Last news in Fakti

8 Юли, 2021 17:15 2 432 9

UEFA EURO 2020: Гневни фенове на Дания подготвят петиция срещу дузпата за Англия

  • дания-
  • фенове-
  • петиция-
  • подписи-
  • грешка-
  • дузпа-
  • полуфинал-
  • англия-
  • евро 2002-
  • отпадане

"Ако случаят не се преразгледа, това ще бъде провал за УЕФА и красивата футболна игра", се казва в съобщението

UEFA EURO 2020: Гневни фенове на Дания подготвят петиция срещу дузпата за Англия - 1
Снимка: БГНЕС

Тъй като емоциите притихват след драматичната победа на Англия срещу Дания (2:1) в полуфинала на Европейското първенство, стана ясно, че в съзнанието на голяма част от феновете ще се запамети ситуацията с Рахийм Стърлинг в продълженията и последвалата дузпа. Дали тя трябваше да бъде отсъдена или не? За привържениците на „трите лъва” отговорът е категорично да. Йоаким Мееле се опита да отнеме топката и фаулира Стърлинг. За датските запалянковци обаче може честно и открито да признаем, че нямаше контакт, ако е имало някакъв и бил минимален, за да предизвика такова артистично падане от страна на атакуващия играч, а наказанието от страна на нидерландския рефер Дани Маккели - пресилено.

Един определен фен на „червения динамит” на име Крис Пинто е толкова разгневен от случилото се, че е решил да отправи запитване до УЕФА за евентуално преиграване на срещата чрез петиция. В петицията, озаглавена „Rematch England vs Denmark” се казва: „Искаме да отменим решението за налагане на санкции срещу Дания. Това беше грешно отсъждане, за наказание трябва да има контакт, а такъв липсваше. Ако случаят не се преразгледа, това ще бъде провал за УЕФА и красивата футболна игра.”

Разбира се, няма шанс централата да назначи преиграване на срещата, но успеваемостта на инициативата е добра, тъй като за няколко часа събра 700 подписа. За сравнение, подобно нещо беше въведено след мача между Франция и Швейцария, след като кракът на вратаря на „кръстоносците” Ян Зомер бе извън линията, преди спасяването на удара на Килиан Мбапе при решаващата дузпа. Тогава петицията достигна 270 000 подписа.

Легендата на Дания и баща на вратаря Каспер, Петер Шмайхел, настоява, че това не е наказателен удар: „Съдията допусна наистина голяма грешка и това ще се коментира дълго време. Трудно е за асимилиране, защото това не беше дузпа”.

Бившият английски защитник Гари Невил също коментира ситуацията, като беше изненадан, че не е била разгледана от ВАР: „Ако сме честни, ще бъдете съкрушени от такъв вид загуба, след толкова меко съприкосновение. Съдиите не бяха последователни в този турнир в много отношения, че по някакъв начин неохотно да отменят решенията си”. Бившият нападател на Англия Йън Райт също подкрепи мнението на Невил.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    33 1 Отговор
    Съсякоха грубо датчаните.
  • 2 3.14К

    29 0 Отговор
    Самият факт, че съдията не прегледа ситуацията, а от стаята му казаха да зачете симулацията на Стърлинг е престъпление. А на БЛМ 90% от паданията в наказателното поле са откровена измама и към такива рецидиви трябва да се действа строго.
  • 3 И ДА НЯМА ДУЗПА ДАТЧАНИТЕ

    5 24 Отговор
    НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА СА НА ФИНАЛ!ОСВЕН ХУБАВИЯ ГОЛ ,НО ОТ СТАТИЧНО ПОЛОЖЕНИЕ НИЩО ДРУГО НЕ СЪТВОРИХА НА ТЕРЕНА!ТЕ РАЗЧИТАХА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ДУЗПИ ЗАЩОТО ТЯХНИЯ ВРАТАР Е ДОБЪР!НО ДАЛИ ДАТСКИТЕ ФУТБОЛИСТИ МОГАТ ДА БИЯТ РЕЗУТАТНИ ДУЗПИ!АНГЛИЧАНИТЕ 80%БЯХА В ПОЛЕТО НА ДАТЧАНИТЕ И СЕ ЧУСТВАХА КАТО НА РАЗХОДКА ПО УЛИЦИТЕ НА КОПЕНХАГЕН!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Joro

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "И ДА НЯМА ДУЗПА ДАТЧАНИТЕ":

    Ако обаче мачът беше не в Лондон,а в Копенхаген, не се знае дали датчаните нямаше да смачкат Англия. Никъде не се споменава ,но и вчера, и на 11-ти мачът ще е в Лондон. Е,по-голямо побутване от това да играеш пред своя публика ако има, здраве му кажи. Нормално е да се играе на неутрален терен.
  • 6 Бонговец

    4 0 Отговор
    Дузпа лудогорка
  • 7 Ивайло

    4 1 Отговор
    Несъществуваща дузпа. И сляп човек би видял грозната симулация, само съдията и ВАР не я видяха. Ако има справедливост, Англия трябва да загубят финала по същия нечетен начин.
  • 8 МръсниСайдци

    3 1 Отговор
    Те англезите си играха 80% от мачовете пред собствена публика - трябваше да кръстят европейското `Уембли 2020`. Но нека нечестно да стигнат на финала там най-боли да ги изчеластрят с 3 на 0 и да си лягат разплакани по кочините у Лондон.
  • 9 а коментатора

    4 1 Отговор
    Всички видяха, че дузпа няма, само българският коментатор- не. През цялото време се прехласваше като малко дете на панаир по англичаните, говореше какво ли не, само не каза истината. Е, това коментатор ли е ? Трябва да бъде изхвърлен от журналистическата и спортна гилдия. И това не му е за първи път.