Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 11:02 1 933 2

Почина пилотът, донесъл първата победа на Renault във Формула 1

  • формула 1-
  • жан-пиер жабуи-
  • починал-
  • спорт-
  • рено-
  • renault

Жабуи носи първата победа на Рено във Формула 1 в Гран При на Франция през 1979 на пистата „Дижон-Преноа” и тогава се ражда митът за изцяло френския тим във Формула 1: френски автомобил, френски двигател, френски пилот и френски гуми

Почина пилотът, донесъл първата победа на Renault във Формула 1 - 1

На 80 години почина пилотът, донесъл първата победа на Renault във Формула 1 – Жан-Пиер Жабуи. Парижанинът има 2 победи във Формула 1 и 49 старта в световния шампионат между 1975 и 1981, като дебютира в Гран При на Франция през 1975.


Жабуи носи първата победа на Renault във Формула 1 в Гран При на Франция през 1979 на пистата „Дижон-ПRenaultа” и тогава се ражда митът за изцяло френския тим във Формула 1: френски автомобил, френски двигател, френски пилот и френски гуми. Този успех на Жабуи е и първата победа на автомобил с турбо двигател в историята на Формула 1, като успехът идва с RS10 – наследникът на проблематичния автомобил RS01, станал известен като „Жълтия чайник”.

Жабуи печели втората си победа година по-късно в Австрия, а освен това е записал и три първи места в квалификациите.

Почина пилотът, донесъл първата победа на Renault във Формула 1

Французинът се отказва от Формула 1 през 1981 година, когато чупи крак при катастрофа в Канада, а в Испания, където се състезава с Талбо, отпада от състезанието и това окончателно го убеждава, че трябва да си тръгне от спорта.

Освен във Формула 1 Жабуи кара за четири френски марки в „24 часа на Льо Ман”: Алпин, Renault, Матра и Пежо – между 1968 и 1993 той записва 13 участия в легендарното състезание и три пъти се качва на подиума. Състезанието в Льо Ман пред 1993 е последният му старт – заедно с Филип Алио и Мауро Балди Жабуи завършва трети с Пежо 905, като екипажът е част от тройната победа на френската марка. След това Жабуи става шеф на Пежо Спорт, където замества Жан Тод, но остава на този пост до 1995.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    0 1 Отговор
    Абе точно покрай първата победа на рИно имаше тотална доминация на Ники Лауда и Джеймс Хънт. Дъртите ги помним тези неща.

    Мир на праха му.
  • 2 ТИРбушон

    1 0 Отговор
    Към авртора.

    Във Франция тази марка се произнася рИно.....