Last news in Fakti

18 Юни, 2013 13:00 4 688 1

Олег Велинов: Бъдещетo на снукъра в България е светло

  • олег велинов-
  • снукър-
  • хигинс-
  • мърфи-
  • георгиева-
  • министерството на спорта-
  • българия

Основното нещо което трябва да се направи e една истинска професионална снукър академия, която да служи на всички, които искат да тренират снукър

Олег Велинов: Бъдещетo на снукъра в България е светло - 1
Снимка: Факти.бг

Олег Велинов е президент на Българската федерация по снукър, която е учредена преди 6 години. За кратко време той направи чудеса с този спорт у нас, като популярността се вдигна, а сега имаме честта да видим снукър елита в пълния му блясък в София.

Благодарение на този млад и амбициозен човек, България се появи на картата на световния снукър, а в момента цял свят говори за турнира, който се провежда в нашата столица.

Г-н Велинов даде интервю  специално за Факти.бг, в което говори за клубовете, целите и бъдещите планове за развитието на снукъра в България.

Г-н Велинов, какво трябва да се направи, за да се подобрят условията за развитието на снукъра в България?

Основното нещо което трябва да се направи e една истинска професионална снукър академия, която да служи на всички, които искат да тренират снукър. За тази цел е необходимо добро целево финансиране, за да може да се наеме добра материална база, висококачествени снукър маси и да се организират постоянни семинари с международни треньори, състезатели и съдии.

Смятате ли, че има нужда от подобряване на материалната база и изграждане на нови клубове по снукър?

Със сигурност има какво да се подобрява откъм материална база на клубовете. Най- малкото да е по-честа смяната на сукната и добрата поддръжка при експлоатацията на масите.  Относно клубовете - колкото повече клубове, толкова по- добре. Най- важното е да бъдат оборудвани с качествени маси, осветление и консумативи. Ако не са оборудвани добре, то те няма как да са полезни за развитието на спорта, тъй като играта върху некачествени и неподдържани маси с лошо осветление няма нищо общо с реалността.

Вярвате ли че един ден може да стигнем до българин сред топиграчите в света?

Да, със сигурност. Ако не го вярвах щях да спра да се занимавам със снукър. Това е моята голяма цел и мисия.

В България като цяло има сериозен проблем с масовия спорт. Има ли интерес към снукъра у нас? Как върви работата с подрастващите, със следващото поколение играчи?

За радост се наблюдава прилив на млади момчета и момичета, които харесват снукъра и искат да го тренират. Имаме обещаващо младо поколение, макар и не толкова многолюдно все още. Развиваме се във възходяща градация към този момент, така че нещата са добре. Дано още много време да вървим нагоре а да не оставаме на едно място.

Голяма част от федерациите вече имаха среща с новия министър на спорта Мариана Георгиева. Вие срещахте ли се с нея? Ако да, кои са най-належащите проблеми, които дискутирахте?

Ние все още не сме имали среща с г-жа Георгиева. Имах удоволствието да се запозная с нея на баскетболния мач „Левски – Лукойл”, но нищо повече. С г-н Йордан Йовчев поддържаме връзка, като за моя голяма радост той уважи "Виктория България Оупън" и връчи купата на Джон Хигинс.
Планираме среща с г-жа Георгиева, като основното за което бихме разговаряли е именно въпроса с направата на национална снукър академия и дали може държавата да ни помогне по някакъв начин било материален или с предоставяне на спортно съоръжение, в което да я реализираме.

А какви са отношенията между Българската федерация по снукър и държавата? Получавате ли нужната подкрепа и финансиране?

До сега отношенията ни с министерството са отлични. Мога да кажа, че за моя радост хората там виждат, че правим хубави неща и се развиваме добре. Оценяват и огромната реклама за България, която носи спорта и са ни помагали спрямо възможностите си. За съжаление, снукърът не е олимпийски спорт и това е голяма пречка за да можем да получим добро финансиране, с което да направим снукърът един от топ спортовете в България. Важен факт обаче е че без министерството на спорта нямаше как да бъдем домакини на нито един от големите форуми, на които бяхме.- 2 европейски първенства, 1- световно първенство, 2- турнира от сериите PTC. ЗАД Виктория е другата основна причина това да се случи, както и смея да кажа добрият ни мениджмънт и реклама.

Кои са най-големите предизвикателства пред снукъра у нас?

Да изградим състезател готов да влезе при професионалистите в снукъра.  Да направим балканска снукър академия, в която да се развива само и единствено спорта. Все пак в източна Европа въпреки младите ни традиции в спорта, нашата школа е най- силна. По добри сме от Румънци, Сърби, Гърци и Македонци.

А Вие кога се захванахте да се занимавате активно с този спорт?

Аз започнах със снукъра след като се върнах от студентска бригада от САЩ, някъде 2006 година. Направих първият профилиран снукър клуб в Студентски град, след което по стечение на обстоятелствата доведохме в България световния шампион за 2005 г. Шон Мърфи и именно той бе вдъхновението ми, за да повярвам, че всичко това което се случва в момента може да се случи.

Само преди броени дни приключи турнирът от сериите „РТС” Виктория България Оупън, който се проведе в столичната зала „Универсиада”. Доволен ли сте от организацията и резултатите, както и посещаемостта от страна на зрителите?

Доволен съм от турнира, защото бе много силен. Голяма част от топсъстезателите играха до края. Рони О'съливан бе фантастичен и зарадва публиката. Залата бе пълна за финалите, дори и като за неделен ден - с над 1300 души. Относно организацията, няма как да не призная, че бе по- добра от миналата година, но определено има още много какво да се желае. Някои от проблемите са чисто от грешни решения, а други за съжаление са свързани с повече финанси.
Като цяло съм доволен, въпреки че аз никога няма как да бъда напълно щастлив, тъй като винаги се стремя към по- добро.

Световният шампион от 2005 година Шон Мърфи бе сред големите имена на тазгодишното издание на турнира в София и след краят му, той не пропусна да изрази впечатленията си.  Мърфи сподели, че българските състезатели трябва да излязат в чужбина, където да се опитат да тренират наравно с някои от топиграчите и че това е единственият начин да вдигнат нивото си и да направят своя пробив в професионалния снукър. Вие как смятате?

Аз няма как да споря с Шон. Има право, но със сигурност това не е единственото. Това е вариант, чрез който можем да направим един играч, а моята идея е България лека полека да се превърне в добра школа за снукър и тук да изграждаме играчи. За да се стигне до там, разбира се, трябва да се мине през множество семинари и обмен на опит сред играчи и треньори. Както в България, така и във Великобритания.

Според Вас, изненада ли бе отпадането на Ракетата и спечелването на трофея от Джон Хигинс?

Няма как да е изненада когато Рони пада от Джон Хигинс. Щеше да е изненадващо, ако беше загубил от Марк Дейвис или Майкъл Лелсли например. Със сигурност Рони липсваше на публиката за финала, но това е спорта. Джон Хигинс заслужи победата си с тази страхотна игра, която демонстрира.

Ако можехте да определяте, за Вас кой е най-добрият състезател в света? А Вашият любим играч?

Най-добрите състезатели в света са Рони О'съливан и Джон Хигинс. Просто те са пример за гиганти. Нещо като Федерер и Надал и Джокович в тениса.
Моят любимец се сменя непрекъснато. Аз винаги съм за този, на който дават по- малко шансове. Разбира се като всеки фен на спорта Рони, Хендри и Дайвис са ми едни от личните фаворити.

Преди турнира в столицата, на срещата с Джейсън Фъргюсън заявихте, че Българската федерация по снукър ще се опита да организира по едно голямо първенство всяка година и че основен приоритет за родната централа е да се създаде добър български играч. Какво ни предстои оттук нататък? Кога ще бъде проведен следващия голям турнир у нас?

Следващия по-голям турнир по снукър се надявам да бъде следващата година. Всичко е въпрос на финансиране и спонсори. Организирането на подобен турнир е изключително скъпо удоволствие, особено за малка държава като България. Само наградния фонд тази година беше 125 000 евро. А тенденцията е всяка година да се увеличава. Общо взето ако искаме да направим дори малък турнир е необходим половин милион лева. За нещо по сериозно сумата става космическа. Но пък аз не спирам да мечтая и да преследвам целите си, така че се надявам нещата да вървят нагоре и в един момент да бъдем домакини на голям ранкинг турнир. За целта обаче първо трябва да се случат първите две стъпки - добра снукър школа в България и световно известен български състезател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    0 0 Отговор
    още един мераклия за парче от баницата / пардон , от данъците ни
    ..........

    чрез Снукър - към светло бъдеще