":

    Че е туризъм, туризъм е! Че е скъп, скъп е! А е скъп най-вече защото въпросните държави събират огромни такси за изкачване. Та с тези пари могат поне да чистят от време на време...
  • 46 Диян

    0 0 Отговор
    Следете внимателно коментара на Гръцкия алпинист!
    Исках да се кача, щях да тръгна, предложих пари на шерпите да ме поведът, щях да имра, не чувствах краката си, Атанас беше в много добро състояние, Атанас, не се чувстваше добре!...
    протеворечиви Бръщолевения!

    лесно е да се обърнеш срещу него да му прережеш личното одигурително вуже закачено за него, шом знаеш че тъка когато падне ще дойдат Хиликоптерите да го спасят!
    На косъм от ампотация и премръзване!
    Атанас е изигран от тях бутнат или с прерязано лично въже до степен да се скъса само!
    За мен това е истината, за да дойдат хилекоперите инъче не биха дошли, без инцидент, качили са се вътре те да отърват кожата!
    това е истината за мен!!!