Last news in Fakti

16 Октомври, 2022 20:43 2 355 1

Ливърпул нанесе първо поражение на Манчестър Сити

  • ливърпул-
  • манчестър сити-
  • висша лига-
  • футбол-
  • мохамед салах

Единственият гол в срещата беше реализиран от звездата на мърсисайдци Мохамед Салах, който разпечата вратата на „гражданите“ в 76-ата минута

Ливърпул нанесе първо поражение на Манчестър Сити - 1
Снимка: БГНЕС

Ливърпул се завърна към победите във Висшата лига на Англия по прекрасен начин, след като „червените“ нанесоха първо поражение през сезон 2022/2023 на актуалния шампион на страната – Манчестър Сити с 1:0. Единственият гол в срещата беше реализиран от звездата на мърсисайдци Мохамед Салах, който разпечата вратата на „гражданите“ в 76-ата минута, а малко преди това именно той пропусна от сходна позиция да се разпише отново.

Генерално, Ливърпул изигра изключително солиден мач срещу добре представящия се Ман Сити, като двата отбора за пореден път демонстрираха, че чисто класово са на достатъчно голямо разстояние пред останалите отбори в лигата.

Ливърпул нанесе първо поражение на Манчестър Сити
Снимка: БГНЕС

В края на мача мениджърът на домакините Юрген Клоп дори беше изгонен заради яростно спорене се рефера Антъни Тейлър, което нажежи допълнително страстите на „Анфийлд“.

Победата запрати Ливърпул на осмото място във временното класиране с 13 точки от 9 мача, докато Манчестър Сити остана втори с 23 пункта, на четири зад лидера Арсенал (27).

"Червените" започнаха много агресивно дербито на "Анфийлд", като пресираха във всички линии яростно "гражданите". Те, от своя страна, се опитваха да "успокоят" темпото, като за целта искаха да контролират топката, но в началните минути тя често беше ритана силно напред от футболистите на Гуардиола.

Ливърпул нанесе първо поражение на Манчестър Сити
Снимка: БГНЕС

Постепенно контролът на топката у хората на каталунския мениджър се подобри и те започнаха да разиграват с къси подавания в тяхната половина, като за целта искаха да укротят устрема от домакините. В десетата Жоао Наксело центрира отдясно за Гюндоган, но топката беше дълга за капитана на Сити в този мач. Четвърт час след началото на срещата Сити разигра добре, а Ерлинг Халанд шутира, но Джо Гомес блокира изстрела на норвежеца. Топката отиде в Илкай Гюндоган, който шутира от дистанция, но Алисон се намеси с лекота.

В 21-ата минута топката беше изчистена в краката на Харви Елиът. Той изчака и центрира за Диого Жота, който се извиси над всички и стреля с глава, но Едерсон направи спасяване. Три след това мърсисайдци направиха чудесно разиграване, като Фабиньо изведе вдясно по земя Диого Жота, който продължи надясно за Милнър. Опитният футболист центрира остро, а Едерсон пресече топката и я боксира към Робъртсън, чийто удар с левия крак профуча над напречната греда на Сити.

Ливърпул нанесе първо поражение на Манчестър Сити
Снимка: БГНЕС

Ливърпул продължи да притиска своя съперник в отделните зони по терена, но в 33-ата Халанд отправи първия си точен удар в срещата, опитвайки да накаже Алисон, който обаче отрази опита на голмайстора на шампиона. Постепенно "гражданите" започнаха да натискат по-масирано своя съперник, но след 35 минути игра отбраната на Ливърпул действаше безупречно на фона на представянето ѝ от началото на сезон 22/23.

Пет минути преди края Де Бройне достави изключително центриране към Халанд. Той застана зад Джо Гомес, но Алисон реагира с крака и се придвижи към дясната греда, за да направи спасяване след удара на №9 на Сити с глава.

Ливърпул нанесе първо поражение на Манчестър Сити
Снимка: БГНЕС

В 50-ата минута домакините създадоха изключително положение за гол, но не успяха. Роберто Фирмино изведе магнетично Мо Салах напред към вратата на Сити. Той напредна и стреля, Едерсон докосна съвсем леко топката с ръка и я прати встрани, след което реферите не видяха това действие на бразилския страж и играта продължи с аут за "гражданите". При ответната атака Сити вкара гол. Халанд беше изведен в наказателното поле на Ливърпул, а Алисон сложи двете си ръце върху топката, след което тя продължи от обятията на бразилеца. Тя отиде към Фодън, който стреля към опразнената врата, а след рикошет в крака на Джо Гомес влетя в ливърпулската врата. Все пак реферът - Тейлър, беше изпратен на мониторите на VAR да прегледа ситуацията, когато стана ясно, че Халанд дърпа Фабиньо за фланелката и голът беше отменен.

Ливърпул създаде скоростна контраатака, а Салах даде страхотен пас към Жота. Португалецът беше сам пред вратата на Едерсон и стреля с глава, но отново неточно. В 64-ата Халанд се озова на стрелкова позиция и шутира с левия крак, но Алисон с една ръка спря удара на нападателя.

В 69-ата минута скоростното темпо продължи и Ливърпул отново създаде страхотна атака. Фирмино изведе вдясно Салах, който с едно движение прати Рубен Диаш в другата посока. Последва удар от египтянина, но топката отиде аут. С 76-ата минута Алисон улови балонна топка, която я изрита напред към Мохамед Салах. Звездата на Ливърпул "загърби" Жоао Кансело и се понесе към вратата на гостите, след което с левия крак порази Едерсон за 1:0.

Това даде още по-голям и позитивен импулс у футболистите на Юрген Клоп, а влезлият като резерва Дарвин Нунес можеше да удвои секудни след първия гол, но стреля встрани. Десет преди края пък Гюндоган опита да намери Халанд сам срещу вратата на Алисон, но Върджил ван Дайк изчисти топката в ъглов удар момент преди норвежецът да я прати в домакинската врата.

Ливърпул нанесе първо поражение на Манчестър Сити
Снимка: БГНЕС

В 84-ата удар на Гюндоган беше спасен от Алисон, а натискът на шампиона ставаше все по-настоятелен, за да се предовтрати първата загуба през сезона. В 86-ата минута Юрген Клоп беше изгонен поради спорене с рефера Тейлър, след като реферът не отсъди чист фал срещу Мохамед Салах.

Три преди края Ливърпул направи ситуацията трима на един, а Дарвин Нунес не пожелае да подаде вляво към съвсем свободния Мохамед Салах и реши да стреля през Бернардо, който направи шпагат да спре удара на уругваеца. В третата минута от добавеното време Нунес продължи отляво с топка в крака и нахлу в наказателното поле на Сити. Той видя Трент Александър-Арнолд, който опита с шпагат да реши мача, но шутира неточно.

Дълбоко в добавеното време Диого Жота от Ливърпул се хвана за бедрото при безодина ситуация и португалецът трябваше да бъде изведен от терена с носилка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поназнайващ

    1 0 Отговор
    Мача беше впечатляващ. То при тези 2 отбора скука няма - да се учат другите!