Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 13:30 1 325 0

УЕФА отваря вратите на българските клубове за групите на Шампионска лига и останалите си турнири

  • уефа-
  • футбол-
  • шампионска лига-
  • лига европа-
  • лига на конференциите

Пред медии от Централна и Източна Европа водещи фигури на УЕФА презентираха работата на различните си отдели, а също така направиха спортен и финансов отчет за последните 20 години на различните си турнири.

УЕФА отваря вратите на българските клубове за групите на Шампионска лига и останалите си турнири - 1

УЕФА увеличава шансовете за влизане в групите на Шампионска лига и останалите си турнири за страни като България.

Пред медии от Централна и Източна Европа водещи фигури на УЕФА презентираха работата на различните си отдели, а също така направиха спортен и финансов отчет за последните 20 години на различните си турнири.

Най-важната презентация бе тази на Джорджо Маркети и Тобиас Хедтщюк за новия формат на европейските клубни турнири от лятото на 2024 година, когато ще завърши текущият тригодишен цикъл. Добрата новина за родния футбол е, че шампионът за 2024 година ще получи шанс за класиране в групите на Шампионската лига, но също така и възможност да трупа точки и съответно да има по-големи приходи. Тов важи също така и за останалите два турнира - Лига Европа и Лига на конференциите.

Какви са най-важните промени? В групите на трите турнира вече ще участват по 36 тима, а не както в момента по 32. Тоест общият брой за трите съревнования нараства от 96 на 108, като тук важният момент е, че общият брой на тимовете, които ще участват в тях от квалификациите се запазва с настоящия.

Разчетите на УЕФА показват, че шампионите на страни като България, Румъния, Полша, Словакия или Унгария ще имат по-голям шанс да стигнат групите на Шампионска лига. Същото важи, разбира се, и за останалите турнири. Генералната промяна на УЕФА ще е в същинската фаза на турнирите. Всъщност в нея групите няма да са в сегашния си вариант, а ще се използва така наречената швейцарска система с 36 тима, които ще бъдат разделени в 4 урни според коефициентите си в ШЛ и ЛЕ, и в 6 урни в ЛК. Всеки отбор в Шампионска лига ще играе по 8 срещи, а не както досега по 6. Той ще се изправя срещу 2 съперника от всяка урна в по 1 мач.

Идеята на ФИФА е да няма неравностойни сблъсъци, както често се случва сега. Например - ако бъдещият български шампион стигне тази фаза през 2024 година, той няма да играе по два пъти с грандове като Реал Мадрид, Барселона, Челси, Ливърпул или ПСЖ, а ще ги среща по веднъж. В същото време той ще се изправя срещу отбори от неговото ниво или на малко по-високо пак в по един мач, което увеличава шансът му за точки и приходи.

Същият принцип ще се прилага в ЛЕ, докато в ЛК има известна разлика, където урните ще са шест и всеки участник ще се изправя срещу един отбор от всяка урна, като ще има 3 домакинства и 3 гостувания. Безспорно новата система води до ребалансиране на турнирите и дава по-големи шансове на родните тимове, но все пак остава валидни най-важните условия да са силни и да имат отлични коефициенти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА