Last news in Fakti

11 Юни, 2023 19:30 3 011 23

Джокович пренаписа историята с 23-тата си титла!

  • новак ковачев-
  • тенис-
  • тенис на корт-
  • ролан гарос

Ноле спечели първия сет със 7:6(1) за 81 минути игра

Джокович пренаписа историята с 23-тата си титла! - 1

Новак Джокович се протяга към рекордна 23-та титла от “Големия шлем” и завръщане на върха на световната ранглиста, като играе на финала на “Ролан Гарос” срещу новия “принц на клей” Каспер Рууд. Ноле спечели първия сет със 7:6(1) за 81 минути игра.

Първи сет

Рууд откри финала със сервис-гейм на нула, завършвайки със супер форхенд-уинър. Джокович пусна две къси топки, но не можа да спечели точки след тях - 0:1. Сърбинът имаше доста повече проблеми в своето подаване, като се стигна до 30-30 след поредното му прибързано решение да използва форхенда си в търсене на уинър. Няколко поредни прави удари с висока парабола доведоха до грешка на 22-кратния шампион и съперникът му получи брейк-бол, но той се изпари след непредизвикана грешка на Рууд. Ноле "върна жеста" и отново трябваше да отразява шанс за пробив, като този път се справи отлично с форхенд-уинър. Мина се през още три дюса, защото винаги от лявата половина на корта Рууд успяваше да спечели точката. Със седмата си непредизвикана грешка Джокович подари трети брейк-бол, като със смач далеч в аут предаде гейма след десетминутна битка - 0:2.

И Рууд направи непредизвикана от форхенд, за да изостане с 15-30, а после с двойна грешка вкара сервис-гейма си в дюс. Прекрасен печеливш прав удар на норвежеца му осигури авантаж, а с невърнато подаване пробивът беше затвърден - 0:3.

Джокович си взе сервис-гейма на нула, но Рууд не показваше никакви признаци на притеснение към този момент - неговото съотношение на уинъри и грешки беше 5/5, а на Ноле 5/13. Великият сърбин отново не позволи на противника си да спечели точка след ретур, но продължаваше да изостава с пробив, който му убягваше до момента - 2:4.

Рууд се пропука от бекхенд, след като реши да не бяга от размени по диагоналите. Двамата проведоха титанично разиграване в момент, в който Джокович си бе заслужил точка за пробив, като Каспер можеше да го спечели и да прати гейма в дюс, но направи фрапантна грешка от смач - 3:4.

Дългите разигравания започваха по-отчетливо да отиват на сметката на Джокович, който сбърка два смача, но при третия се справи и спаси точка за рибрейк. Неговата стратегия с излизания напред щеше да му носи вероятно повече успеваемост, ако не бяха грешките от ударите над глава. В крайна сметка след точно 50 минути игра Ноле се справи с напрежението и спечели сервис-гейма си, за да изравни на 4:4.

Джокера вкара няколко супер ретура и след това задаваше темпото в разиграванията, а Рууд трябваше да отразява точка за пробив след сбъркан бекхенд при поредна продължителна размяна. Форхендът на Ноле обаче не издържа, а и демонстрира изтощение, тъй като наистина мачът стана много физически. Норвежецът се справи по-добре с този аспект в следващите две точки и затвори подаването си за 4:5.

Страхотен туинър на Рууд доведе до неубедително воле на Джокович, след което норвежецът завърши разиграването за 0-30. Два пъти сервис-мрежа обаче позволи на сърбина да стигне до 30-30, независимо че изведнъж слънцето се появи точно срещу очите му. Грешка от ретур даде лесна точка на Ноле, а после нова бърза такава сложи край на напрегнатия гейм - 5:5.

В крайна сметка равностойното развитие на двубоя логично доведе до тайбрек, а в него първото грешно решение беше взето от Рууд, което позволи на Джокера да поведе с мини пробив след воле. Стигна се до още един такъв, а норвежецът направи доста неточности и след ретурите си, за да изостане с 5-1. Джокович заби ас за 6-1, а после с форхенд-уинър по обратния диагонал приключи първия сет успешно в своя полза - 7:6(1) след 81 минути.

Втори сет

В 14 от 17-те случая, когато Джокович печели първия сет във финал на "Шлем", той е печелил и титлата впоследствие. Последният път, когато това не се случи, беше срещу Стан Вавринка на "Ролан Гарос".

Джокера започна по оптимален начин със сервис-гейм на нула за 1:0. Той спечели и следващите две точки на ретур, за да дръпне с 0-30, а Рууд изглеждаше неотърсен от напрежението, което го обхвана още в тайбрека. Той все пак спечели една от редките си размени на бекхенди по диагоналите и завърши с форхенд-уинър за 15-30. Джокович заслужи двоен брейк-бол, а първият беше отразен с нов чудесен прав удар на норвежеца. Ноле сгреши форхенд в движение и геймът влезе в дюс, но после реализира смач за трети шанс за пробив. И той се изпари след непредизвикана от бекхенд на сърбина, която явно го подразни, защото после питаше щаба си какво да прави. Ново дълго разиграване отиде на сметката на Джокович и той стигна до четвърти брейк-пойнт и вече го реализира за 2:0.

Джокович продължаваше да сервира изключително и увеличи броя на асовете си на 6, като статистическите му показатели се подобряваха, за разлика от тези на Рууд, при когото ситуацията беше коренно противоположна. Пробивът беше затвърден скоропостижно и поведе с 3:0, а към този момент беше спечелил 24 от последните 30 точки в мача.

Рууд все пак сложи край на изключително негативната си поредица и най-после спечели гейм за 3:1. Независимо от една двойна грешка при 40-15, Джокера си взе подаването и дръпна с 4:1. Рууд поне вършеше достатъчно, за да се задържа в сета, но проблемът му все още оставаше "да се закачи" на посрещане - 4:2. Точно това изглеждаше, че ще се случи в седмия гейм, когато с две поредни излизания на мрежата поведе с 15-30. Джокович обаче обърна до 40-30, а после норвежецът сгреши с удар над глава от основната линия - 5:2.

Рууд си взе гейма за 5:3, макар да трябваше да преминава през дюс, но Ноле сервираше за втория сет. Той не допусна никакво разконцентриране и рутинно се справи със задачата да поведе със 7:6(1), 6:3 за 2 часа и 15 минути.

Трети сет

Доминацията на сервиращите от средата на предишния сет се пренесе и в началото на следващия, но при 1:1 Рууд загуби две поредни точки от 30-0 до 30-30 и вероятно публиката започна да мисли дали няма да стане свидетел на нов ранен пробив. С форхенд-уинър по правата Ноле стигна до брейк-бол, но в крайна сметка норвежецът се справи и си взе гейма - 1:2.

Броят на уинърите на Джокера не спираше да се увеличава, а Рууд получаваше все по-голяма подкрепа от публиката, която все пак искаше да гледа колкото се може повече тенис. Норвежецът заслужаваше комплименти за поддържане на високо ниво на начален удар - 2:3 и 3:4 без пробив.

Естествено, задачата на Джокович се усложняваше допълнително, когато съперникът вкарваше първи сервис. Интригата продължаваше да се поддържа от Рууд, който не спираше да се бори половин час от началото на втория сет.

Публиката усети момент за още окуражаване на претендента, когато Джокович направи втора поредна непредизвикана грешка за 0-30 в осмия гейм. Филето му помогна в този ключов момент за 15-30, а после и обърна до 40-30. В крайна сметка серията на Ноле продължи до 4:4 и дори се пренесе в началото на следващия гейм, но при 0-15 в своя полза той сбърка къса топка от изгодна позиция.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ивелин Михайлов

    29 3 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна поздравява Джокович и реализира голяма печалба при залог от 35 хиляди лева коефициент 3.2 за победител в Ролан Гарос 🥰🤑

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Петър

    77 4 Отговор
    Ужас, защо неваксиниран човек пак печели турнир от големия шлем?
    Евала Ноле, ти победи СЗО и западният свят, браво велик си.
  • 7 Браво Ноле

    55 5 Отговор
    за пореден път доказа славянското превъзходство над европейските унтерменшъни.

    Коментиран от #17

  • 8 Фен

    40 4 Отговор
    Ноле постигна всичко в спорта, не просто тениса. Ако светът се промени и има истинска балканска конфедерация и имаме право да гласуваме. С две ръце: Ноле президент!
  • 9 Петър

    52 4 Отговор
    Тази победа е триумф на истината и доблестта, над ваксините и псевдолиберализма!
  • 10 Опааа

    10 8 Отговор
    А Д ришо! Кога?
  • 11 Червената шапчица

    45 1 Отговор
    Ноле е велик. Шапки долу. Поклон. Браво. Джокович – 23. Горд и свободолюбив сърбин.
  • 12 Радостин

    41 2 Отговор
    Най-великият в историята на тениса
  • 13 йхнкхйких

    26 1 Отговор
    Ех как ги е яд западняците !
  • 14 Радостин

    2 24 Отговор
    Най-слабият в историята на тениса

    Коментиран от #19, #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тито

    0 19 Отговор
    Бг Подлогите са готови и на нас да ни се наведат .
    Типично за тях . Бай Тошо добре че се моли на колене на Хрушчов ,че сега всичко щеше да бъде Сърбия .
    Така че сега се радвайте на Джоки , жалкари.

    Коментиран от #18

  • 17 Ожэффж

    3 14 Отговор

    До коментар #7 от "Браво Ноле":

    Браво на Новак,обаче си в грешка, сърбите не са славяни.

    Коментиран от #21

  • 18 Ами щеше,

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тито":

    Като бяхме пак на грешната страна през ВСВ с нацистите. И пак ни отърваха нашите освободители, и пак им забиваме ножове в гърба.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахаха

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Радостин":

    Най-слабия, виж статистиките. Влезе в големия тенис и надделя над Федерер и Надал когато те вече бяха на върха и имаха титли, смачка ги и ги отказа от тениса. Постоянно е под атаки затова че защитава принципите си и защото не е от западна държава. И обувките не можеш да му чистиш. Детската му мечта е да бъде тенис шампион, твоята сигурно е да купиш беемве.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тинат Ърнър

    8 0 Отговор
    Симпли дъ бест !
  • 23 Булба67

    7 0 Отговор
    Джоле- Байдън 2:0, а след Уимбълдън 3:0!