Last news in Fakti

5 Януари, 2023 08:30 1 966 0

Стана ясен първият стадион в света, който ще носи името на Пеле

  • кабо верде-
  • фифа-
  • джани инфантино-
  • футбол-
  • стадион-
  • пеле

Премиерът на африканската страна каза, че ще кръстят националния си стадион на името на легендарния бразилски футболист, който почина на 82 години на 29 декември

Стана ясен първият стадион в света, който ще носи името на Пеле - 1

Кабо Верде стана първата страна, кръстила стадион на името на Пеле, откакто президентът на ФИФА Джани Инфантино призова всяка нация да го направи. Премиерът на африканската страна каза, че ще кръстят националния си стадион на името на легендарния бразилски футболист, който почина на 82 години на 29 декември.

Кабо Верде, която се състои от група острови на запад от африкански континент в Атлантическия океан, говори на португалски език, както и в Бразилия. Премиерът Жозе Улисеш Корейя и Силва каза, че Бразилия и Кабо Верде имат история и култура, които "вървят ръка за ръка, като се има предвид, че те са две братски страни, свързани чрез език и много сходна идентичност".

"Пеле беше и винаги ще бъде пример в Бразилия, в нашия португалоговорящ свят и в останалия свят, като идол, който свързва няколко поколения", добави премиерът, цитиран от ДПА. "Като почит и признание към тази фигура, изявявам намерението на правителството да преименува нашия национален стадион като "Стадион Пеле" в инициатива, към която, вярвам, че и други страни по света ще се присъединят към нас."

Официалният уебсайт на правителството на Кабо Верде съобщи, че изпълнителната власт вече е уведомила ФИФА за намерението си да промени името на стадиона. Инфантино каза пред репортери в Бразилия в понеделник: "Ще помолим всяка страна по света да кръсти един от своите футболни стадиони с името на Пеле".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА