Last news in Fakti

27 Март, 2023 10:49 1 061 3

Голямата серия

  • българия-
  • футбол

"Лъвовете" 4 пъти поред в Топ 16

Голямата серия - 1
Снимка: БГНЕС

4 пъти поред в Топ 16 на Световно по футбол. Това е серия, с която може да се гордеем. Появиха се много мнения и емоции свързани с първите мачове на националния ни тим под ръководството на Младен Кръстаич.

Със сърбина за селекционер записахме 4 мача без поражение и веднага се породи голям оптимизъм сред част от следящите футбола в страната.

Фактите са следните. Във въпросната серия победихме тимовете на Гибралтар, Северна Македония и Кипър и записахме равенство с Люксембург.

За справка, в исторически план имаме 4 поредни класирания за футболно Световно между 1962 и 1974 година. Тогава Мондиалите се провеждат с формат от 16 отбора. По сегашната система на първенствата, това са 4 поредни 1/8-финала за България.

Нужно е прекалено много време, за да се изброят всички топ футболисти, които са играли за страната ни в този период, затова нека споменем голмайсторите от ключови баражи - Димитър Якимов и Георги Аспарухов.

На Световното в Чили през 1962 година се класираме след победа с 1:0 срещу Франция в ключов бараж, Якимов бележи за "лъвовете", мачът е на "Сан Сиро" в Милано.

За Мондиал 1966 в Англия се класираме по сходен начин. Победа в решителен футболен плейоф срещу Белгия. Аспарухов вкарва и двата гола за нашите за 2:1 на стадиона във Флоренция.

За Световното в Мексико 4 години по-късно и за Мондиал 1974 в Германия се класираме значително безпроблемно. В първия случай печелим група, в която втори остава тимът на Полша, трети пък са нидерландците. След това нямаме загуба в квалификационна група с Португалия, Северна Ирландия и Кипър (4 победи и 2 хикса за "лъвовете", голова разлика 13:3 и класиране за финали на четвърто поредно Световно).

При всички тези обстоятелства, едва ли е редно да се счита, че българският футбол е започнал, а и свършил с 4-ото място на Мондиала в САЩ. Безспорен връх за "лъвовете" ни, но чисто като плътност на силни резултати сякаш генерацията с вратар Борислав Михайлов и голмайстор Христо Стоичков не е най-стабилната във футбола ни.

За сегашния тим на България пък Европейско с 24 участника изглежда като невероятна цел, което само показва къде сме на футболната карта сега.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нула нула нула

    2 3 Отговор
    какво е това писание ???????????
  • 2 браво бе

    4 1 Отговор
    каква е тая статистика?????
  • 3 Стършел

    1 0 Отговор
    Антон Радичев към Борислав Михайлов-"Айде бегай за бира, че пак паднахме"