Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 04:50 3 528 4

Сенегал покори Африка, за Салах и "фараоните" останаха сълзите

  • купа на африка-
  • сенегал-
  • египет-
  • дузпи-
  • финал-
  • мохамед салах-
  • садио мане

Финалната драма приключи след изпълнения на дузпи

Сенегал е новият футболен крал на Африка, предаде topsport. За първи път в своята история "Лъвовете от Таранга" вдигнаха континенталното отличие след драматичен финал срещу Египет.

След 120 минути, през които голове не паднаха, всичко се реши от изпълнението на дузпи. При тях Садио Мане и компания демонстрираха по-голяма точност и така дариха родината си с дългоочаквания триумф.

Сълзи в очите пък имаше на лицето на Мо Салах, който изигра силен турнир, но така и не успя да помогне на "фараоните", спечелили турнира за последно през 2010 година.

Финалът можеше да стартира по фантастичен начин за "Лъвовете от Таранга". Селекцията на Алиу Сисе получи правото да изпълни дузпа, след като Абделмонем не прецени своя шпагат и фаулира навлезлия от крилото Сис.

Естествено, с отговорната задача се нагърби Садио Мане. Звездата обаче бе разкрит от своя съотборник в Ливърпул - Мохамед Салах, подсказал на стража Габаски евентуалния начин на изпълнение на сенегалеца. В крайна сметка ексцентричният страж се намеси фундаментално и остави резултата непроменен.

Последваха нервни минути, през които двата тима рядко достигаха до интересно положение. В края на първата част и Мохамед Салах напомни за себе си. Лидерът на египтяните блесна с индивидуална проява, но Едуард Менди демонстрира класа и изби в корнер.

Второто полувреме започна с активно сенегалско представяне. На два пъти кълбото се озова в опасна близост до голлинията на "фараоните". Сар и Диедхиу обаче биваха миг по-бавни от сигурния египетски вратар.

В 69-ата минута символичните гости дочакаха своя момент от статично положение. Калиду Кулибали забрави за включването на Абделмонем, но вторият не успя да насочи достатъчно добре с глава.

Горе-долу по същия начин, Египет създаде ново голово положение и в 74-ата минута. Тогава Маруан Хамди се измъкна от персоналния си пазач, но сенегалците оцеляха и този път. Така, с оглед и на първоначалните очаквания, финалът влезе в продължения.

В тях дебненето бе все толкова приоритетно до идването на 99-ата. Резервата Бамба Диенг можеше да накаже "фараоните", след като с много мощ надскочи двамата централни защитници и с глава запрати топката към левия ъгъл. Габаски се протегна максимално и изби акробатично.

В 115-ата Бамба Диенг отново пробва късмета си, но тоз път с мощен шут по земя, който националният вратар на Египет отново отрази. Почти веднага работа се откри и пред Едуард Менди, запазил присъствие на духа.

Така новият носител на трофея трябваше да бъде определен след изпълнението на дузпи.

При тях първият критичен момент беше пропуснатата дузпа от египтянина Мохамед Абделмонем, който стреля силно в страничната греда. Това даде шанс на Сенегал да поведе, но Габаски отрази удара на Буна Сар. Едуард Менди даде своя принос със спасяване дузпа на Лашен, което задължи Садио Мане да отбележи последния пети наказателен удар. Този път звездата на Ливърпул не сгреши и Сенегал триумфира с историческия си първи трофей от турнира за Купата на африканските нации.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да знаете

    10 10 Отговор
    За мен Африка означава National Geographic Wild! Другото е бошлаф!

    Коментиран от #2

  • 2 Истината-винаги

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да знаете":

    Много елементарно разсъждение , ама много елементарно.
  • 3 лоша

    0 0 Отговор
    Отборът, който подкрепям, винаги печели. ;)
  • 4 Тодор Колев

    1 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем... африканците ?!