Last news in Fakti

29 Май, 2022 21:03 1 506 1

Серхио Перес успя да грабне победата в Гран При на Монако

  • серхио перес-
  • гранд при на монако-
  • red bull

Състезанието беше белязано от едночасово забавяне заради дъжд, както и от няколко прекъсвания заради инциденти, като затова и не беше довършено цялото предварително определено разстояние

Серхио Перес успя да грабне победата в Гран При на Монако - 1
Снимка: БГНЕС

Серхио Перес от тима на Red Bull успя да грабне победата в Гран При на Монако, изпреварвайки Карлос Сайнц от състава на Ferrari в инфарктен дуел. Състезанието беше белязано от едночасово забавяне заради дъжд, както и от няколко прекъсвания заради инциденти, като затова и не беше довършено цялото предварително определено разстояние.

Най-разочарован навярно е останал Шарл Льоклер, който беше на пол позишън, но след груба стратегическа грешка се забави в бокса и позволи на Перес да спечели. Льоклер остана 4-ти, а подиумът допълни Верстапен.

Началото на състезанието беше леко забавено заради дъжда, който принуди организаторите да стартирът надпреварата с кола на сигурността. След две обиколки беше вдигнат червен флаг обаче, тъй като дъждът се оказа наистина много силен.

След цял час състезателите бяха изкарани на пистата, за да започне същинското състезание. Нещата обаче започнаха с инцидент, след като Никола Латифи се удари, а Строл спука гума. Все пак, състезанието продължи без кола на сигурността.

При това положение на челните позиции размествания нямаше, а болидите на Red Bull имаха сериозни трудности в това да намерят възможност да атакуват колегите си от Ferrari.

В края на 16-я тур Перес стана първият от пилотите в челото, който прави своя стоп за нови гуми, като мексиканецът сложи интермедия смесите.

Два тура по-късно ходът на Перес бе последван и от Леклер и Верстапен, докато Сайнц остана на пистата в мокрите гуми. И двамата обаче се върнаха на трасето зад мексиканския пилот на Red Bull.

В 21-а обиколка мъките на Хамилтън в битката за място с Окон продължиха, като великобританецът така и не можеше да намери място за маневра. Тур по-късно се получи сериозно неразбирателство в редиците на Ferrari, като и двамата пилоти влязоха едновременно, което не беше никак планирано.

В 27-а обиколка Мик Шумахер се завъртя и колата му се разцепи на две, но за щастие той остана невредим. Това обаче беше повод за излизане на кола на сигурността. В крайна сметка отново се стигна до червен флаг и след 30 обиколки болидите бяха върнати в питстопа. В 32-а обиколка отново беше рестарирана надпреварата, а до смяна на позициите не се стигна.

Половин час преди края на надпреварата преднината на Перес спрямо Сайнц бе 1.2 секунди, каквато бе дистанцията и между Сайнц и Верстапен.

Две поредни рекордни обиколки на Перес обаче му позволиха да се откъсне на 2.0 пред Сайнц.

В последните 15 минути на надпреварата гумите на Перес започнаха да губят сцепление, което позволи и на Сайнц, и на Верстапен да го настигнат в спора за победата. Между обиколки 50 и 53 Сайнц успя да стопи 2.5 секунди от аванс на лидера.

Шест минути преди изтичането на времето Перес приключи своята 58-а обиколка, което означава, че в днешния ден ще бъдат раздадени пълния брой точки според скалата на ФИА.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    3 2 Отговор
    Люклер не се забави в бокса, ами му забавиха прибирането в бокса и когато си мислехме, че направи 1 стоп, направи 2 за 5-6 обиколки!