26 Юни, 2022 19:14 2 162 1

В Барса още тъгуват за Меси

  • лионел меси-
  • жоан лапорта-
  • христо стоичков-
  • псж-
  • испания-
  • барселона-
  • меси

Ще се завърне ли един ден Меси в Барселона?

В Барса още тъгуват за Меси - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Христо Стоичков интервюира ексклузивно президента на Барселона Жоан Лапорта и българската аудитория видя уникалния разговор между двамата в специалната рубрика на кавалера на „Златната топка“ в предаването „Код Спорт“ по RING. Ето и акцентите от срещата между две легендарни фигури в историята на „блаугранас“.

- В отбора винаги е имало големи треньори. Сега наред е проектът "Шави". Винаги съм казвал, че след Михаел Лаудруп, той е архитектът в играта на „Барселона“. Именно Шави, Пеп и Иниеста са такива архитекти. Как виждате Шави в този тежък момент за клуба? Колко важно бе неговото привличане?

- Когато започна някакво начинание, аз обичам да го довеждам до край. Най-важното е той да вдъхне доверие в отбора. Сам го каза, че той бе архитект на терена. Като треньор, той също е архитект и реално започна да реконструира Барса. Бих казал, че дори сега гради наново тима. Базата на барселонизма е да умееш да играеш красив футбол. Шави дойде да възстанови това и то в много труден момент за клуба. Той е рожба на Барса и това е факт, който трябва да адмирираме. Наясно е, разбира се, че пред него се открива голяма възможност. И Шави не желае да пропусне въпросната голяма възможност. И знае, че ще му помагаме във всеки един аспект. Ще бъдем заедно с него, докато е необходимо, защото вярваме и залагаме много на него. Факт е, че той обича Барса и е обграден от много кадърни хора. Важно е също, че го вярва безрезервно! И казва открито - ще го направим заедно! Наясно е също, че ние не сме хората, които ще прекършим този негов ентусиазъм, а напротив - ще се опитаме да направим така, че той да разгърне максимално таланта си. Аз намирам днес Шави много помъдрял. Помня го като футболист на 23-24 години, който във времето, като всички нас, помъдряваше и сега му се предоставя мечтаната възможност и като треньор да остави името си в Барса.

- Знаем, че нашият девиз е "Повече от клуб". В тази връзка в какви посоки върви Барселона извън Европа? Към Америка, Китай, Япония... Съществува ли такъв стремеж клубът да се отваря все повече и повече към света?

- Христо, промотираме клуба в целия свят, защото… имаме фенове в целия свят! Трябва да лансираме нашия облик на много места по тази планета. В Барса са идвали българи, нидерландци, французи… Идвали са африкански и южноамерикански футболисти. Така че известността на нашия клуб се е разпростряла из целия свят. Съответно тези футболисти са предали много добрия образ на Барселона също из целия свят. Ще продължим да правим клуба още по-модерен. Ще продължим да го правим и все по-универсален. Имаме почитатели по цялата планета и навсякъде Барса се възприема много добре. Искам да се възползваме от това обстоятелство. В трудни моменти, би ми било приятно, привържениците на Барса от цял свят да се включат в тази мисия и да помагат. Сега имаме подобна ситуация и е добре, ако получим помощ, за да излезем от трудните моменти. И аз съм убеден, че нашите почитатели от цял свят наистина ще реагират и ще помогнат.

- Знаете, че моето сърце тупти с това на Барселона. И сега в телевизията в Маями, където работя, аз пак преживявам всичко. Хора, които симпатизират на Барса там, все ме питат: „Какво става с любимия ни клуб?“. И в отговор най-често им казвам да се успокоят, защото тези неща не могат да се решат за един ден. В страни като САЩ, Канада, Мексико, Колумбия трябва да се действа отрано и бързо по отношение на талантите и тяхното привличане. Мисля, че Вие като президент можете да помогнете в тази насока. Например навремето за един Алфонсо Дейвис не се направи нищо. За други, които не взехме и по-късно те направиха име във футбола, също не се направи нищо. В тази посока явно сега трябва да работите, така че да включите повече хора в схемата.

- Виж, аз говоря много със спортния директор Матео Алемани. Много съм доволен от спортно-техническото ръководство – не го крия. Сега например се усеща нов импулс в нашия скаутинг департамент. Там работят хора, които дават всичко за Барса. И планирам да координираме всички процеси с една конкретна фигура, която ще обединява всичко. И трябва да намерим пътя, по който да привличаме най-добрите таланти отвсякъде, както ти казваш. Тези необработени диаманти, за които знаем, че ще имат развитие. Да ги привлечем и да заложим на тях като ги включим в нашата кауза. Да дойдат тук в „Ла Масия“ и да ги дооформим като футболисти. Трябва да се обърнем към този подход, наистина трябва.

- Мога да Ви дам един приятелски съвет, ако позволите. Защо не направим договори с някои чуждестранни клубове? Давам за пример мексиканския Чивас. Или друг мексикански тим – Америка. Или пък Пачука и Монтерей. Там разполагат наистина с необработени футболни диаманти. Или пък в Нидерландия – Аякс и ПСВ… Или защо не и в България? Манчестър Сити вече има своите 8-9 филиала по света. Ние не сме ли способни на такъв тип сътрудничество?

- Трябва да го направим. Трябва да намерим клубове, които да ни бъдат адекватни партньори и да осъществим политика и операции от този тип. Ние можем да дадем на тези клубове нашето ноу-хау, нашето познание. А от друга страна, да се възползваме от талантите им, защото знаем, че всички искат да играят в Барселона. И да – на мен определено ми харесва подобна идея за сътрудничество с такива клубове под формата на партньорство и асоциация.

- Вие преживяхте едно сериозно сътресение заради раздялата с Лео Меси. Какво Ви мина през главата тогава?

- През главата ми мина това, че институциите бяха в онзи момент над най-големия футболист в историята. Той, заедно с теб и други славни имена, са изградили величието на Барса. Лео например беляза една епоха в Барселона. Целият този период, в който той беше в клуба от 2004 до 2021 година. Тъжно, тъжно... Щеше ми се това никога да не се бе случвало, но обстоятелствата бяха против нас. Нямахме възможността като клуб да маневрираме със заплатите. Икономическото положение беше такова. Лео е най-добрият играч в света и съм наясно, че най-добрият заслужава да има най-добрия контракт в света. Но нямаше как да се случи, за жалост. Боли още по-силно и защото той винаги е показвал, че обича Барса и дава всичко за клуба. Същевременно Лео признава, че и клубът е направил всичко за него. Винаги сме давали най-доброто като институция в отношенията си към Меси. Аз също го твърдя и персонално като президент на клуба. Към него във времето винаги е имало интерес от други отбори, но той е демонстрирал уважението си към Барселона. И тази тъга от раздялата с него не ме напуска. Живея с тази болка. И признавам - мъчно ми е, че не съумяхме да направим така, че той да приключи състезателната си кариера тук.

- Но винаги има още една възможност. Това, което аз си мисля, е, че Лео Меси ще направи така, че да завърши кариерата си в Барса.

- Бих бил много щастлив. Това твоето българско „вътрешно чувство“ ли ти го казва?

- Така ми се струва, да. Мисля, че сърцето му го тегли насам. Един ден ще дойде и ще каже: „Жоан, ето ме.“ Смятате ли, че това може да се случи…

- Това единствено Лео може да го каже. Само той знае. Ако това стане, в прекрасната история на Барса ще се случи още един чудесен епизод. И това би било невероятно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо ви Курти от село Пиперково

    1 0 Отговор
    Колко трогателен,ще се разплача..