ФАКТИ.БГ

Бербатов: Трябва да има Конгрес! Феновете, клубовете и обществеността са недоволни

"Моят призив към всички клубове е да не се страхуват", заяви кандидатът за президент на Българския футболен съюз

Публикувана: 17 Май, 2021 21:55
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1135
Бербатов: Трябва да има Конгрес! Феновете, клубовете и обществеността са недоволни
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов говори по всички актуални теми около Конгреса и централата в Бояна.

"Нова глава се заформя. Властта не се дава, тя се взима. В случая напълно разбираемо. Обявихме всичко на пресконференцията и няма връщане назад. Няма отстъпление. Революцията трябва да започне. Тези решения се обмислят. Те са взети много преди това, но се чака определен важен момент, в който да действаш", започна Бербо пред "Дарик".

"Има недоволство сред феновете, футболната общественост и сред футболните клубове. Ние комуникираме с тях, пишат ни, звънят. Това е доста време. Клубовете спокойно изразяват своята позиция. Виждат се транспаранти на мачовете в подкрепа на промяната. Моят призив към всички клубове е да не се страхуват. Чуваме и знаем как хора обикалят по някакви клубове и обясняват да няма Конгрес. Неща, с които не искам да се занимавам. В момента ситуацията е съвсем друга и трябва да реагираме по друг начин. Да се занимаваме с някакви Марадоновци, Пендовци, които ходят и агитират хората. Хора, които ходят и заплашват клубовете. Аз съм излязъл с лицето си екипа си, всички искаме промяната. Аз и моят екип ще ходим по клубовете да представим идеите си. Ако имат такива сигнали, дайте ги насам. Това са задкулисни неща, които сигурно ги има по цял свят. Във всички аспекти от живота е подобно нещо, но в нашия случай се прекалява с това. Ние ще се опитаме по справедливия начин да вземем властта. Моментът е тук. В живота има знаци, които те бутат в определена посока. Съдбата си знае работата и ето ме тук.

Определени хора се надяват Конгрес да няма, но нещата вървят по определен начин и може да има. Ние работим по това нещо, скоро ще стане ясно. Трябва да има Конгрес. В момента този, който изпълнява длъжността е такъв до провеждането на Конгрес. В момента се случват тези вписвания и неща, които се опитват да го спрат. Сега ако съдът каже нещо различно за тяхната жалба, значи се случва нещо, което не е както трябва. Аз ви цитирах, че там са седяли хора и са казали "Дръжте повече време, Конгрес да няма". Ако ще ме бият, да ме бият. Това е футболна битка. Аз съм губил, печелил съм, няма проблем", каза още Берба.

"Някои хора, които са там не знаят каква работа да вършат и води до това "отменяне на мачове, ама връщане". Ти гледаш и си казваш "Абе, тези хора знаят ли какво правят". Не го правят нарочно, аз го отдавам на некомпетентност.

В Устава си пише, че нямат право да направят такова нещо - да няма изпадащи. Те го нарушават, което внася още по-голямо напрежение. Това показва наглостта на някои хора. Обикновеният зрител може би си казва "Ето, те си правят каквото си искат"", сподели бившият национал.

"Няма лошо всеки клуб да има един глас. Малък, голям клуб. Но в случая, точно тези малки отбори да не е страхуват от агитиране. Ходят и ги събират и им дават, мрежи, топки и се опитват да ги купуват. По този начин ги унижават. За едни топки и потници да ги купят. Това е абсурдно. Взимате си достойнството, идвате на Конгреса и гласувате по съвест. Това е унижение. Клубовете трябва да го спрат.

Порочният кръг трябва да се спре. Аз го повтарям и няма да спра да го повтарям. Трябва да си уважаваме и миналото, но в един момент футболът се променя. Трябва да се адаптираме и да вкараме тези промени. Не може да живеем в миналото. Отборите трябва да се събудят и да си кажат "Чакайте малко, те се подиграват с нас. За едни топки и ръкавици да гласуваме за тях". Нали всички искаме тази промяна. И хората говорят. Цялото ми уважение към Любослав Пенев и Ники Илиев. Евала за тази промяна, която искаха да направят. Хората като ме гледат и ме подценяват и си викат "Той няма опита, той няма такова". Аз имам завършен спортен мениджмънт. Взел съм хора от бизнес страните. Стилиян и Мартин са футболните хора. Това не е работа за един човек. Трябва да събереш точните хора. Длъжността на президента е тежест, административна тежест. Истинската работа е от екипа, който събереш. В Изпълкома също трябва да са хора с морал", сподели още Бербатов.

"Професионалната лига може да администрира първенството. Това е нещо, което го има в повечето държави. Трябва да се случи и може да се случи. ПФЛ администрира само Купата. Даваш първенството на ПФЛ, събират се президентите на отборите, избират си президент. Делят си приходите от тв правата и всичко е точно. Президентът, който те си избират, ще е част от Изпълкома. Съдийството, треньорската школа също е занемарена. Аз бях там имам "А" лиценз. Видях какви млади момчета има, надъхани. Усетих огорчение в тях "Да, ще вземем лиценз, но сме до там". Тези млади момчета тренират децата ни. Изнесох програма как държавата може да помага на Детско-юношеския футбол, но първо трябва БФС да си подреди всичко.

Възможно е в момента да си кажат: "Да, той има право. Ние ще го направим, ще останем и ще го направим." Дошъл е моментът за промяна и аз го виждам. Сигурен съм, че ще се случи.

Доколкото си спомням някой от клубовете бяха подписали декларация за Извънреден конгрес. Следователно и те искат тази промяна. Щом са подписали значи искат промяната. Ние ще ходим да говорим с клубовете и те ще решат дали ще подкрепят промяната. Не мен, а промяната. Ако не я подкрепят, трябва вие да ги питате "Защо бе, хора"", коментира бившият играч на Манчестър Юнайтед.

"Има кадри. Обучени млади момчета. Постоянно ни пишат, че искат промяната. Някои от тях са принудени да си търсят работа в чужбина. Има ги. Лека-полека започват да излизат. Не можем да кажем "няма да правим нищо, защото няма промяна". Има защо в случая. Един журналист да ги попита "Вие морал нямате ли? Как ходите по улицата".

"Държим връзка с румънския президент на футбола, който е по-млад от мен. Като говорих с него за начина, по който са се случили нещата още повече се амбицирам. И той се е борил с някакви мръсотии. Знам през какво ще трябва да се мине и минаваме в момента. В Англия не можеш да видиш президента на техния футбол на мач, но ние сме различна държава. Държим нашият президент да го видим на мач, да видим, че следи какво се случва до покаже съпричастност. Но това не е за един човек. Това е екипна работа. Да си президент е титла. Работата я вършат други хора. Трябва да си подбрал точните хора със същия морален компас, който имаш ти", категоричен бе Бербатов.

"И аз си задавам въпроса дали може властта да ни промени. Няма отговор на този въпрос. Ще го разберем само когато влезем да управляваме. Всички помним 94-а година и сега историята се повтаря, като идваме ние. Хората си казват "Сега защо да подкрепим тези." Поколенията обаче са различни, ние рано излязохме в чужбина. От доста време съм в България, видял съм, уча се. Бях сигурен, че ще дойде този момент. Разбира се, че се притеснявам. Аз знам как се управляват властта и парите. Гледал съм, допускал съм грешки. Харчил съм пари за глупости, но съм се научил как да разполагам с тези неща. Уча се и ще продължавам да се уча. Сигурно ще правим грешки, но трябва да се тръгне от някъде. Да се поучим от грешките на предните поколения, които в момента са в управлението. Когато работим заедно и моралният ни компас е еднакъв мисля, че няма да имаме проблеми", заяви Бербатов.

"Нищо никога при мен не е било лично. Пазил съм дистанция от журналисти, за да може, ако някой ме критикува или хвали да знам, че не е защото сме пили кафе и сме се чули, или обратното. Най-трудно се менажира - власт, известност, пари. Но когато си готов да приемеш предизвикателството, трябва да го направиш", заяви Бербатов.

"Конгрес ще има и ние се готвим за него. Искам всички да са спокойни. Когато има нещо, ще бъде оповестено. Действаме по нашия си план и чакаме отговорът на БФС към писмото на УЕФА и ФИФА. Все още го чакаме. Надявам се да е е случил. Много пъти споделих, че ние имаме контакти с УЕФА И ФИФА знаехме, че ще има нещо подобно. Чакаме да видим какво ще се случи там. Това е важна тема, могат да ни извадят от турнири.

Нашата програма върви. Ще ходим по клубовете, ще говорим с тях. Няма страшно. Те не им дават пари, те им дават някакви неща. Хората трябва да се събудят. Трябва да има честна и ясна битка. Няма да ни учуди и февруари да няма Конгрес - двама болни, един подсмърча. Ние ще направим така, че да не загубим инерция. Меракът няма да ни мине. Аз съм в контакт със Стилиян, Мартин. Всеки ден съм с екипа ми. Накрая промяната ще дойде, но клубовете трябва да спрат да се страхуват. Не мога да повярвам с какви неща ги плашат. Хора, които отговарят за ДЮШ ги плашат", каза още Берба.

"Излязохме аз и мой екип с програма. Показахме я. Клубовете да знаят, че тръгваме и ще говорим с тях и ще представим програмата си и да гласуват по съвест. Промяната вече е тук и те трябва да я изберат. Дори да не съм аз - да подкрепят промяната. Не искам да има нападки, но в случая явно няма как. Когато говорят за мен няма опит, не може да се справи.

"Всеки греши понякога. Може да съм казал нещо по време на кариерата си, което е грешно. Твърдят, че съм се отказал от България, а аз не съм, отказах се от такива като тях." Това са думи на Христо Стоичков. Щом най-големият ни казва такова нещо. Те продължават да твърдят, че съм се отказал от националния отбор. Ивелин Попов направи същото. Това пак ще се случи. За да не случи излизам с програми да действаме по тях. Най-големият ни футболист потвърди и казва такова нещо. Заради това, което се случва. Ето сега съм тук, за да го поправя по някакъв начин. Ако някой все още има ненавист към мен, сега съм тука да поправя тази грешка, ако му се е сторила такава. Аз съм с тръгнал заради тези хора. В момента съм в България, не съм се отказал от България", завърши Бербатов.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Перо
1 Отговор
Тоя олигофрен за какъв се има,колкото е прост,толкова е напорист за власт и постове.Трябваше му още време да търка резервните скамейки в чужбина!

Коментиран от #7


Оценка:
-8 +12

Далавера
2 Отговор
Правилно! Още чакаме отговора на писмото от ФИФА и УЕФА!Къде се покриха сикаджията и сливналията? Снишиха се докато се забрави и отшуми!

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +7

3
Този коментар е премахнат от модератор.
4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
Ммм...да
6 Отговор
Бербатката да внимава къде ходи ,защото Бат Венци толупа го дебне с ГАЗ-та да го прегази.

Оценка:
-5 +1

Малоумник
7 Отговор

До коментар #1 от "Перо":


Този е голмайстор на английското първенство и рекордьор по голове на българския занационален отбор по футбол. А ти Перко, наблегни на българския - в две изречения 4 правописни грешки! Ставаш само за работа на полето, ама и там са по грамотни и няма да те вземат!

Коментиран от #11, #15


Оценка:
-3 +10

жвс
8 Отговор

До коментар #2 от "Далавера":


За какво ни е цирк, като имаме БФС?
Последната изява на манежа на този цирк е с един мач, който първо бе отменен, после бе присъден като служебна победа, а сега отново е насрочен.

Ясно - когато собственикът на единия отбор (Найденов) е и генерален спонсор на първенството, ставаш гъвкав и отстъпчив. Защото може да стане така, че "Ефбет Лига" изведнъж да остане само "Лига". И едни пари да се загубят.

Но трябва по някакъв начин да си последователен. Не може едната седмица да откажеш да отложиш мач, защото няма дати, на които да се играе, а следващата да намериш такива и да върнеш времето, отменяйки решението за служебен резултат.

Въвежда се ВАР само за плейофната фаза и изведнъж за три кръга се дават три дузпи и три червени картона срещу хегемона. Колкото за три години не сме видели. Обаче, и това е важно уточнение, когато този тим вече е шампион. И сега пак ни подготвят за "важното" решение - догодина ВАР да имало пак само за плейофната фаза. Вече започнаха да говорят по темата и да го подхвърлят в пространството. Ами, защо направо да въведем едно правило - дузпа и червен картон срещу шампиона само, след като е станал вече такъв и математически.

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +3

Селска пръчка
9 Отговор
Бербо

Оценка:
-0 +5

Левски 1914
10 Отговор

До коментар #8 от "жвс":


Още по голям цирк беше, когато два отбора он Б група Литекс и Чавдар Етрополе се обединиха и започнаха да носят името на трети , който ФАЛИРА. И специално за него направиха нова лига.

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +4

Сан Марино
11 Отговор

До коментар #7 от "Малоумник":


И е играл на 3 световни футболни мондиала , и е голмайстор на 1 европейско първенство , на всеки финал на КЕШ отбелязва голове , а горкият Емил Костадинов има само един гол на такъв финал , къде е тръгнал Емо да се сравнява с головете на Бербатов .

Оценка:
-5 +2

бравос
12 Отговор
само така...трябва реформа,трябва да се изчагъртат пом.рите от БФС....трябват ни нови лица,а Бербо е такова....може и той да не направи нищо,но е най-доброто ново в момента,нека му дадем шанс....Бербаи ша ва клати.....нали перуки и сливенски кашкавали д.лни.....

Оценка:
-2 +0

Гост
13 Отговор

До коментар #10 от "Левски 1914":


А твоят ЛС официално фалира през 1990 г., след което Лафчис направи ново АД, което сега също се е запътило към неизбежен фалит... Статията е за развитието на футбола в България, който настоящето ръководство на БФС дърпа надолу и скоро ще играем "дербита" с Гибралтар и Сан Марино, а не за АД-та, ЕООД-та и пр. простотии! Като толкова те интересува търговското право, запиши специалност право!

Оценка:
-1 +0

14
Този коментар е премахнат от модератор.
питам си
15 Отговор

До коментар #7 от "Малоумник":


Същият този господин Бербатов напусна самоволно мач на националния отбор, хвърли капитанската лента, та чак и коментаторът (Петела) се учуди, след това заяви, че не иска да играе за България. Сега какъв шеф иска да става? Ами ако сегашните футболисти напуснат националния отбор - кой ще играе - лаченият Бербо ли?

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Дмитрий Песков
Говорителят на руския президент Владимир Путин коментира ситуацията в Турция след преврата
Това са вътрешни дела за Турция"

Още бисери
ТОП 5