Last news in Fakti

23 Декември, 2021 09:24 1 762 7

Министър Николов: Има 15% ръст на произведената електроенергия, системата не е нестабилна

  • александър николов-
  • произведена електроенергия-
  • система-
  • стабилна

Фактът, че се повишава драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави, допълни енергийният министър

Министър Николов: Има 15% ръст на произведената електроенергия, системата не е нестабилна - 1
Снимка: БНТ

България в целия регион до Унгария и за всички съседни държави, цената е относително еднаква и така ще бъде, тъй като сме единен пазар. Добрата новина е, че всъщност колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така. Има 15 % ръст през последната година на произведената електроенергия, а реално в България консумацията е нараснала с 4 %, което е един доста добър показател за сравнение с реалния ръст на БВП. Това съобщи в студиото на "Денят започва" министърът на енергетиката Александър Николов.

Фактът, че се повишава драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави, допълни министър Николов.

По повод недоволство на индустрията, че правителството слага таван на помощта за бизнеса заради рекордните цени на тока, енергийният министър заяви:

"Всичко възможно, което може да се направи в разумни рамки е взето като мярка. Съвсем нормално е да има по-високи очаквания от бизнеса, но мисля, че се постига нормален баланс. Комуникацията с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа", каза енергийният министър Александър Николов.

По думите му причината да има таван е, че трябва да има прогнозираност в бюджета, но и таванът подсигурява и елемент на заинтересованост и внимание от страна на самите бизнеси, които следва да наблюдават цените, така че да подпомагат да не се стига до такива пикове в България.

Той допълни, че в момента се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки:

"Олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствено ползване - т.е. доста по-бързо да успее да се олекоти системата и натиска върху бизнеса, като не говорим само за административна подкрепа - а за целия мост - от инвеститор, който да помага на малки, средни бизнеси до реализация на самия проект и реално драстично намаляване на тежестта на електроенергията като разход в бизнеса", поясни министър Николов.

За да започне да се балансира по-добре системата ще се предприемат мерки, свързани с дългосрочното планиране, включително начина за планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи, допълни енергийният министър.

Допълни, че не се обмислят компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ тъй като локалният бизнес, който използва природен газ, тази цена е значително по-ниска от цените на съседни държави и средните в Европа.

Николов не коментира в детайли наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока заради разделението на властите в страната. Каза, че това не е голям проблем, но ще се въздържи от това да дава оценка на решения, взети от законодателния орган.

Министър Николов заяви още, че наложеният мораториум не застрашава "Топлофикация-София" от фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство.

"Топлофикация-София" е тема, която е неглижирана в рамките на 10 години и повече. Тя е близо до технически фалит, това не означава, че дружеството ще спре да функционира и не означава че софиянци ще имат затруднения с получаваната услуга, а означава, че е крайно време да се вземат мерки от всички заинтересовани страни", посочи министърът.

По отношение на ТЕЦ "Марица Изток-2" функционирането на предприятието е много добро, но се очаква то да оптимизира дейността и разходите си.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    Спекулантите на ток на Тиквата и Доган ще висят скоро на Орлов мост.
  • 2 Мартин Димитров

    2 4 Отговор
    Не ни трябва АЕЦ Белене!!!!
  • 3 бай Иван

    3 1 Отговор
    Учени доказаха, че човек може да запази работоспособността си до 95 години. Спонсор на изследването е НОИ.
  • 4 поглед

    5 2 Отговор
    като гледам резултатите от А отбора , почвам да търся ББ отбора.
  • 5 Ну Погоди

    5 1 Отговор
    Не дава обяснение за ръста на цените в България. Също така от заявлението излиза че ние се сравняваме непрекъснато с други държави в ЕС, т.е. предполага се, че няма специфични проблеми за България и дори да можем да подобрим ситуацията, няма смисъл, тъй като показателите са съпоставими с други страни. Според мен управляващите трябва да са по-амбициозни и изобретателни.
  • 6 плюс минус

    5 0 Отговор
    Някой от управляващите ще ни отговори ли защо токът поскъпна драстично?
  • 7 Някой

    3 0 Отговор
    Системата е стабилна благодарение на високите цени и плащането на емисиите от държавата.Ако цените се нормализират и държавата спре плащането на емисиите/тези средства идват от бг данъкоплатец/единственото стабилно,което работи в бг енергетиката и то на нормални и поносими цени за българският гражданин е ядрената енергетика от Козлодуй.Зависими сме от газта,въглища имаме,ама ни излизат златни с тези емисии,които са преумция на големите експерти,зелената енергия доста скъпа и там има някакви помощи от държавата за нея.Мноого сме стабилни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол