Last news in Fakti

21 Декември, 2022 11:02 2 293 2

Невероятен български успех в тениса

  • иван иванов-
  • тенис-
  • тенис на корт-
  • турнир-
  • спорт

Иван Иванов триумфира с титлата при юношите до 14 г. на турнира "Ориндж Боул" в щата Флорида, САЩ

Невероятен български успех в тениса - 1

Невероятен успех за Иван Иванов! Българинът постигна седма поредна победа и триумфира с титлата при юношите до 14 г. на турнира "Ориндж Боул" в щата Флорида, САЩ. Надпреварата се води неофициално световно първенство по тенис за таланти от 12 до 18 години.

Във финалната среща Иванов не остави никакви съмнения в превъзходството си и победи с 6:1, 6:3 Джак Кенеди от САЩ.

Така Иванов спечели титлата със седем победи и само един загубен сет. В шест от мачовете си той загуби общо само 15 гейма!

В първите си четири мача Иван загуби само десет гейма. На четвъртфиналите Иванов спаси осем мачбола, а на полуфиналите даде само един гейм на противника си.

В момента Иванов е №2 в ранглистата при юношите до 14 г. на Тенис Европа. В края на месец октомври Иван завърши на пето място на Мастърс турнира на най-добрите тенисисти в Европа до 14 годишна възраст. През тази година Иванов спечели титлите на два турнира от Тенис Европа в България. Той триумфира на силния турнир от първа категория до 14 г. в Бургас и на турнира от трета категория до 16 г. на тенис център Санта Марина. Българинът спечели и трето място в първото издание в историята на турнира за юноши до 14 г. на Уимбълдън. В началото на годината Иван игра финал на турнира от Супер категория в Химки (Русия). Иванов беше част от националния отбор за юноши на България до 14 г., който спечели седмо място на световното отборно първенство и трето място на европейското отборно първенство.

Това е пореден голям успех за тениса в България през тази година. Преди 10 дни Илиян Радулов и Адрияно Дженев спечелиха титлата на двойки при юношите до 18 г. на „Ориндж Боул".

Националите за Купа „Дейвис" постигнаха две страхотни победи срещу Парагвай и Южна Африка и се класираха за исторически плейоф срещу Нова Зеландия за влизане Световна група I. Освен това България има трима тенисисти в топ 200 на световната ранглиста за мъже. Жените също изпълниха своята цел като запазиха мястото си в групата за „Били Джийн Кинг къп". Виктория Томова пък завършва годината в топ 100 на световната ранглиста за жени.

Девойките до 18 г. постигнаха уникален успех със спечелването на Европейската отборна титла.

Юношите до 14 г. се класираха на седмо място на световното първенство и трети на европейското. Трябва да отбележим и много доброто представяне на почти всичките ни детско-юношески отбори на Европейските първенства. Девойките до 16 г. са шести в Европа. Илиян Радулов при юношите до 18 г. и Йоана Константинова до 16 г. стигнаха до четвъртфиналите на Европейските лични първенства.
Денислава Глушкова спечели титлата на турнира за жени в Санта Марина с награден фонд от 25 хиляди долара. Тази година видяхме и страхотно представяне на младите ни тенисисти на София оупън.

5 българчета ще започнат 2003 г. в топ 100 на световните ранглисти при юношите и девойките до 18 г. Илиян Радулов ще започне в топ 10, а Адрияно Дженев в топ 30 на света. При девойките до 18 г. България има три 15 годишни девойки в топ 100 на света. Това са 15-Йоана Константинова, Росица Денчева и Елизара Янева.

През тази година в България имаше и рекорден календар. Бяха проведени 22 турнира за юноши и девойки (15 от Тенис Европа и 7 от ITF). В рамките на три седмици в Санта Марина се проведоха шест турнира (три за мъже и три за жени) от веригата ITF World Tennis Tour носещи точки за ранглистите на ATP и WTA с рекорден награден фонд от 120 хиляди долара.

В България се проведоха още два турнира от веригата с награден фонд от по 15 хиляди долара. През месец юли ТК „Диана" в София прие турнир от ITF Men′s World Tennis Tour, а през месец септември ТК „Супер Спорт", гр Варна беше домакин на турнир от ITF Women′s World Tennis Tour.

През тази година България организира и 10 турнира от веригата UTR Pro Tennis Tour с награден фонд от по 20 хиляди долара (общо 200 хиляди долара).

Така наградните фондове на турнирите за мъже и жени през годината в България е 370 хиляди долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    3 0 Отговор
    Браво на момчето !
    Дано да надгражда своя талант и да побеждава така и при мъжете, когато порасне !
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Дано продължи до Номер 1 и при мъжете!