Last news in Fakti

26 Юни, 2022 13:56 7 640 15

Защо спасителите не скочиха след припадналата плувкиня?

  • анита алварес-
  • плувкиня-
  • плуване-
  • спасители-
  • съдии-
  • удавяне-
  • басейн

Отговорните лица не могат да влязат в басейна без позволение от съдиите

Защо спасителите не скочиха след припадналата плувкиня? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Припадналата Анита Алварес разбуни духовете в света на плуването. Участничката в артистичната дисциплина на световното първенство в Будапеща живее втори живот, благодарение на своята треньорка Андреа Фуентес, пише bTV.

В края своето изпълнение американката просто изгуби съзнание и започна да потъва... И докато всички чакаха реакция от спасителите, които задължително са около басейна, нейната треньорка Андреа успя да я извади извън водата. За щастие именно тази бърза реакция спаси живота на Анита, която е добре. Но пък остана един важен въпрос - Къде бяха спасителите?

Оказва се, че сочената за една от най-ненужните професии - спасител на голямо състезание по плуване, има строги правила. Отговорните лица не могат да влязат в басейна без изричното позволение от съдиите. Това пише и в доклада на отговорника за здравето на участниците на световното - Бела Маркели. Причината за строгото правило е проста. Съдията решава дали влизането в басейна на спасителите е толкова наложително, че да се рискува провеждането на цялото състезание.

Мерсели все пак разкрива, че в случая с Анита и спасителите са пренебрегнали правилото. "Щом треньорката ѝ скочи, и те скочиха. Никой не е чакал знак от съдията", каза тя. От Световната федерация по плувни спортове (FINA) вече заявиха, че ще преразгледат именно това правило за знак от реферите при ситуации, застрашаващи живота на плувците.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    22 5 Отговор
    Сигурно и те са овапцани, та затова!
  • 2 българина

    67 2 Отговор
    след толкова години писане на правила ето го реузлтата, ще те оствят да пукнеш на терена
  • 3 МалкоЛогика

    32 1 Отговор
    Трябвало им е някой зрител да скочи във водата. Това автоматично спира състезанието.
  • 4 д-р Уилям Гейтс III

    18 18 Отговор
    Няма ѝ нищо на плувкинята. Утре в 9 сутринта пред кабинета ми да мине за поредното бустерче.
  • 5 Доротея

    8 5 Отговор
    Естествено е треньорката да забележи, че една от състезателките и липсва! И друг път това се е случвало с Анита!

    Коментиран от #8, #9

  • 6 В БГ има спасители ,които

    23 5 Отговор
    многократно са рискували живота си и имат по 20 , 30 и повече спасявания в море с вълни и силни течения , но никой никога не пише нищо за тях. Само за Светльо от Ст.Загора беше направен репортаж по БТВ преди няколко години , а те са много - анонимни герои. На фона на това, спасяване в басейн е малко несериозно.
  • 7 Западни ценности..

    38 3 Отговор
    В Щатите преди години осъдиха човек,разбил вратата на съседния апартамент при пожар и спасил комшиите си от явна смърт чрез изгаряне! Тези хора и ние нямаме общи "ценности" и менталност,просто не сме един за друг!

    Коментиран от #10

  • 8 Е щом е рецидив

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Доротея":

    да си слага пояса другия път -))
  • 9 456

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "Доротея":

    Ако и друг път такова нещо се е случвало с момичето, това означава, че тя има някакъв здравословен проблем - което автоматично я вади от този тип спорт.
  • 10 Какви са онези руски "ценности"

    12 30 Отговор

    До коментар #7 от "Западни ценности..":

    дето влизаш в чужда страна, самостоятелна държава, която вече не иска и да чуе за "жизнь" и убиваш хиляди цивилни, деца, жени, разрушаваш, изнасилваш, всичко до което се докоснеш ! Да ви ...имам е....те "ценности"!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Дали да я проверили

    4 5 Отговор
    За свръхдоза допинг? Едва ли

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Курандо Мио

    1 6 Отговор
    Съдън адълт дет синдром
  • 14 Ежко Бежко

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Какви са онези руски "ценности"":

    Ега ти коментара. Ти да не си живял в епруветка до сега?
    Първо, войната в Украина няма нищо общо с евроатлантическите ценности, които нормалните хора по целия свят отричат, даже и в самата европа.
    Второ, Руската специална операция е от типа на операциите „Пустинна буря“ (Персийският залив 1990-1991 г.), „Съюзна сила“, известна и като „Благородна наковалня“ (Сърбия 1999 г.), „Шок и ужас“ (Ирак 2003 г.), „Зората на Одисей“ (Либия 2011 г.). Даже е много по-животощадяща от американските.
    Трето, всички аргументи срещу безmoзъчни като теб са безполезни, затова спирам до тук.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дали да я проверили":

    При раздишване, кръвта се обогатява с кислород и се повишава неговото парциално налягане....Мозъкът подава сигнал за вдишване когато парциалното налягане падне, а в случая такъв сигнал не постъпва и човек губи съзнание от увеличения въглероден диоксид в кръвта. Точно по тази причина се "удави" в шадраван най-добрият български плувец Юлиян Русев...хванал се на бас с приятели, че може да издържи под вода доста минути и т. н.