Last news in Fakti

31 Януари, 2022 21:26 4 351 18

Мануела Малеева за ФАКТИ: Ашли Барти няма слаби страни. Даниил Медведев може да спечели много титли

  • аустрелиън оупън-
  • мануела малеева

"Това беше невероятен мач, както и е невероятен шанс за хората, които обичат тениса да видят цялата тази епоха на Федерер, Надал и Джокович, който се появи по-късно", каза тя относно вчерашния епичен финал между Даниил Медведев и Рафаел Надал

Мануела Малеева за ФАКТИ: Ашли Барти няма слаби страни. Даниил Медведев може да спечели много титли - 1
Мануела Малеева, снимка: Ани Петрова/БНР

Ашли Барти и Рафаел Надал са големите победители на сингъл в първия за годината турнир от Големия шлем - Аустрелиън Оупън. Победата в Мелбърн на австралийката Барти, която зарадва своите сънародници, дойде без много драма, в два сета срещу американката Даниел Колинс - 6-3, 7-6 (2).

Не така стояха нещата в мъжкия финал, който се игра вчера. Световният номер 2 Даниил Медведев поведе с 2:0 сета срещу легендарния испанец Рафаел Надал, но позволи обрат и в крайна сметка загуби след 6-2, 7-6 (5), 4-6, 4-6, 5-7 в полза на Матадора от Манакор. С това Надал се превърна (засега временно) в най-великия тенисист за всички времена, имайки в актива си 21 титли от Големия шлем.

За да обсъдим сингъл финалите на Аустрелиън Оупън, както и очертаващото се за победителите и въобще в тенис тура в близко и по-далечно бъдеще, от ФАКТИ се свързахме с една от легендите на българския тенис - Мануела Малеева, която бе любезна да отговори на въпросите на медията ни.

Интервюто ни с нея четете в следващите редове:

- Г-жо Малеева, очакван ли бе за Вас триумфът на Ашли Барти в Австралия?

- Винаги ми е било трудно да кажа, че съм сигурна в нечия победа - дали при жените, дали при мъжете. Така е, защото знам, че във всеки мач може да има изненади. Но наистина Ашли Барти се откроява като най-солидна при дамите в момента.

- Много различен шампион ли е тя от доминиралите в миналото тенисистки?

- Това, което мога да кажа за нея е това, което виждам от екрана. Аз не съм разговаряла с нея, не я познавам лично. Струва ми се, че е едно много земно момиче, което се е справило с различни предизвикателства. За австралийските тенисисти животът като цяло е труден, защото тяхната родина е най-отдалечена. Докато всички други тенисисти могат да се прибират малко или много вкъщи, на тях им се налага да пътуват с месеци без да се прибират в родното си място. Някои от тях са споделяли с мен това и предполагам, че за повечето от австралийските тенисисти важи същото. Не им е лесно. И да можеш да играеш вкъщи, пред своя публика и да спечелиш, както стана с Барти, това е наистина едно много голямо удовлетворение.

- Чисто спортно-технически какво се откроява при Барти?

- Както казах, много е солидна. Няма слаби страни - и форхенд, и бекхенд, и сервиз, може да играе и на мрежата. Тя е комплексен играч, много борбен и ми се струва, че играе с доста голямо доза удоволствие, което за мен е много радващо да видя. Не проличава често притеснението ѝ на корта, някак успява да запази спокойствие и има от време на време една усмивка, което показва, че тя играе с удоволствие.

- Очаквате ли тя да успее да остане задълго на върха, противно на някои нейни предшественички, които не издържаха на големите очаквания към тях?

- Много ми е трудно да дам отговор на този въпрос, защото са много факторите, които имат влияние върху това как един тенисист ще се развие. От една страна са травмите, от друга страна е как той понася напрежението, антуражът, който е около всеки един от тях в смисъла на това как може да се справят с момента, когато станат много известни. За това и казах, че на мен тя ми се струва доста земна и по някакъв начин и предпазена от тази еуфория, когато страшно много медии, спонсори и договори наскачат, образно казано, някои от младите тенисисти, които изгряват. Барти има някакъв опит зад гърба си и мисля, че е преодоляла трудните години, които обикновено идват след първите много големи изяви.

Не знам отвътре нещата, но например Ема Радукану, която направи нещо страхотно на Откритото първенство на САЩ, около нея имаше огромна еуфория. Същото беше и с Лейла Фернандес. Тази година ще бъде много тежка за тях, това го знам и от опит. Когато трябва да защитиш постигнатите резултати, когато очакванията са толкова големи, там ще си проличи кой може да издържи на тази популярност и на това напрежение.

Мисля, че Ашли Барти го е минала този период, защото все пак е няколко години по-голяма, има натрупан опит оъ печелене на големи титли и за това смятам, че тя има големи шансове да продължи по същия начин.

- Към мъжката част. Гледахме епичен финал вчера. Като човек, който е наблюдавал доста тенис, ми изглеждаше в първите два сета, че е почти невъзможно Рафаел Надал да го спечели, защото той работеше много повече за точките си, отколкото Медведев, и пак губеше сетовете. С какви фактори и обстоятелства си обяснявате крайния резултат от вчера на Рот Лейвър Арина, който в крайна сметка бе в противовес със случилото се в първите два сета?

- С това, което е Надал. С едно от децата ми гледахме финала и след като минаха първите два сета го погледнах и казах: "Мачът не е свършил". С Надал просто никога не се знае. Онзи гейм на 3-2 и 40:0 бе повратна точка. С Надал до последната точка нищо не е свършило, не може да си сигурен, че си спечелил мача. Това беше невероятен мач, както и е невероятен шанс за хората, които обичат тениса да видят цялата тази епоха на Федерер, Надал и Джокович, който се появи по-късно. Те са легенди. И макар да симпатизирам на Федерер, искрено се радвам за Надал.

- Очаквате ли това да е годината на Надал, в която той да дръпне още по трофеи от Големия шлем на другите Двама големи - Роджър Федерер и Новак Джокович, предвид и това, че предстои Ролан Гарос, а там той се чувства в свои води?

- Всичко е възможно. Не знам до колко години ще играят тези хора, но всичко е възможно. Факт е, че Ролан Гарос е мястото, където Рафаел Надал се чувства най-комфортно, но от друга страна е спечелил толкова много титли от Големия шлем, че ми изглежда, че навсякъде се чувства удобно. Конкретно на въпроса ви, твърде е възможно и му го пожелавам.

Не знам дали Роджър Федерер ще може да се завърне. Контузията му е сериозна и не е ясно дали ще може да се завърне на това ниво. От друга страна, Надал също премина през месеци, в които не играеше, но се завръщаше още по-силен. Ще е интересно.

- Може би Новак Джокович ще е този, който ще преследва Надал?

- Да. Има кой, сега и младите започват да напират. Медведев е следващият, който, макар и да не знам дали ще стигне до 20 титли от Големия шлем, според мен може да спечели доста титли.

- Именно в тази посока бях планирал да е следващият ми въпрос. С оглед на очевидната смяна на поколенията и в мъжкия тенис, която се случва плавно за момента, според Вас именно Даниил Медведев ли се очертава като лидер на групата на новите водещи лица в мъжкия тенис?

- В момента така ми се струва. Той ми се струва като най-солидният, този, който е една крачка напред пред Зверев, Циципас, Оже-Алиасим, Шаповалов и Алкарас конкретно в психологическия аспект. Това е факторът, който прави разликата на това ниво. По отношение на техниката и физиката играчите са на почти еднакво ниво. Физически изглеждат много тренирани всички и в крайна сметка това кой печели и кой губи идва от главата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пфу

    5 0 Отговор
    Пфу пфу

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ретроспорт

    27 1 Отговор
    Ей, велика беше! Трета в света, помните ли?! Или представяте ли си поне- за който е по млад!?
    Ако сега съм на 15 години и някой ми разправя, е някаква българка била 3та в световната ранглиста по тенис...или че сме били 4ти по футбол на световно или, че ЦСКА са побеждавали или отстранявали Ливърпул, Байерн , Барселона. че Левски са побеждавали Барселона, Аякс и т.н...че Марек, Берое и Ботев Пд са побеждавали Байерн, Ювентус и Барселона...че сме били трети по медали на Олимпиада, че сме печелили 10 златни медала. в сеул 1988м .ще си мисля, че ме лъжат, или че говорят за война с прашки..
    Ама е истина! Истина, обаче е история! Било е! Сега сме бедни слаби, болни, слаби и глупави! 32 години демокрация! Ае бегай оттука!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ретроспорт":

    Много лошо беше тогава при "лошия комунизъм".......

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мнение!

    2 4 Отговор
    Комунизмът е нещо много старо и трябва да се измисли истински рай!
  • 8 РЕАЛИСТ

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Помня Мануела, как тренираше на кортовете на ЦСКА 1987 г. Малко момиче с голяма ракета. Държавата даваше всичко за подготовката на сестрите. После тръгнаха сестрите срещу ръката, която ги хранеше и ги видях в лагера на демократите в палатките с Йоската Сърчаджиев.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Има само едно обяснение

    5 2 Отговор
    Младите тенисисти за нищо не стават.
  • 13 кочо

    9 1 Отговор
    Мануела е била без прекъсване 9 години в първата десятка на женския световен тенис ( 1984-1992). В 1992 -11-та.
  • 14 аналогично

    5 1 Отговор
    "Държавата та (х)рани , ние борим. " Тази велика сентенция на бореца Боян Радев важи с пълна сила и за това спортно семейство. Тениса не беше развит масов спорт през комунизма , и трябваше да се наваксва . Това превърна въпросните хора в галеници на режима. Осигуриха им се кортове , обслужване щаб , начело с тяхната майка . Държавата им закупи с долари , скъпа машина , която изстрелва топки с различна посока и скорост , да може да тренират пълноценно, без да мислят за нищо друго. Другото го подсигуряваше държавата . Като дойде демокрацията станаха първи демократки , и сигурно се писаха и репресирани. А по груби изчисления сега на моето семейство би трябвало да отделя месечно една голяма сума пари , ако иска моята дъщеря да тренира тенис. Близките на Григор Димитров си продадоха апартамента за да финансират неговите тренировки .
  • 15 stan40

    1 1 Отговор
    Как може да си най-велик, след като в турнира който те прави такъв не е допуснат да участва Номер Едно в света? Как може турнир само за ваксинирани и затворен за останалите да те направи най-великия тенисист в света? Това е обида за Джокович и Федерер. Къде остава спортсменството ?
  • 16 Артилерист

    0 2 Отговор
    Комунизмът е най-прогресивната теория за обществено устройство. В началните години на практическото й приложение в България резултатите са невиждано впечатляващи-в пъти икономически растеж, грандиозно строителство, чувствително удовлетворяване на потребностите на хората и небивал всенароден ентусиазъм и вяра в доброто бъдеще... Но! Капитализъм все още е силен, не се предава. На власт в СССР идва кукурузчикът Хрушчов, който заменя образования Вълко Червенков с удобния му Тодор Живков. Настъпва ерата на имитация за пред империализъма, шикалкавенето и снишаването пред трудностите, укрепване на едноличната власт и на послушните номенклатурчици, узаконяване на наследяването им от децата им във властта... Получава се парадокса, че, вследствие на доброто образование, има много висше образовани, но начело на държавата са необразовани или некадърни сродници. За тези оядени от власт и охолство хора, системата, проповядваща равенство и справедливост, вече е сгрешена. Те не я познават и не искат да я разбират, дори когато им се обяснява от квалифицирани съветници и експерти. На мястото на прогреса идва застоя. Спортът (и някои духовни сфери) продължава да се развива, защото там се отделят много средства и младите хора намират добра реализация на огромните усилия, които влагат. За разлика от инженерите и прочие висше изучени наивници. Но пък, когато висшите некадърни партийци, предадоха окончателно социализма и границите се отвориха, се видяха някои истински ценности н
  • 17 Артилерист

    1 1 Отговор
    Комунизмът е най-прогресивната теория за обществено устройство. В началните години на практическото й приложение в България резултатите са невиждано впечатляващи-в пъти икономически растеж, грандиозно строителство, чувствително удовлетворяване на потребностите на хората и небивал всенароден ентусиазъм и вяра в доброто бъдеще... Но! Капитализъм все още е силен, не се предава. На власт в СССР идва кукурузчикът Хрушчов, който заменя образования Вълко Червенков с удобния му Тодор Живков. Настъпва ерата на имитация за пред империализъма, шикалкавенето и снишаването пред трудностите, укрепване на едноличната власт и на послушните номенклатурчици, узаконяване на наследяването им от децата им във властта... Получава се парадокса, че, вследствие на доброто образование, има много висше образовани, но начело на държавата са необразовани или некадърни сродници. За тези оядени от власт и охолство хора, системата, проповядваща равенство и справедливост, вече е сгрешена. Те не я познават и не искат да я разбират, дори когато им се обяснява от квалифицирани съветници и експерти. На мястото на прогреса идва застоя. Спортът (и някои духовни сфери) продължава да се развива, защото там се отделят много средства и младите хора намират добра реализация на огромните усилия, които влагат. За разлика от инженерите и прочие висше изучени наивници. Но пък, когато висшите некадърни партийци, предадоха окончателно социализма и границите се отвориха, се видяха някои истински ценности н
  • 18 Артилерист

    1 0 Отговор
    на социализма: изучените се реализират... навън (за съжаление, от което България е загубила 200 млрд долара), а изкуствено бутаният спорт изпада в застой...