Last news in Fakti

18 Януари, 2023 17:03 2 825 7

Това ли е краят за легендата - Рафаел Надал?

  • рафаел надал

Испанецът не започва новия сезон, според очакванията

Това ли е краят за легендата - Рафаел Надал? - 1
Снимка: БГНЕС

Рафаел Надал без съмнение е един от най-великите тенисисти на всички времена. Някои дори биха казали, че е сред величията изобщо в спорта и отново не бихме спорили прекалено разгорещено. Но началото на сезон 2023 за „Матадора“ дава ясни сигнали, че кариерата му е към своя край.

36-годишният испанец отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Австралия от Макензи МакДоналд с 4:6, 4:6, 5:7. Това се превърна в седмата му загуба от 9 мача. Opta изчислява, че за последно той бе на губещата страна в 7 срещи в рамките на предходните му 63 двубоя на кортовете из света. Това само доказва ясния контраст в представянето му сега и до преди няколко месеца.

Освен това Надал се превърна в първия отпаднал шампион на Australian Open в толкова ранен етап от повече от 20 години насам.

Да, свикнали сме да виждаме най-добрата му страна на червени кортове, но това съвсем не означава, че твърдата настилка му е слабост. Цели 3 от шампионските му титли през 2022 г. бяха именно на твърдо.

Рано или късно обаче всеки един спортист в историята е трябвало да се сблъска с реалността. До неотдавна се смяташе, че краят на кариерата на тенисистите настъпва скоро след 30-тата им годишнина, докато Рафа Надал не спря да покорява върхове дори на преклонна атлетическа възраст. В момента той е №2 в световната ранглиста и то съвсем заслужено.

Епохата на динозаврите в тениса обаче е към своя дългоочакван край. В топ 10 в момента виждаме две момчета на по 19 години (Карлос Алкарас №1 и Холгер Руне №10), а освен „Матадора“ над 30 години е единствено Новак Джокович (35).

Преди няколко месеца Роджър Федерер официално прекрати кариерата си и няма да е изненада, ако лошата форма на Рафаел Надал продължи и самият той да го последва. Ясно е за всички, че двамата отдавна си циментираха местата в „Залата на славата“. Испанецът остава само да реши дали иска да последва примера на швейцареца и да чака контузиите да съсипят тялото му или да спре навреме с високо вдигната глава.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    2 1 Отговор
    Да, да, да!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бай тошо

    1 3 Отговор
    Отпадна защото получи контузия не защото е стар

    Коментиран от #7

  • 4 ваксинирай се бе

    2 0 Отговор
    губиш форма без вакса.
  • 5 П А Р Ц У Ц.

    0 0 Отговор
    ТОС МИР НЯМА ТИКВАТА МУ ДЪН ГО ИСПРИВАРИ ДЖОКО СЪРБИНА ЗА НАЙ ВИЛИК. ЩЕ СА СЪСИПИ ЗДРАВЕТО.
  • 6 Крум Зарков

    1 1 Отговор
    Лично аз не харесвам играта на Надал. Огромна сила на ударите и постоянно женско ПЪШКАНЕ на корта. Няма красота, няма интелект ..., има само грозна брутална сила.

    Радвам се, че Надали се маха от кортовете. Знаех, че тази тенис практикуван от Надал ще е кратковременен. Няма как това издевателство над тялото, това постоянно изискване на максимална сила да продължи дълго. Кариерата на Федерер например продължи много по-дълг, защото той не съсипваше тялото си изтисквайки МАКСИМАЛНА сила от себе си за всеки удар.
  • 7 Крум Зарков

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "бай тошо":

    "защо получи контузия"

    Запитай се, защо другите "дърти" тенесисти не получават контузии? Или защо когато другите тенисисти получат контузия не е толкова фатално. Кариерата на Надал приключи защото в играта му има единствено прекомерна сила. Когато здравето на Надали взе да си отива, тенис кариерата му приключи. Защото заедно със здравето си отидоха и силните удари и защото в играта на Надали няма интелект, няма красота ... Когато силата на Надали си отиде, той нямаше с какво да компенсира на корта. Надал беше "щангист" тежка категория на корта. Няма са се учудя, ако не доживее до 50 годишна възраст, като някои други "елитни" спортисти.