6 Януари, 2022 08:36 4 317 2

Григор Димитров с фамозен обрат за старт на сезона

  • григор димитров-
  • тенис-
  • тенис на корт-
  • мелбърн-
  • атп 250-
  • факундо банис

Българинът се справи много трудно с аржентинеца Факундо Банис  с 5:7, 7:6 (3), 6:3 в мач от осминафиналите на турнира от сериите АТП 250 в Мелбърн

Григор Димитров с фамозен обрат за старт на сезона - 1
Снимка: БГНЕС

Григор Димитров записа първа победа на сингъл през 2022 година. Българинът се справи много трудно с аржентинеца Факундо Банис с 5:7, 7:6 (3), 6:3 в мач от осминафиналите на турнира от сериите АТП 250 в Мелбърн.

Срещата продължи 2 часа и 47 минути, като беше прекъсната за около половин час, за да бъде вдигнат покрива на „Маргарет Корт Арена”. Хасковлията бе близо до загубата, след като във втория сет Банис сервираше за спечелването на мача, но макар и трудно, стигна до страхотен обрат.

Следващият съперник на Димитров ще бъде победителят от срещата между Макдоналд Макензи и Ботин ван де Зандшулп.

Григор загуби първата точка в срещата, но след това спечели следващите три, за да поведе с 1:0. Българинът поведе с 0:30 във втория гейм, но Банис бързо изравни. Стигна се до дюс, но в крайна сметка аржентинецът успя да изравни. Хасковлията спечели подаването си на 0 и отново излезе напред в резултата. Димитров стигна до дюс в четвъртия гейм, но Банис показа по-добра игра за 2:2.

След две грешки на Григор Банис получи две точки за пробив. При 30:40 трябваше да се направи пауза, за да бъде вдигнат покрива на „Маргарет Корт Арена”. Цялото забавяне, включващо подсушаване на корта и запалване на осветлението, продължи около 30 минути. След забавянето Димитров допусна пробив след непредизвикана грешка. Гришо обаче успя набързо да изравни и направи рибрейк за 3:3.

Българинът върна увереността си при своето подаване и отново бе напред в резултата. Банис също взе подаването си за 4:4. Деветият гейм стартира с точка за аржентинеца, но след това Димитров изпълни отлично сервис на два пъти, за да поведе с 5:4. Банис не даде точка за нашенецът при своето подаване и изравни.

Нивото на подаванията на Димитров спадна след прекъсването, а от това се възползва Банис, които стигна до две точки за пробив. Южноамериканецът успя да се възползва още от първия си шанс и направи брейкът факт. Банис не сбърка при подаването си и взе първия сет с 5:7.

Вторият сет започна с бърза размяна на геймове. След това Григор взе и второто си подават в сета за 2:1. Две предизвикани грешки от бекхенд на Банис доведоха до 15-30, но Григор на свой ред сбърка два пъти от форхенд, а след това и от бекхенд-слайс за 2:2. Неприятното в случая бе, че два пъти между точките той се навеждаше и си взимаше кратка почивка, очевидно притесняван от някакъв физически проблем.В следващия гейм Димитров се опитваше рано да приключва разиграванията, което доведе до грешки от негова страна, но с бекхенд-уинър успя да затвори най-дългия сервис-гейм.

Банис се възползва от грешки на Гришо, за да изравни. Българинът реализира три аса и отново беше напред – 4:3. Лоша преценка на излезлия на мрежата Гришо при минаващ удар на опонента му и поредната грешка от форхенд направиха 15-30, след което дойде ред на сбъркан подсечен бекхенд и отново ситуация двоен брейк-бол за Банис. Пресилен форхенд веднага след сервиса на българина доведоха до пробив и шанс за аржентинеца да затвори мача на свое подаване.Българинът обаче веднага реагира и получи две възможности за пробив, за да успее след това да изравни резултата.

Двамата си размениха по още един сервис-гейм, за да се стигне до тайбрек. Първият мини пробив бе в актива на Григор за 2-0, след като съперникът намери мрежата при неуспешен опит за къса топка. За съжаление, предимството бързо се изпари с грешка от форхенд за 2-2. Самият аржентинец пресили форхенд и даде отново аванс на българина, който се възползва от сервиса си за троен сетбол при 6-3. Димитров успя да реализира още първата възможност и изравни.

Банис поведе първи в заключителния сет, след като сервисът му отново създаде проблеми на Димитров.Българинът обаче не даде на опонента си да запише ранен пробив, след като пласира няколко сервиса към бекхенд страната на Банис, които го изненадаха неприятно. Димитров навакса пасив от 15-40 в третия гейм, но Банис успя да се справи. Аржентинецът стигна до брейкпойнт, който обаче беше спасен от българина, след което с форхенд уинър нашенецът стигна до 2:2.

Последваха няколко грешки на Банис в петия гейм, за да се стигне до пробив на Димитров.Първата ни ракета беше безкомпромисен при подаването си и поведе с 4:2. В седмия гейм българинът стигна до точка за нов брейк, но Банис успя да изравни за дюс, а след това и да намали изоставането си – 3:4.

При своето подаване Гришо набързо спечели първите три точки, след което нямаше проблем да стигне до 5:3. Банис спечели първата точка при подаването си за оставане в срещата. Стигна се до 30:30, след което Григор получи мачбол. Банис вкара гейма в дюс, но Григор беше безкомпромисен, за да стигне до първата си победа на сингъл за 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оки

    7 10 Отговор
    Все ми е тая за този. Всички говорят за Джокович!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.