Last news in Fakti

23 Декември, 2021 11:21 1 433 1

Министър коментира кризата в Берое

  • александър николов-
  • берое-
  • тец марица-изток 2

Дружество, което е натрупало сериозни дългове, може да отделя някакви средства за социална или спортна дейност, само когато покаже достатъчно добро финансово здраве

Министър коментира кризата в Берое - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Александър Николов гостува в предаването „Денят започва“ по БНТ, където засегна и казуса с Берое и спирането на неговото спонсориране от страна на Българския енергиен холдинг чрез „ТЕЦ Марица-изток 2“. Както е известно, вчера БЕХ обяви, че от днес се спира финансирането на футболния клуб. Акциите на старозагорци веднага бяха обявени за продажба, е цената е поне 5 милиона лева.

"На фона на цялото функциониране на „ТЕЦ Марица-изток 2“ и мащабите, с които работи, Берое не е значителен разходен елемент, но е най-рационалният. Ръководството на Български енергиен холдинг е гласувало единодушно това нещо да бъде прекратено. Не знам защо се обръща толкова голямо внимание на нещо, което е ясно защо се случва. В крайна сметка говорим за минимум 5 милиона лева годишно, които идват за сметка на дружество, което обслужва цялата енергийна система. Няма никаква логична причина това да продължава. Не мога да намеря директна връзка между футбол и енергетика", заяви Николов.

"Дружество, което е натрупало сериозни дългове, може да отделя някакви средства за социална или спортна дейност, само когато покаже достатъчно добро финансово здраве. Дори държавата и БФС да вземат решение определени дружества да дотират спортна дейност, то това трябва да е за всички и не може да е преференциално избрано. Дори и това, че „ТЕЦ Марица-изток 2“ се намира в Старозагорска област, той функционира за цялата система енергийна система на държавата. Разходите, ако следват да бъдат покривани от БЕХ, те са за сметка на цялото население", допълни министърът.

"В ролята ми на заместник-министър през месец май или юни, направихме одит на финансовото състояние на „ТЕЦ Марица-изток 2“. Още тогава беше информирано ръководството на БЕХ, а индиректно и ръководството на футболния клуб, че подобно нещо се планира. Всеки един добросъвестен управител следва да предприеме нормални стъпки. Причината да не се предприемат са тривиални – отлага се заради всенародната локална любов. Не очаквайте да не взимаме непопулярни решения, които обаче са в полза на цялото общество", коментира Александър Николов.

"Клубът и към момента разполага с определени активи - футболисти, база. Ако е толкова ценен, нямаше проблем да има собственик. Всички големи футболни клубове минаха през това нещо. И те следва да бъдат управлявани нормално. За да се случи това нещо, тези изкуствено създадени от държавата патерици трябва да изчезнат", категоричен е министърът на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехиден

    3 5 Отговор
    А така ви се пада заралии! Нали гласувахте за ПП! Сега Берое, после ще ликвидират и цялата държава!