Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 16:00 2 955 1

Именит треньор поема националния отбор по волейбол на България

  • джанлоренцо бленджини-
  • волейбол-
  • национален отбор-
  • спорт

Управителният съвет на БФ Волейбол реши да доведе преговорите до подписване на договор с Джанлоренцо Бленджини, който в момента води Лубе

Именит треньор поема националния отбор по волейбол на България - 1

Един от най-именитите италиански треньори е големият фаворит да поеме националния отбор на България. Управителният съвет на БФ Волейбол реши да доведе преговорите до подписване на договор с Джанлоренцо Бленджини, който в момента води Лубе. Контрактът, който ще му бъде предложен, е за 3+2 години. Той ще влезе в сила от 2024 г. Бленджини ще продължи работата си в Лубе до края на сезона в Италия, който завършва през май.

"Проведохме разговори с няколко кандидати. След отсявката, която направихме, се спряхме на трима кандидати, които да докладваме на УС – заяви Любомир Ганев, президент на БФВ. - На днешното заседание избрахме Джанлоренцо Бленджини за кандидат, с когото да доведем преговорите до финална фаза и УС връчи мандат на председателя в мое лице за провеждане на финалните преговори с този кандидат, и да подпишем договор със съответните условия, които сме се разбрали. Като ангажиментите ще бъдат за целогодишни. Тоест, този треньор няма да работи с клуб."

БФВ няма да плаща такса от 100 000 евро към Италианската волейболна федерация при назначаването на Бленджини, тъй като той няма да продължи работата си в Лубе.

"През годините отчетливо се е налагало мнението на един минус в ангажиментите на националните треньори в комбинацията с клубни отговорности, и съответно недостатъчно свободно време на специалистите, с които работим и недостатъчен ефект изобщо на нашия волейбол и неговото развитие. Основна цел в този процес е да постигнем договорка с кандидат, който да адресира тези наши притеснения от миналото и да има един цялостен ангажимент към България и националния отбор за мъже, без това да бъде по някакъв начин комбинирано и смесвано с клубни ангажименти", допълни Давид Давидов, вицепрезидент на федерацията.

В документ БФВ е посочила ясно какви цели поставя на специалиста, който ще заема поста – тренировъчни и извънтренировъчни процеси, участия на първенства, семинари и др.

"Очакваме да навлезе много по-сериозно в цялостно развитие на едно направление, в което той ще бъде отговорник в представителната му част със съдействие и помощ от националните треньори при подрастващите", посочи още Давидов.

Участие на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. е голямата и крайна цел, която е поставена пред новия селекционер.

52-годишният специалист е олимпийски вицешампион с националния тим на Италия от Рио 2016. Има сребърен медал от Световната купа в Япония (2015 г.) и бронз от Европейското в Италия и България (2015 г.). Най-големите успехи на треньора на клубно ниво са три титли на Апенините, както и купата на страната. Той е ученик на професора в треньорския занаят Хулио Веласко.

Кариерата на Бленджини стартира през 2000 година и непрекъснато върви нагоре. В началото е помощник на Мауро Беруто в Торино в Серия А2. Тандемът се премества в Пиаченца през 2002 година, където започват да се редят и успехите. Отборът печели промоция в Серия А1 и печели Купата на Италия (Серия А2).

Когато легендарният аржентински треньор Хулио Веласко подписва договор с Пиаченца, настоява Бленджини да му остане помощник. Двамата работят заедно в продължение на четири години. Другите им отбори са Модена и Габека. В последния си сезон като асистент новият наставник на България отново се събира с Беруто, който заедно с Веласко имат най-голям принос за развитието му. Двамата са в Габека.

Лупи Санта Кроче е първият клуб, който покани Бленджини за старши през 2009 година. Във втория си сезон треньорът спечели Купата на Италия в Серия А2 и класира отбора за финален плейоф за влизане в Серия А1.

Резултатите и играта на тима му впечатляват волейболната общественост и помагат за първи договор в елита. Бленджини става треньор на Калипо в периода 2011-2014 година. След това преминава за една година в Топ Волей. През декември 2014-а Беруто отново го кани за свой помощник - този път в националния отбор на Италия.

На 24 май 2015 г. Бленджини сменя Алберто Джулиани начело на Кучине Лубе Чивитанова. С тима треньорът спечели титлата и Купата на Италия през 2017-а. И в двата случая победи Трентино на финала.

На 1 август 2015 година Бленджини е назначен и за национален селекционер на Италия, където остава до януари 2021-а. В последните четири години от престоя му на този пост не води клубен тим. Най-големият успех с Италия е сребърен медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро. На финала "скуадра адзура" загуби с 0:3 от домакина Бразилия. Последният му мач начело на Италия е на олимпиадата в Токио, когато на 3 август отстъпи от Аржентина на четвъртфинал. Във визитката му влизат още злато от Средиземноморските игри в Испания (2018 г.) и от Универсиадата в Италия (2019 г), както и сребро от Гранд Купа на шампионите в Япония (2015 г.)

През 2021 година Бленджини се завръща в Лубе и спечели още две титли на Апенините.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тоя

    2 1 Отговор
    го излъгахме.Горе долу ситуацията е като във фубола.Каквито и треньори да докараш,като имаш куци рапани на полето,файда йок.