Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 18:03 1 679 5

Кои са най-великите спортни филми в историята, според Esquire

  • кино-
  • роки

Авторитетното издание избра своите топ 30

Кои са най-великите спортни филми в историята, според Esquire - 1
Снимка: Shutterstock

Спортните филми са сред най-обичаните изобщо в света на киното, защото винаги са изпълнени с много драма и емоции, като често залагат на истински неразказани истории за някои от любимите ни атлети. По тази причина има безброй екранизации, но не всички се радват на достатъчно широк интерес. Esquire обаче решава да предложи своята класация за топ 30 на най-добрите спортни филми в историята. Ние ще ви представим само финалните 10 от тях.

  1. „Най-добрият изстрел“ - Джийн Хекман влиза в ролята на баскетболния треньора Норман Дейл, който превръща един гимназиален тим от малко градче в шампион. Денис Хопър получава номинация за поддържаща мъжка роля, а Джери Голдсмит е номиниран за оригиналната музика.
  2. „Роки“ - Оригиналният филм за Роки Балбоа неслучайно се превръща в големия пробив на Силвестър Сталоун. „Роки“ бързо се превръща в култов хит, който служи за пример и до ден днешен, като в киното, така и в боксовите среди.
  3. „Карате кид“ - Едно цяло поколение от деца през 80-те и 90-те расте с мечтата да овладее изкуството на каратето точно благодарение на този филм.
  4. „Тяхна собствена лига“ - Борбата за равноправие между мъжете и жените в спорта не датира от вчера или днес. Подобни филми обаче играят огромна роля в това момичетата да не падат жертви на стереотипите, а да преследват своите мечти.
  5. „Руди“ - Преди да получат ключови роли във „Властелина на пръстените“ и поредиците на Marvel Шон Остин и Джон Фаврьо градят имиджа си на едни от големите таланти в Холивуд с един от малкото наистина стойностни филми за американския футбол.
  6. „Огнените колесници“ - Тук виждаме един съвършено различен аспект на враждата между християните и юдеите, тъй като двете религии се сблъскват на лекоатлетическата писта. Легенди от ранга на Иън Холм, Бен Крос и Иън Чарлсън са сред причините тоз филм да е толкова високо ценен, въпреки необичайния си сюжет.
  7. „Мечти за забивки“ - Баскетболът от десетилетия дава спасение на децата от малцинствата в САЩ, но малко истории са толкова драматични, колкото на Уилям Гейтс и Артър Агий.
  8. „Бий бавно барабана“ - Малко известен факт е, че Робърт Де Ниро прави опит, за да пробие в голямото кино с роли в спортни екранизации, но ето една от тях. Лентата може и да не е сред най-популярните у нас с оглед факта, че датира от 1973 г., но, ако си падате по бейзбола, значи със сигурност сте го гледали.
  9. „Отбор за милиони“ - Ето още един филм за една от любимите игри на американците - бейзбола. Легендарният Уолтър Матю прави една от най-силните си роли, като пропаднал треньор на деца в неравностойно положение.
  10. „Ледени замъци“ - Фигурното пързаляне често се подценява като спорт, но всъщност той е далеч по-изтощаващ от останалите естетически дисциплини, като художествената гимнастика, например. Любителите на този спорт на места изучават тази лента, защото в нея се демонстрира важността на това спортистите да се борят със сърцето и душата си за своите успехи.

А кой е вашият любим филм на спортна тематика?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миииии

    1 0 Отговор
    "Любимец 13"е най-правдивият български спортен филм!
    От тогава до сега нищо не се е променило!
    "Аз съм Генерал, президент...Божигол!"
    /В. Б. /
  • 2 Пучо Капучо

    1 2 Отговор
    Да си гледат работата. Не виждам "Бягство към победата".
  • 3 РЕАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Какво прави Роки в тази класация. Това в развлекателен филм, далеч от истинския спорт. Анкетата между професионалните боксьори постави на първо място " Разяреният бик" с Роберт де Ниро . Има още един добър по истински случай и награден с Оскари : The Fighter.
  • 4 Определено

    0 0 Отговор
    най-добрият е "Огнени колесници" с ипозантния и великолепен саундтрак на Вангелис.
  • 5 Жулиен

    0 0 Отговор
    Най-добрия спортен филм на всички времена е "Двама мъже и половина" (нали и сериалите са филми) . В него чичо Чарли
    ги пореше като Митьо Пищова.