11 Февруари, 2021 22:14 1 320 3

УЕФА погва румънските съдии заради расисткия скандал

  • псж-
  • шампионска лига-
  • истанбул башакшехир-
  • футбол-
  • расистки скандал

По-рано днес румънският вестник PRO Sport съобщи, че санкционирани няма да има, защото не е доказана никаква проява на расизъм

УЕФА погва румънските съдии заради расисткия скандал - 1

УЕФА все пак открива дисциплинарно производство срещу двама румънски съдии заради расисткия скандал на мача Пари Сен Жермен - Истанбул Башакшехир, обявиха официално от Нион.

Двубоят между двата отбора от груповата фаза на Шампионска лига през декември бе прекратен в началото, след като футболистите на двата отбора напуснаха терена в знак на протест срещу четвъртия съдия Себастиaн Колтеску и помощник-съдията Октавиан Совре.

Според думите на играчите Колтеску е обидил на расистка основа помощник треньора на тима от Истанбул Пиер Уебо с репликата "този черния".

По-рано днес румънският вестник PRO Sport съобщи, че санкционирани няма да има, защото не е доказана никаква проява на расизъм. От изданието са убедени, че наказания за разисъм няма да има.

"Открито е дисциплинарно производство срещу Себастиан Колцеску и Октавиан Совре за възможно нарушаване на точка 11 от дисциплинарния правилник на УЕФА", се казва в съобщението на централата.

В споменатата точка 11 се казва, че футболистите, съдиите, клубове като цяло и официалните лица са длъжни да спазват принципите на лоялност, спортменство, почтеност и добрите нрави.

Всичко в самия двубой започна с поредица от жълти картони за играчи на Истанбул Башакшехир. Главният съдия Овидиу Хацеган вдигна и червен картон на резервата на турците Демба Ба, след което настана голяма разправия между съдийската бригада и щаба на гостите. В този момент някъде футболисти на двата тима твърдят са чули Колтеску да използва думата “negru” (черен - от румънски) по адрес на Уебо.

От телевизионните повторения се вижда как главният съдия Овидиу Хацеган иска помощ от Колтеску, като го пита на кого от скамейката на Истанбул Башакшехир трябва да покаже червен картон. Отговорът е: ala negru", което на румънския означава "черния".

Репликата на четвъртия рефер достигна до ушите на почти всички футболисти. Демба Ба подкани тези на турския тим да спрат да играят. Пиер Уебо пък се обърна към Колтеску с думите: "Защо каза негро, защо каза негро?".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    10 0 Отговор
    Този черния не е убида! Няма сравнение с бивши роби или животни,а за цветово определение,което в САЩ е допустимо.
  • 2 Нямам срам пред вас

    10 0 Отговор
    От утре Черно море и Черна гора да си сменят името
  • 3 прогресист

    2 0 Отговор
    Предлагам в знак на ултра политическа коректност и социално включване да махнем думата нетолерантната дума "черен" от всички езици . Така де , в прогресивните високо развити държави вече махнахме възмутителните думи майка , баща , мъж , жена и безброй други неприятни за поне 0.0000001% от населението ! Когато някой все пак иска да каже нещо за този цвят може просто да каже нещо от рода " Имате ли обувки в цвят които има минимално отражение на светлината във всички спектри ?"
    Мисля че всички биха разбрали какво се има впредвид .