Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 16:00 1 524 11

Ел Маестро: Искам ЦСКА да играе хеви метъл футбол - целта ни е титлата!

  • цска-
  • нестор ел маестро-
  • футбол

В интервю за БНТ той беше категоричен, че столичният тим винаги се цели в отличието

Старши треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро заяви, че се цели в титлата в Първа лига. В интервю за БНТ той беше категоричен, че столичният тим винаги се цели в отличието, без значение от позицията в таблицата.

Какво е по-различното от първия път, когато бяхте треньор ЦСКА?
- Основното по-различно съм аз. Някои неща в клуба са различни и повечето са към по-добро. Сега съм с пет години по-опитен. Тук е моето любимо място за работа и съм щастлив, че се завърнах.

В новия шампионат тима започна катастрофално. Имате ли обяснение защо?
- Имам и трябва да имам обяснение. Това обаче не касае само моята работа, а и на хора преди мен, професионалисти. Не е коректно да ги коментирам и да раздавам правосъдие. Нашата работа е пряко видима от всички и не е нещо, което да правиш от днес за утре. Ясно е, че някои проблеми имат по-задна дата.

Имаше доста критики, когато поехте отбора. Чувствахте ли се неразбран?
- Не се интересувам кой какво мисли. Работата ни е трудна, аз работя това от 25 години. Стигнал съм ниво, в което не се интересувам какво казват хората. Ако допуснеш да ти влияе какво казва някой в таксито или на улицата, ще ти е трудно да продължиш.

Откъде усетихте в онези моменти най-голямата подкрепа?
- От моя треньорски екип, от хората в отбора и от играчите. Само ние знаем какво наистина се случва на Панчарево. Винаги вярвах, че ще се изправим и ще се върнем на попедния път. Ситуацията в първите ми няколко седмици беше възприемана по два различни начина - как изглежда отвътре и как изглеждаше отвън.

Как се печели доверие? От феновете, от собствениците...
- 95% с резултати.

Феновете не знаят много за вас. Защо ви определят по външен вид, по държание, по нещата, които казвате?
- Както казах, не се вълнувам от нещата, които се говорят за мен в личен план, за неща, които не са свързани със случващото се на терена.

Имате ли самочувствието, че сте добър треньор?
- 100%!

Какъв стил играе отборът сега и доближава ли се до това, което искате да виждате?
- Да. Да кажем - доминация без топка.

Какво смятате, че постигнахте до този момент?
- Повтаряемост на спринтовия капацитет на играчите. Това, което феновете искат да виждат. Интензивност на терена и отлична подготовка. А също и много по-голяма активност от всеки един. Много е важно да знаеш кое е твоето най-високо ниво. Феновете да разпознават кой играч на коя позиция играе, а не всяка седмица да се чудят.

Как бихте описали отношенията си с играчите? Напоследък виждаме, че се публикуват интересни видеа от съблекалнята.
- Това е една специална част от моята работа. Мисля как да постигнем баланс. Двустранното отношение и уважение е най-важното, но когато имаш хора от различни националности е трудно. Не е едно и също с всеки играч. Някои са по-затворени или особени, някои може в живота да са ми приятели, други да ми бъдат деца и отношенията с всички са различни. Всичко обаче е базирано на уважение.

Как работите с ръководството на клуба?
- Много добре. Много от хората са си същите. Има някои нови лица, но тези които познавам са прекрасни хора. С Филипов все повече подобряваме комуникацията си. Орманджиев е много готин и го харесвам. Даже ни носи баклава на тренировка. Данаил Ганчев е израснал много и е със значително по-важна роля отпреди. Сега той е на практика главният човек. Имам много повече контакти с него.

Собствениците често са обвинявани, че не дават свобода на треньорите да работят. Вие имате ли свобода да работите сега?
- Същото чувах и преди 5 години. Аз имам абсолютно 100% свобода да взимам всички решения, които за задължение на треньора, както е във всеки клуб в Европа. В България има някакво неразбиране в концепцията за работа на треньорите. Нещо се обърква, когато става въпрос за подписване или продажба на играч. Това не е работа на треньора, това не е моя работа! Аз съм въвлечен в това, но в съвсем друга посока. Никъде по света това не се върши от треньора самостоятелно. Четейки между редовете, разбирам че това е нещото, което феновете тук очакват, но е определно грешно. В Германия например над треньора има петима-шестима души, които вземат тези решения.

Има обвинения, че българските играчи в ЦСКА са крайно малко. Какво е вашето обяснение?
- Няма достатъчно добри българи, които да отговорят на поставените цели. Това е проблем не само на ЦСКА, това е национален въпрос и аз нямам отговор, макар и да имам своите идеи по темата. Но това е дълга тема.

Какво мислите за оправданията, ако не постигнеш целта?
- Не мисля, че ще се наложи да го правим. Тук не се обсъжда подобно нещо.

Смятате ли, че съдийството в България помага на определени отбори?
- Това не е моя работа. Концентриран съм изцяло в работата си на терена и затова живея в хотел сам. Ограничил съм контактите си до минимум, за да се фокусирам върху работата си и да блокирам всичко странично. Едно от тези неща е и съдийството. Нещата върху които нямам власт и не зависят от мен, не ме вълнуват.

На какъв вид музика бихте определил играта на ЦСКА?
- Бих искал да е хеви-метъл футбол, но това не е моя мисъл, а на Юрген Клоп. Искам стила на Борусия (Дортмунд).

Защо треньорите на Левски и ЦСКА не дават интервюта преди мачовете?
- Това си е решение на клубовете. Аз мразя скучни въпроси. Като например защо съм си сменил името - от 500 интервюта, в 499 ме питате това. Не обичам клишетата във футбола.

След Вечното дерби казахте, че тук всичко е на живот и смърт, какво имахте предвид?
- Това е въпрос на културно възприятие, на медийни разбирания и не е по-различно от другите държави. Чувството обаче е, че когато загубиш дербито на София, отрицателното е много повече, отколкото ако победиш, а това не е добре. Трябва да е по различен начин. Когато победиш или загубиш, напрежението в дните след дербито е прекалено нагнетено. Негативното към загубилия отбор е ненужно според мен. Правят се толкова много материали за загубилия, вместо за победителя и това е натоварващо. Грешно и това е една от причините, които се отразяват на футболното качество на самия мач.

Битката за титлата. Всичко я очакват, всички я искат. Вие имате ли смелост да заявите тази позиция?
- Нямам никакво притеснение да го кажа и това не е нещо ново. Искаме титлата и това е голямата цел. Това е и моята мечта. Това винаги е голямата цел за ЦСКА и ще дадем всичко, за да я постигнем.

Кой е най-големият футболен аргумент на ЦСКА, за да заяви, че ще стане шампион?
- Задружността ни и огромното ни желание са сред аргументите да станем шампиони. Ние наистина желаем това, чак до болка. Мисля, че имаме добри шансове.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цска

    3 2 Отговор
    Това Ирония лие
  • 2 Левски 1914

    6 8 Отговор
    6 пепсита за МЕНТЕТО моля!
  • 3 Гадулар

    3 3 Отговор
    Хеви метъл с вуду- магесници....
  • 4 До Нова година е

    8 8 Отговор
    След паузата пак ще в безработен! Булгарплод-Етрополе не е ЦСКА, ЦСКА умря! Амин!
  • 5 Алигатор

    7 4 Отговор
    Абе , чалга футбол си е . Този има разтроени е на личноста , третото му име е Джон Смит
  • 6 Чутура

    1 4 Отговор
    Абе дай по-добре на Караван, за това ставате.
  • 7 Дунав Русе

    5 1 Отговор
    Какъв хеви метъл бе господине с много имена .Имате два мача в годината които трябва да вземете .Един срещу ЛЕВСКИ и един с Лудогорец.
  • 8 Шизофен 1914

    6 3 Отговор
    Като чуя ЦСКА сън не мога да спя.

    Коментиран от #9

  • 9 Левски 1914

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Шизофен 1914":

    Обаче няма цска, цска ФАЛИРА!

    Коментиран от #10

  • 10 Шантава

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Левски 1914":

    Работа е твоята. Пък другаруваш с пичове с червени тениски и оранжеви гащи ,а в сайтовете , ЦСКА фалира.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.