Last news in Fakti

30 Декември, 2022 09:00 5 434 9

Стана ясно каква заплата е получавал Пеле в сравнение с днешните футболисти

  • пеле-
  • футбол-
  • заплата-
  • сантос-
  • ню йорк космос

В пика на кариерата му заплатата му е достигала до 19 хил. долара, обърнато в днешни суми

Стана ясно каква заплата е получавал Пеле в сравнение с днешните футболисти - 1

Кралят на футбола Пеле, който почина вчера на 82-годишна възраст, остави след себе си изключително богата кариера. Той е единственият трикратен световен шампион в историята и има над 1000 отбелязани гола. Това означава ли, че той е успял да забогатее от футбола? Не точно. Причината е, че по времето, когато Пеле бе на върха на кариерата си, футболистите получаваха доста по-малки възнаграждения в сравнение с парите, които футболните звезди получават днес.

Пеле е играл професионално само за два клуба в кариерата си. Това са Сантос от 1956 до 1974 година и Ню Йорк Космос от 1975 до 1977 година. От вестниците по онова време научаваме колко е получавал Пеле през 1961 година. Тогава годишната му заплата е била 2 милиона бразилски реала, което според специалисти отговаря на 70 хиляди реала днес или приблизително 13 хил. долара. В пика на кариерата му заплатата му е достигала до 19 хил. долара, обърнато в днешни суми.

Най-сериозни пари Пеле заработва при престоя си в Ню Йорк Космос. Там той се договаря за заплата в размер на 2,5 милиона долара, което отговаря на 10,9 милиона долара днес.

Според анализ на списание "Форбс", ако Пеле играеше днес, щеше да получава заплата в размер на 223 милиона долара на година. Клаузата му за откупуване пък би била 300 милиона долара. Това означава, че той би бил най-скъпоплатеният играч в модерния футбол.

За сравнение, най-скъпоплатеният в момента футболист Килиан Мбапе получава 128 милиона долара на сезон, следван от Лионел Меси със 120 милиона, Кристиано Роналдо със 100 милиона, Неймар с 87 милиона, Мохамед Салах с 53 милиона и Ерлинг Холанд с 39 милиона долара на година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джукаран

    21 1 Отговор
    ВЕЛИК.....

    Коментиран от #2

  • 2 Гаринча

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джукаран":

    Не просто велик, а най-великия.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 От Варна

    27 2 Отговор
    Най-голямото недоразумение днес е да се смята, че артист, спортист и певец правят нещо изключително, за да им се заплаща с толкова много пари. И отгоре на всичко, това в повечето случаи са хора без особени постижения в образованието и общата култура! Но като ги издигат в култ като необикновени и недостижими, естествено, че самите те ще си повярват и ще искат възможно повече и повече пари да изявите си. Например, какво допринесоха Мадона, Риана, Меси, Марадона, Стоичков и още много любимци , за развитието на цивилизацията. Просто обществото има нужда от идоли, за да си мечтае да бъде ката тях. Измислени герои, позлатени от глупостта на мнозинството!

    Коментиран от #5

  • 5 Джукаран

    1 12 Отговор

    До коментар #4 от "От Варна":

    Най-измисления герой си ти.
  • 6 Федята

    7 3 Отговор
    Интересно сравнение...Но е некоректно... Освен това,трудно може да бъде определен като краля на футбола...Нима Гаринча,Елзебио,Кройф,Платени, Марадона,Лео меси или Роналдо са по слаби играчи?
    Напротив,точно обратното....Този е малко прехвален....
  • 7 Красс

    12 0 Отговор
    Човекът от Варна си е много прав!Аз само ще допълня че тези абсолютно незаслужени огромни суми са много яко пране на пари!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дедо

    0 0 Отговор
    Най велик е Стоицков,тоя титан на мисълта!