Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 20:00 2 443 3

Точно преди 55 години беше прескочена 10-секундната бариера

  • джим хайнс-
  • рекорд-
  • спринт-
  • спорт-
  • лека атплетика

Това се случва с повечето бивши световни рекордьори

Точно преди 55 години беше прескочена 10-секундната бариера - 1

Спортът има своите герои, които с минаването на времето биват незаслужено забранени. Това се случва с повечето бивши световни рекордьори. Подобен е случаят с американския спринтьор Джим Хайнс. Точно преди 55 години той влиза в историята като първият човек, официално счупил 10-секундната бариера в спринта на 100 метра.

След първия официално регистриран световен рекорд от 10,6 секунди, постигнат от американеца Доналд Липикот през 1912 г. в Стокхолм, на спринтьорите отнема повече от половин век, за да слязат под десетте секунди. Джим Хайнс прави това в най-важното състезание за годината. На 14 октомври 1968 г. на финала в спринта на 100 метра на олимпийските игри в Мексико Сити американецът чупи психологическата бариера.

Пет години по-рано неговият сънародник Боб Хейс бяга кралския спринт за 9,9 секунди, но рекордът му не е признат заради силен попътен вятър (4,9 м/сек). На полуфиналите на олимпийските игри през 1964 г. в Токио Хейс също е под 10-те секунди. С модерното за тогава автоматично измерване той записва 9,91 секунди, но отново със силен вятър (5,3 м/сек) и рекордът не е признат. Резултатът му на финала според автоматичното измерване е 10,06 секунди, въпреки че ръчните хронометри на тримата съдии показват съответно 9,8, 9,9 и 9,9 секунди. Това би му дало общо време 9,9 секунди, но се приема за верен показателят на системата за автоматично измерване, която в крайна сметка се оказва, бе е била с дефект. Въпреки това времето не е променено.

На американския шампионат по лека атлетика през 1968 г. трима спринтьори бягат под 10 секунди, според ръчните хронометри. Това са Джим Хайнс, Рони Рей Смит и Чарли Грийн. Според съдиите техните резултатите са равни - 9,9 секунди. Автоматичната система обаче показва 10,03 секунди за Хайнс, 10,14 за Смит и 10,10 за Грийн. Състезанието е известно в американската лека атлетика като „Нощта на скоростта“. Списание „Тайм“ пише, че система на компанията „Булова“ (американски производител на времеизмервателни уреди) е отчела, че и тримата са счупили 10-секундата бариера. В сериите Хайнс бяга за 9,8 секунди със силен попътен вятър.

Американецът все пак успява да пребори вятъра, ръчните хронометри и автоматичната система на финала на олимпийските игри в Мексико Сити през 1968 г. Според секундомерите на съдиите бягането му е за 9,9 секунда, а автоматичната система отчита 9,95 секунди. Световната федерация по лека атлетика признава резултата и така Джим Хайнс става първият атлет, пробягал 100 метра за по-малко от 10 секунди.

До 1976 г. още шестима атлети преминават 10-секундата бариера, но при ръчно измерване и техните резултати не са признати за рекордни. През 1977 г. автоматичното измерване става задължително според световната федерация. Рекордът на Хайнс оцелява общо 15 години. Подобрен е на 3 юли 1983 г., когато американецът Келвин Смит бяга за 9,93 секунди в Колорадо Спрингс. На 3 юни 2023 г. Джим Хайнс почина на 76-годишна възраст. Така и не беше съобщена причината за смъртта му.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Допинг

    8 2 Отговор
    С развитието на фармакологията и рекордите падат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Болт

    0 0 Отговор
    Юсеин Болт е 9.58 на 100 м