Last news in Fakti

22 Януари, 2023 09:00 1 537 8

Мартин Камбуров в ТОП 10 на голмайсторите, Роналдо е №1

  • мартин камбуров-
  • класация-
  • футбол-
  • кристиано роналдо

В подредбата са взети предвид голове, отбелязани само от началото на века, но се включват всички национални шампионати, в които са играли нападателите

 Мартин Камбуров в ТОП 10 на голмайсторите, Роналдо е №1 - 1
Снимка: БГНЕС

Мартин Камбуров се отказа преди година от футбола, но продължава да получава признание за голмайсторските си умения. Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) публикува класация на най-добрите голмайстори в национални първенства от началото на XXI век и в нея Камбуров е на престижното 10-о място с 287 гола от началото на века (и само 1 попадение през ХХ век).

На първо място е Кристиано Роналдо (498 гола), който води с 11 попадения пред Лионел Меси (487 гола). Третият Златан Ибрахимович с 392 гола, следван от Луис Суарес (364 гола) и Роберт Левандовски (357 гола).

След Камбуров са нападатели като Серхио Агуеро и Самуел Ето'о (по 282 гола), Давид Вия (280 гола), Гонсало Игуаин (279 гола) и др.

Камбуров обаче може да бъде изместен, тъй като в топ 20 има петима футболисти, които не са приключили кариерите си - костариканецът Алваро Саборио (40 години, 279 гола), салвадорецът Уилямс Рейес (46 години, 277 гола), уругваецът Единсон Кавани (35 години, 276 гола), уелсецът Райс Грифитс (42 години, 272 гола) и настоящият носител на "Златната топка" Карим Бензема (35 години, 269 гола).

В подредбата са взети предвид голове, отбелязани само от началото на века, но се включват всички национални шампионати, в които са играли нападателите. Преди 5 месеца също IFFHS постави Мартин Камбуров на 11-о място сред авторите на голове от началото на XXI век в рамките само на едно първенство, благодарение на неговите 255 гола в А група/Първа лига от началото на 2001 до края на 2021 г. (от общо 256). През този период той игра още в ОАЕ (Ал Ахли), Гърция (Астерас) и Китай (Далиен Шъдъ), като именно головете му там са допринесли за влизането му топ 10 в настоящата класация.

 Мартин Камбуров в ТОП 10 на голмайсторите, Роналдо е №1


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Левски 1914

    3 3 Отговор
    Този колко гола има за националния отбор и колко важни мача е решил? На колко световни е играл? Този неможе да стъпи на малкия пръст на Пламен Гетов.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Като

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Левски 1914":

    Като треньорите не го викаха, какви голове ще има. Той има много малко мачове за националния.

    Коментиран от #5

  • 3 Между.Издирване на убиеца

    1 0 Отговор
    България веднага да пусне за издирване с "червена бюлетина" на Интерпол и Европол на убиеца и наркотрафикант иле спасевски, защото в СърбоМакедония ,вместо да го съдят за опит за убийство, ще го наградят с орден. Не може да разчитаме на справедливост,защото глухи и слепи знаели, че се занимава с продажба на наркотици, т.е.има чадър и покровителство от властите
  • 4 Мунчо

    2 3 Отговор
    Ами аз имам над 300 гола в кварталните мачлета, редно е и мен да включат. След като не се държи сметка за силата на първенството, в което се вкарват головете..
  • 5 верно е

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Като":

    Абсолютно си прав !
  • 6 фАНТОМасс

    1 0 Отговор
    А къде в списъка е Бойко ? Толкова дузпи е бил , дори и по 2 пъти , толкова защитници бягат от пътя му , за да не му попречат , няма как да го няма ! Нали ?
  • 7 ЛегнаЛангеЛ

    0 0 Отговор
    Марто е чудесен нападател , но имаше лошия шанс да играе по времето на Бербатов / за националния / !
  • 8 Зайо Байо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Левски 1914":

    Нормално е , човек с ник Левски 1914 , да е против Марто. Все пак той е рекордьор по вкарани голове точно на сините ! Браво , Камбуре !