9 Февруари, 2021 09:33 6 217 27

Смразяващ разказ на свидетел от последните минути на Скатов (ВИДЕО)

  • атанас скатов-
  • алпинизъм-
  • к2-
  • инцидент

Пред него българският катерач е споделил, че има лошо предчувствие за изкачването

Смразяващ разказ на свидетел от последните минути на Скатов (ВИДЕО) - 1

Алпинистът Антонио Сикарис разкри смразяваща информация от последните минути преди фаталния инцидент, отнел живота на българина Атанас Скатов. Пред него българският катерач е споделил, че има лошо предчувствие за изкачването.

„Чувствам се много зле заради Атанас! Той беше мой приятел и много добър човек. Скатов беше много силен, тръгна от базовия Лагер към Лагер 2 директно. Каза ми, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Аз го успокоих и му казах, че е много силен“, призна Сикарис пред NOVA.

„На 4 февруари тръгнахме към Лагер 3, той беше вече там със своя шерп. Нямаше много палатки. Вечерта температурите бяха -40 градуса, а всички бяхме навън и се чудихме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората вътре ми казаха, че няма място. Мислех, че ще умра и се молех.“

„Говорих с него на следващата сутрин. Скатов ми каза, че ще слиза с шерпа си. Още в началото след лагера има наклон с много градуси. Той слизаше без пикели. Явно реши, че е достатъчно техничен, въпреки че беше хлъзгаво“, допълни катерачът.

„През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж повече не виждах Атанас, а шерпът дойде при мен и каза: „Антонио, Атанас падна, приключи. Загубихме го. Край!“

„Проблемът бяха въжетата и зимата. Представяте ли си колко слаб се чувстваш при -40 градуса – изтощен си от студа, от височината. Ако бях тръгнал нагоре с останалите, дори и за малко, сигурно сега и аз щях да съм мъртъв. В последната секунда си промених мнението и сега съм жив. Това е животът, да си знаеш границата между живота и смъртта“, завърши Сикарис.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    21 1 Отговор
    Природата е такава там.
  • 2 нищо не се разбира

    27 11 Отговор
    много объркваща ститя веснъж слизаме после се качваме и накрая тоя шерп какво е нещо като пиколо вероятно щом и говори?

    Коментиран от #7, #10, #18

  • 3 Мимо

    68 11 Отговор
    Абе, не ги разбирам тия хора... На кого е нужно това и най вече ЗАЩО ? Ако може някой да Ами даде някакъв смислен отговор на това , ама СМИСЛЕН , бе клишета от рода - за доброто на всички нас, за един по-добър свят и прочее глупости чути от филмите. Би ми било наистина интересно някой да ми разкрие смисъла и целта на тези "експедиции" в кавички разбира се, защото експедицията е с опознавателна и научна цел. А това - да отидеш до някъде , дето по принцип нямаш никаква работа там....не мога да го нарека експедиция.

    Коментиран от #17, #19

  • 4 Behemoth

    46 5 Отговор
    Аз се чудя шерпите що не ги носят на гръб до върха....

    Коментиран от #26

  • 5 Весел пор

    23 7 Отговор
    Да бе мирно седяло-не би чудо видяло !
  • 6 Чекмеджан

    38 4 Отговор
    Не съм рекъл, не съм се качил с джипката чак до върха.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Куку

    22 16 Отговор
    Ай стига сте ни занимавали с тоя....
  • 9 Чичо Тони

    33 1 Отговор
    Единственото "смразяващо" в този разказ са температурите. А иначе грешка след грешка. Не може да тръгнеш към височинен лагер като знаеш, че няма къде да нощуваш?! Не може да тръгнеш без пикел, да тежи но е зимно изкачване със заледени и стръмни участъци.

    Коментиран от #14

  • 10 Draco

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "нищо не се разбира":

    Ти явно грам книга не си прочел през живота си !
    Поне списания и вестници почни да четеш !
  • 11 Тишо

    29 3 Отговор
    В пика на зимата в северното полукълбо да тръгваш на подобно приключение е безумно!!!!
  • 12 Тия не са добре.

    26 6 Отговор
    Това са самоубийци .И сега да ревем за такива.Как ли пък не.
  • 13 ХАМБАРА

    13 6 Отговор
    И АЗ НЕМОА ИМ СЕ ОТВОРЯ КЪВ ГО ДЪРВЯТ ГОРЕ ЗАЩО СИ ГО ПРИЧИНЯВАТ .......
  • 14 Ако си гледал видеото,

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Тони":

    интервюираният казва, че информацията им е била, че има 3 палатки, оставени за тях горе. Но, стигайки в лагера, не са ги намерили. А за пикелите - от казаното оставам с впечатлението, че е имал пикели (би трябвало да е част от стандартната екипировка), но не ги е използвал. Жалко!

    Коментиран от #20

  • 15 Бой-COVID-59

    18 0 Отговор
    Аз съм си добре у 'жипката,
    довечера ще прегърна чекмеджето
    и ще съм още по-добре...
  • 16 Данъкоплатеца

    24 3 Отговор
    по всички сайтове и телевизии ни занимават с некви търсачи на силни усещания, сякаш са полагали обществено полезен труд, нямаме си други проблеми така ли ???
  • 17 Абе

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мимо":

    Може би заради тръпката, но ако имаш семейство, което трепери за теб си е егоистично и далеч от героичното. Така мисля аз.
  • 18 Какво не разбираш?

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "нищо не се разбира":

    Изкачване: от базовия лагер до лагер 2. После от лагер 2 до лагер 3. Оттам решават, че ще се връщат, т.е. започват да слизат.
  • 19 PE6OGOLF4E

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мимо":

    Няма как да ги разбереш Мимо....,а и щом не ги разбираш,няма как да ти бъде обяснено....но - някой карат коли за кеф,други ходят по барове,трети карат сърф и прочие,а 4ти се катерят и искат да изкачат най-високите и трудно достъпни места....адреналин майка.....,проблема е друг: човек трябва да е наясно с възможностите си в дадения момент и да не поема излишни рискове...

    Коментиран от #21

  • 20 Чичо Тони

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ако си гледал видеото,":

    Да, не бях гледал видеото. Това с липсващите палатки е чудно. Площадките за лагери са като правило твърде малки за да не можеш да си намериш твоите палатки. Може би са били отнесени от вятъра, но пък и трите? Явно тези, които са им отказали са били от друга експедиция.
  • 21 Чичо Тони

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "PE6OGOLF4E":

    И тук стигаме до преценката колко точно е "излишния" риск. Щото и на улицата да излезеш си е някакъв риск.
  • 22 гост

    11 2 Отговор
    Хайде стига сте ни занимавали с веселите самоубийства!Само, някой да сподели поради каква причина дразните природата и Бог с тези малоумни експедиции и то нощно време?
  • 23 иди

    0 1 Отговор
    този не знам кой е ама лъже по някаква причина,пикела е за качване ,не се използва при слизане при положение че си обезопасен и ръцете са ти заети
  • 24 шерпата

    0 1 Отговор
    Борисов е заповядал да се изкачи за слава на България и в частност на правителството.
  • 25 еее

    1 1 Отговор
    Най-тъпото в тая история е оптимистичният окуражаващ "приятел"! Ей такива са много вредни! Онзи му казва, че има лошо предчувствие и не се чувства добре, а "приятелят" вместо да го спре и да го убеди да се върне, го кара да продължи! Такива хора никога не трябва да се слушат!
  • 26 браво

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Отлична идея,може и на катъри.
  • 27 ИНТЕЛЕКТ

    0 0 Отговор
    Изкачването на върхове от клиенти, които използват наготово направени парапети, обилно снабдени с кислород и на които цялата инфраструктура се изгражда от помощния персонал - това не е постижение в алпинизма."