Last news in Fakti

1 Март, 2023 23:00 5 298 7

Огромен скандал в спорта: Замесени са Русия, Беларус, Украйна, САЩ и много други страни

  • спорт-
  • русия-
  • беларус-
  • украйна-
  • сащ

Войната навлезе и в спорта

Огромен скандал в спорта: Замесени са Русия, Беларус, Украйна, САЩ и много други страни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната боксова асоциация (ИБА) съобщи, че е започнала дисциплинарни процедури срещу страните, които обявиха, че ще бойкотират предстоящите световни първенства за жени в Ню Делхи и за мъже в Ташкент заради допускането до тях на състезатели от Русия и Беларус.

През октомври ИБА, която е управлявана от руснака Умар Кремльов и спонсорирана от Газпром, разреши участието на боксьори от Русия и Беларус с флаг и химн в състезания под нейна егида. Решението на ИБА е в разрез с предписанието на Международния олимпийски комитет, взето след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година.

"В бокса няма място за никаква форма на дискриминация и ИБА вижда като своя мисия да защити тези ценности", заявяват от ИБА.

Според международната асоциация шефовете на федерациите на САЩ - Майк МакАтий, на Канада - Райън О'Шей, на Чехия - Марек Симак, на Швеция - Пер-Аксел Шьохолм и на Нова Зеландия - Стийв Хартли, са нарушили етичния кодекс на ИБА с решението си да подкрепят бойкота на световните първенства. Те са заплашени от четиригодишния наказания.

Общо 12 държави се обявиха в подкрепа на бойкота на световните първенства, като останалите сред тях са Украйна, Великобритания, Ирландия, Полша, Швейцария, Нидерландия и Норвегия.

Световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи започва на 15 март, а шампионатът за мъже в Ташкент стартира на 1 май, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 9689

    37 7 Отговор
    Що намесвате Беларус и Русия............
  • 4 Брей

    59 14 Отговор
    Една федерация да вземе справедливо решение и веднага оповестиха кой я управлява. Било решението в разрез с препоръките на комитет, управляван от американец, ама последното стриктно се премълчава. Премълчава се, че в ООН тези препоръки не могат да спечелят дори 1/3 от гласовете, защото нямат подкрепа никъде в цели три континента - Южна Америка, Азия и Африка. А това е световно първенство все пак, не е някакво европейско, ала уж за демократични ценности се борили, грубо потушавайки мнението на половината континенти.
  • 5 Зеленийо

    54 6 Отговор
    Днес гледах списание с руски модели. Гледах, гледах и като ми затупори сърцето, втресе ме, не знаех къде се намирах, побърках се. Терор ви казвам, терор! Трябва да се забрани на рускините да се събличат и да ги снимат, че много хора могат да загинат.
  • 6 Ами

    3 23 Отговор
    Хайде... Кремльов и Газпром.... да вървят на матушката си !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.