Last news in Fakti

15 Септември, 2022 11:32 1 815 0

Сензационно: Полша детронира шампиона!

  • полша-
  • словения-
  • евробаскет-
  • баскетбол

Така "Дружина Полска" достигна полуфинал на Евробаскет за първи път от 51 години

Сензационно: Полша детронира шампиона! - 1
Снимка:

Полша поднесе голямата изненада на Европейското първенство по баскетбол, побеждавайки шампиона Словения с 90:87 на 1/4-финалите на първенството в Берлин. Така "Дружина Полска" достигна полуфинал на Евробаскет за първи път от 51 години. По пътя към финала отборът ще се изправи срещу Франция, който победи Италия с 93:85 след продължения.

Словенците, водени от най-добрия европейски баскетболист и един от най-добрите в света - Лука Дончич, бяха смятани за фаворити за титлата след отпадането на Сърбия и Гърция. Видимо много уморен и с болки по цялото тяло от тежкото първенство до момента, той обаче бе далеч от най-добрите си дни и реализира скромните за него 14 точки. Освен това показа много нерви, изгуби страшно много енергия в излишни разправии, а три минути преди края, когато Словения се бореше за обрат, Дончич по наивен начин направи петото си нарушение, което го извади от мача.

На полувремето Полша се оттегли с аванс от 19 точки при 58:39, но Дончич и компания изиграха невероятна трета част и скъсиха разликата на само една точка преди старта на последната част. В нея Словения поведе с четири точки, но в крайна сметка Полша спечели мача, а излизането на Дончич в последните три минути сложи точка на спора.
След загубата Дончич не скри разочарованието си, но намери сили да поздрави съперника.

„Поздравления за Полша, защото те играха страхотно. Ние не влязохме в мача с необходимата енергия, а аз просто играх ужасно. Подведох отбора и цялата страна и тази загуба е заради мен. Не бях на 100% и в третата четвърт ми сложиха инжекция в гърба, но това не е оправдание”, заяви Дончич.

Героят за победителите - Матеуш Понитка пък стана едва 4-ият в историята с трипъл-дабъл на еврофинали, след като приключи с 26 точки, 16 борби и 10 асистенции. Преди него това направиха Стоян Вранкович през 1993 в мача Хърватия – Гърция, когато завърши с 12 точки, 13 борби и 10 чадъра, Тони Кукоч през 1995-а пак за Хърватия, но срещу Финландия – 15 точки, 12 борби и 11 асистетци и румънецът Андрей Мандаке в мача Румъния – Черна гора през 2017-а – 14 точки, 10 борби и 12 асистенции.

„Останах изненанадан колко добре играхме през първото полувреме, когато поведохме с над 20 точки срещу този силен съперник. Знаехме, че те ще отговорят и допуснахме обрат, но останахме смели и съм невероятно горд със съотборниците си”, каза Понитка.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА